De reden van deze uitleg over Hugelkultur moestuinieren
De afgelopen tijd is mij al wel eens gevraagd wat Hügelcultuur nu inhoudt en hoe je dat doet. Zelf gebruik ik het niet echt en kan derhalve dan ook niet vertellen, schrijven op ervaringen die ik kan delen, maar niet tegenstaande het feit dat, ga ik trachten wat theoretische duidelijkheid te scheppen.
Wat houdt Hügelkultur in?
Als je het vertaalt is het heuvel cultuur. Feitelijk is het een techniek om groente en andere gewassen te verbouwen op een verhoogd bed, een heuvel van rottend, verteerd of verterend organisch materiaal voornamelijk hout en houtresten afgedekt met compost, bladeren omgekeerde grasplaggen en aarde. Hierbij wordt uitgegaan van de gedachte dat dit materiaal vocht vasthoudt, veel voedingsstoffen en warmte afgeeft en daardoor zorgt voor een optimale voedingsbodem voor je gewassen.
Oorsprong Hugel-techniek
Deze teelt techniek komt, daar gaat men vanuit, uit Duitsland en Oost-Europese landen en volgens de overlevering is die verder uitgewerkt door Rudolf Steiners (grondlegger Antroposofie). Het zijn de biodynamische landbouwkundige ideeën die hij deelde in 1924 over hoe om te gaan met onze aarde. Voor het eerst werd deze manier van telen in geschreven tekst gepubliceerd in 1962.De techniek werd later overgenomen en verder ontwikkeld door Sepp Holzer, een Oostenrijkse voorstander van permacultuur. Heden ten dage wordt deze methode van telen als een goed binnen de permacultuur passend concept gezien.
Zijn er nog meer voordelen.
Een groot bed kan naar men beweert, wel 20 jaar lang een constante aanvoer van voedingsstoffen afgeven en zoals vermeld in die periode genereert ook warmte die het groeiseizoen kan verlengen.
• De beluchting van de bodem blijft door het langzaam verteren zelfs optimaal en afdoende in al die jaren
• De boomstammen takken en ander organisch materiaal werken als een spons. Hemelwater blijft daarom goed en langdurig beschikbaar oor uw gewassen. Met wat geluk hoeft u dan ook in die 20 jaar geen vocht meer toe te voegen.
• Koolstof wordt opgeslagen in de bodem, een positieve bijdrage een de milieudoelstellingen en ook nog een prima voedingstof voor al uw gewassen.
Zijn er ook nadelen aan de hugelkultur methode?
Die zijn er dus wel alhoewel je je kan afvragen of dat echte nadelen zijn? Dit heb ik mogen vinden. Het is aan u om te zeggen ik vind dat wel of geen nadeel vind.?
• Als je zelf geen bomen snoeit, velt, kan het moeizamer zijn om genoeg materiaal te verzamelen. (Kijk eens of je ergens als ze bomenonderhoud plegen wat daar vandaan mag halen)
• Je hebt wat meer ruimte nodig, maar het levert dan wel meer verbouwbare m2. • Je hügel wordt langzamerhand steeds kleiner, lees lager.
• De hoge concentratie van organische stof en het niet werken van de bodem wat gunstig is voor gecultiveerde planten, stimuleert ook de groei van niet gewenst kruid en kan ongedierte aantrekken.
• Tegenstanders claimen dat organische stof wordt begraven, terwijl het proces van humusvorming in de vrije natuur plaatsvindt van bovenaf. Hierdoor wordt stikstof aan de bodem onttrokken, zodat er tijdelijk minder voedsel is voor de planten. Evenwel komt na verloop van tijd de stikstof terug vrij en beschikbaar voor de planten.
• De bodem warmt door de zonnewarmte wat langzamer op door de bedekking en lichte regenval dringt niet door tot bij de wortels. Maar daartegenover staat dat de grond toch altijd wat vochtig blijft omdat er veel minder verdamping plaatsvindt.
Langdurig geen onderhoud?
Studies geven aan dat de hügel het eerste jaar het beste kan worden gebruikt voor het telen van groenten die veel voeding vragen zoals aardappelen, courgette, komkommers, tomaten, of kool. Later zal de teeltheuvel door de afname van natuurlijke voedingsstoffen als je die niet bij houdt, beter worden gebruikt voor gewassen die goed gedijen op wat minder voedingswijze grond, zoals bonen of aardbeien.
Helaas.
En dan dit nog: Ondanks dat je in principe onkruid vanuit het Hügelcultuur-bed zelf niet hoeft te verwachten is mulchen van verhoogde bedden toch wel belangrijk evenals bij het mulchen van tuinbedden om onkruid te voorkomen. Dit doordat de rijke voedzame bodem, zaden van door de wind en door vogels gebracht, makkelijk kunnen ontkiemen. Ook zal de voeding op den duur zeker in de toplaag bij niet bijvoeden duidelijk afnemen.
Note: De geplaatste afbeeldingen van Hügelcultuur die hierbij staan komen van diverse verschillende Socialmedia en andere websites waaronder Facebook, Instagram en Pinterest. Kan de originele, oorspronkelijke niet vinden dus vandaar geen bronvermelding. Excuses.
Meer weten?
Wil je je echt verder verdiepen in deze methodiek, techniek van de Hugel dan zou ik adviseren om daarover in de bieb boeken te gaan zoeken, of op het wereld wijde web.
Mijn gevolgtrekking.
Dit alles geschreven hebbende en 1. kijken naar de hoeveelheid werk die het toch wel initieel, de eerste keer vraagt, 2 het toch moeten blijven mulchen en voeden, 3 het wat mij betreft tegennatuurlijk iets om organisch materiaal te begraven, met alle consequenties. 4. Ik boomtakken en stammen gebruik om te stoken in mijn houtkachel en als laatste het mij moeilijk lijkt om te onderhouden. Kies ik voor de platte manier.
En Nu?.
Wat ik hier bij Lekker van Eigen Land doe, is dat heb ik gelezen, lijkt wel wat op de de zo geheten laag bij de grondse variant van Hügel zonder snoeihout, namelijk (wist echt niet dat het zo heette) het lasagne tuinieren. Voor mij was en is dat het volgen en kijken naar, niet tegen de natuur in, maar met de natuur mee. Oké weer wat geleerd dus. En ja het heeft inderdaad wel wat weg van het in lagen leggen van pasta, tomaten-, bechamelsaus en kaas zoals bij een lasagne. Het gaat als volgt: Leg als je de eerste keer begint, als eerste een laag krantenpapier, karton in verschillende lagen zodat het licht je bodem niet meer kan bereiken. Maak deze laag vochtig en dan kan je eerste laag organisch materiaal (compost, oude mest) erop. Daar bovenop een laag bruin materiaal, stro, hooi, dode bladeren gesnipperde takken. Hierna eventueel een laag grove groenmaterialen fijn gemaakt snoeimateriaal. Geef dan weer water en dek als laatste af met een laag houtsnippers. Jaarlijks in het najaar dan een laag compost/oude mest erop en daarop houtsnippers of ander organisch materiaal. On]m het jaar in t voorjaar dan wat Lavameel of kalk afwisselend.
Wil je meer lezen kijk dan mijn op mijn FB pagina waar ik regelmatig berichten drop of lees mijn vorige Blogs. o.a over de bataat, zoete aardappel of combinatieteelt en lokplanten
Binnenkort de volgende Blog, weet nog niet exact waarover, we gaan het wel weer zien. Waarschijnlijk over het komende moestuin seizoen van 2023 (bed indeling wat zaaien, wat bij kopen, zaaikalender etc.) of misschien een verdieping van wisselteelt.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in