Tafel van Weldadigheid

19 Sep 2022 in Moestuinen
Afbeelding bij Tafel van Weldadigheid


Ons paradijsje, onze eigen Weldadigheid, aangrenzend aan  het gebied van de kolonie van “De Maatschappij van Weldadigheid”.

Deze kolonie(s) is, zijn  een particuliere maatschappij, organisatie, opgericht in 1818 door generaal Johannes van den Bosch die armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, wilde helpen om een eigen bestaan op te bouwen als boer. Voor de kolonisten betekende plaatsing in de zogenaamde vrije kolonies een geweldige ingreep in hun leven. Velen werden vanuit de grote stad 'overgeplant' in een voor hen vreemde omgeving als het Drentse platteland. Sommigen wisten zich goed te redden, maar anderen keerden weer graag terug naar de plaats van herkomst.

Toen wij hier in 2016 kwamen wonen tussen Vledder en Diever, nabij Fredriksoord kende ik die hele maatschappij en haar historie niet. Dus eigenlijk waren wij nu een beetje de huidige kolonisten, in figuurlijke zin. Wie weet is die kolonie wel het best bewaarde geheim van Drenthe. Nu hebben we al zeg ik het zelf, onze eigen kolonie van Weldadigheid.

Afgelopen week even een rondje door de moes- fruittuin, boomgaard gedaan en geoogst: Tomaten, komkommers, pompoenen, paprika,  courgette, stoofperen, diverse soorten appels. Ik voelde, voel me de koning te rijk. En het einde van de oogst van 2022 is nog lang niet in zicht.

Meer colomns over het reilen en zeilen van ons paradijs(je) kijkvolg ons op Facebook: Lekker van eigen land


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Moestuinen

Hügelkultur moestuinieren en waarom deze uitleg.

Korte uitleg wat Hügelcultuur inhoudt, welke voor en welke nadelen en lijkt het me wat, of niet


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox