Hoeveel redenen heb je nodig om een moes- fruittuin te beginnen.

31 Jan 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Hoeveel redenen heb je nodig om een moes- fruittuin te beginnen.


Waarom uberhaupt een moestuin.

Lijkt misschien een knullig onderwerp, maar wie weet kan je er wat mee als je nog twijfelt, of uit wilt leggen aan anderen waarom je het wel doet. Op 2 december vorig jaar al een column gewijd aan één reden: Te weten het regenboogdieet? Als je niet naar de sportschool wil/hoeft, je groente en fruit gewoon lekker vind, uitdraagt waarom je zo graag gezond en biologisch eet, je lunchbakje met elke dag wat anders meeneemt naar je werk. Of misschien om jezelf net over die streep te halen om te gaan beginnen.

Wel of geen reden om te beginnen.

Wie weet heb je ook wel helemaal geen reden(en) nodig om het, het moestuinieren, te willen, te doen. Hieronder mijn top-10 waarom ik het doe. En ook waarom je het niet zou gaan doen. Wie weet heb je zelf ook een gedachte mwaarom je het doet, het tuinieren op je balkon, in de vensterbanken, op je platte dek, in een klein stadstuintje, op een volkstuincomplex of wie weet als je net wat net even wat meer ruimte hebt bij huis.

moestuin,moestuinieren,moestuin,groentetuin,redenen,wel,geen,biologische,groente,kweken,eigen,tuin

10 keer om het wel te doen.

 • Ik vind het gewoon leuk en wie weet is dat voor mij wel de meest moverende reden om het te gaan doen, of waarom ik het doe.
 • Ik vind het lekkerder. Hiervan word beweerd dat je het niet zou kunnen proeven, maar voor mijn gevoel wel. Het mooiste en significantste voorbeeld daarvan is voor mij, de komkommer, de tomaat, de paprika en de aardbei. Over smaak valt niet te twisten luid het gezegde dan, maar proef eens een aardbei uit eigen tuin en uit de supermarkt. Ook de rode biet, de kool, de appels, de pruimen, de stoofpeer en ga zo maar door proeven voor mij veel lekkerder uit eigen tuin
 • Ik weet dan zeker waar mijn groentes en fruit vandaan komen en hoe het geteeld is, wordt
 • Ik gebruik geen kunstmest, geen additieven, (toegevoegde middelen) bij de teelt, noch bij de bereiding chemische conserveringsmiddelen, extra zout etc.
 • Of het beter zou zijn voor je gezondheid is veel discussie. Er zijn onderzoeken die aantonen van wel en dan gebaseerd op de aanwezige voedingsstoffen, mineralen en vitamines maar er zijn evenveel onderzoeken die aantonen dat dit niet het geval is            Ik denk dat het beter is voor het milieu.
 • Ik loop naar mijn tuin, oogst wat ik wil eten of wat rijp is en geoogst moet worden en loop terug. Geen brandstof voor transport geen verpakkingsmateriaal
 • Mijn bodem wordt niet aangetast slechts gevoed met organisch materiaal.
 • Je creëert je eigen ecologisch systeem. insecten, vogels en ander gedierte zijn blij met mijn moestuin. Mijn gewassen trekken insecten aan, de insecten trekken op hun beurt weer vogels en muizen aan
 • En dan een reden waar klaarblijkelijk een taboe op rust. Ik spendeer veel minder euro’s aan mijn eigen groente en fruit dan dat ik zou betalen op een biologische markt, bij de groenteafdeling, of in de ecologische winkel, Een prei, een komkommer kost mij slechts € 0,02 tot € 0,03 en een kilo aardappels slechts 15 tot 30 cent (afhankelijk van de kosten van mijn poter.
 • Breid je je tuin uit met door jou gebruikte kruiden, dan heb je het hele teeltseizoen verse kruiden bij de hand en juist die kruiden maken gerechten helemaal af. Heb je eind van het seizoen nog steeds veel kruiden staan dan kan je die prima zelf drogen en dan heb je buiten het seizoen ook nog eigen weliswaar gedroogde, maar toch kruiden tot je beschikking.
 • Ik kan gewassen kweken die ik hier minder makkelijk, moeilijk of niet kan vinden: Romanesco, pastinaak, gele courgette, suikermais, Yacon, aardpeer, gele bietjes, Soester knolletjes en mijn eigen voorkeuren. Coeur de Boeuf en choco tomaten, Cobra sperzieboon, de Egyptische platte biet. Of ze zijn erg duur hier bijvoorbeeld de Roseval aardappel.

En dan krijg ik ook nog een bonus in de vorm van voldoening, Ik heb het zelf gekweekt, heb het zelf verzorgt, geoogst. Ik ben er trots op en het geeft mij dan ook een geweldige ontspanning.

Of echt niet?

Zijn er dan ook redenen om het niet te doen. Ja die zijn er zeker ook. Hier ook weer 10 redenen

 • Je hebt er gewoon geen zin in je vind het niks en je koopt je groentes en fruit liever in de reguliere handel
 • Je woont op een flat en de wachtlijst voor een volkstuintje waar jij eventueel zou willen kweken is erg lang, of die volkstuin is best wel ver weg.
 • Je hebt gewoonweg geen tijd. Je bent blij dat je ’s avonds na je werk nog net wat uurtjes voor andere zaken hebt en daar past een moestuin gewoon niet in.
 • Je zou niet weten hoe of waar te beginnen en dat weerhoudt je
 • Een moestuin moet je bijhouden, o.a. onkruid wieden. Het houdt nooit op
 • Je gewassen zitten vol met luis, slakken, rupsen en andere plagen treffen je oogst.
 • Het is veel meer werk dan groente uit de reguliere handel.
 • k heb absoluut geen groene vingers en zou niet weten hoe te beginnen, laat staan hoe het vol te houden.
 • Als ik met vakantie wil dan verdroogt en verwildert mijn tuintje volledig.
 • Het kost meer dan het oplevert zowel in tijd als in geld

Dus.

Ik doe wat ik doe. Jij ook? Ik geniet o.a. van mijn huisgemaakte uit eigen tuin gekokkerelde hutspot met hachee.

moestuin, moestuinieren, zaaien,kweken, oogsten, voordelen, kosten, opbrengst, gewassen

Meer moestuin verhalen van Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox