Onhandige uitsteeksels

17 Apr 2023 in Vogels
Afbeelding bij Onhandige uitsteeksels


Vogels zijn praktisch ingestelde wezens.

Vliegen vereist kostbare energie, energie kost voedsel, voedsel kost tijd en moeite, dus als ze daar op kunnen besparen, zullen ze dat niet nalaten. Zo verschrompelen bij trekvogels de  voortplantingsorganen voordat ze aan hun uitputtende vliegreis naar Afrika beginnen. Want waarom zou je die hele handel meeslepen als die alleen maar voor extra gewicht zorgt en je het zaakje pas het volgende voorjaar weer nodig hebt?

Vogels hebben alleen inwendige geslachtsorganen, geen aanhangels en uitsteeksels zoals bij zoogdieren. Ergens onder hun buikveren zit de cloaca, een opening voor urine, ontlasting én de geslachtsorganen. Het  paringsritueel  met die cloaca’s  oogt soms wat harkerig. Het mannetje probeert zijn evenwicht te bewaren terwijl hij op de rug van het vrouwtje balanceert en intussen pogen beiden krampachtig hun cloaca’s eventjes met elkaar in contact te brengen. Toch lijkt het ze goed te lukken, anders zouden er immers geen vogels meer zijn.

Maar er zijn wel enkele vogelsoorten met een handige penis. Eenden bijvoorbeeld beschikken over een soort kurkentrekker. Die houden ze doorgaans binnenboord, want elk uitsteeksel geeft extra weerstand bij het vliegen en kost dus energie. En als je wel eens een vogel door doornig struikgewas hebt zien vliegen, weet je dat zo’n kwetsbare sliert ook makkelijk ergens achter kan blijven haken.

Miljoenen jaren geleden hadden veel meer vogelmannetjes een penis, maar wellicht zijn ze vanwege de aerodynamica ooit voor de evolutionaire keuze gesteld: wil je vliegen? Dan je piemel inleveren! Oh, wil jij een piemel? Dan wordt er niet gevlogen! Ja, je moet er wat voor over hebben als je zo graag door de lucht wilt fladderen, al is het die bijdehante eenden gelukt deze keuze te omzeilen. Maar misschien was het ook wel gewoon evolutionair toeval of een gevolg van natuurlijke selectie. Vrouwtjes die liever een mannetje met een cloaca hadden dan met een penis. Wie woerden in de parkvijver wel eens bezig heeft gezien met hun kurkentrekkers, snapt wel waarom...


https://www.jaapkranenborg.nl/ 


Blog berichten van Jaap Kranenborg



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Be van der Sleen Avatar

Be van der Sleen 1 jaar geleden
Een duif is toch geen trekvogel ?


jaap Kranenborg Avatar

jaap Kranenborg 1 jaar geleden
Klopt. Maar ze paren wel 😉


Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox