De mispel is zo’n vrucht die een beetje in in de vergetelheid is geraakt. Zonde want hij smaakt enorm lekker.
De vruchten van de mispel kun je laten hangen tot na de eerste nachtvorst. Vallen er al eerder vruchten af, dan kun je de rest ook beter maar oogsten.
Leg de vruchten wel eerst in de vriezer om ze op smaak te krijgen. Zijn ze vervolgens eenmaal ontdooid, dan komt een fermentatieproces op gang waardoor het vruchtvlees smeuïg wordt, en zoeter.
Mispel is eetbaar wanneer de vrucht zacht begint te worden, je kunt dan het kroontje wegsnijden en het vruchtvlees uitlepelen. Vandaar de naam: zo rot als een mispel.
De vrucht is ook lekker als compote of gelei.
(tekening door tuinrecept)
De officiële Latijnse naam voor de mispel is Mespilus germanica. De achttiende- eeuwse bioloog en plantenkenner Linnaeus gaf deze naam omdat hij dacht dat de mispel van nature in Duitsland voorkwam. Inmiddels weten we dat de mispel zijn heimat heeft op de vochtige kalkrijke bodem in de omgeving van de Zwarte en Kaspische Zee. De
Romeinen zorgden voor de verspreiding van de mispel. In de vroege middeleeuwen deed de boom zijn intrede in de Lage Landen, waar de boom vooral bij kloosters werd aangeplant.
Als cultuurplant is hij terug te vinden in Zuid-Duitsland, Italië en Engeland. In het wild is hij vooral te zien in Zuid-Limburg, daarnaast komt hij ook voor in Twente, de Achterhoek en het Rijk van Nijmegen.
Aan de slag:
Was de rijpe mispels en dep ze droog.
Leg de mispels in een glazen pot. Je hoeft ze niet klein te snijden.
Voeg de rietsuiker of in stukjes gesneden dadels, de kruidnagels en het kaneelstokje toe en giet de wodka, jenever of brandewijn er overheen. De vloeistof moet boven de mispels uitkomen.
Sluit de deksel op de pot en laat de pot minimaal 3 maanden staan.
Schud de pot af en toe.
Na 3 maanden giet je de likeur door een vergiet met daarin een schone doek, zodat het vruchtvlees niet mee komt in de mispel likeur.
Giet de mispel likeur in schone flessen
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inHelena 4 jaar geleden
Een van de fruitbomen die ik plantte toen wij gingen verhuizen naar een huis met grote tuin was een mispel.
Het is me nog niet echt gelukt om er een (eetbaar) recept op tafel te krijgen🙈
Maar ik ben weer positief gestemd en heb diverse receptjes opgeslagen naast een heerlijke likeur want dat is me goed gelukt. 🍾
De mispels liggen al in de diepvries! En wordt dit ook weer niets dan houd ik het bij likeur en geniet ik sowieso van de mooie bloesem in het voorjaar en de decoratieve vruchten in het najaar.