Tips om zelf je graszoden te leggen

12 Jan 2020 in Graszoden

Door DaniekDeG

Afbeelding bij Tips om zelf je graszoden te leggen


Wil je je gazon zo mooi mogelijk maken? Dan is het belangrijk dat de zoden op een goed voorberwerkte ondergrond liggen.

Hier een stappenplan om je gazon zo mooi mogelijk te krijgen.

De voorbereiding om de graszoden perfect aan te leggen  

Allereerst is het van belang om de ondergrond goed los te maken. Uiteraard moet je eerst het oude grasveld of gazon verwijderen, dit kun je afvoeren of onderspitten. Het wordt afgeraden om snelwerkend kunstmest te gebruiken. Dit voorkomt dat de jonge wortels verbranden. Daarentegen kan je wel vlak voor het aanleggen, organische meststof strooien om de wortelgroei te bevorderen. 


Hoe maak ik de ondergrond klaar voor de graszode?  


Om de graszode zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het verstandig om de ondergrond goed aan te drukken. Daarnaast is het ook nog het beste als de grond egaal is. Je kunt dit doen door middel van een plank. dit wordt ook wel afrijen genoemd. Mocht je ''professioneel'' apparatuur tot je beschikking hebben... is dit natuurlijk altijd handig.

 
Hoe plaats ik die graszoden dan in mijn tuin?


De graszoden worden het mooist als ze zo strak mogelijk tegen elkaar aanliggen. Rol dus rustig de zode uit en kijk goed of hij aansluit op de andere zode. Als je klaar bent met het uitrollen van de zoden.. en ze liggen allemaal tegen elkaar aan.. dan kun je beginnen met het aankloppen. Aankloppen of aanrollen is belangrijk omdat het  beter contact maakt met de ondergrond. Dit kun je doen met de achterkant van de schep. Na het aankloppen hebben de zoden veel water nodig. Zorg dat ze helemaal nat zijn. Dit is vooral belangrijk als de zoden nog niet vastgegroeid zijn.


 
En dan..? De grasrollen liggen erin maar wat is de beste verzorging?


Allereerst is het belangrijk dat in de eerste maand het gazon voorzichtig moet worden behandeld. Als de grasrollen goed vastgegroeid zijn op de grond, kan al het plezier van start gaan! Wél moet er al vrij snel gemaaid worden. Meestal is dit na 1 week al. Maaien zorgt ervoor dat de jonge grassprietjes meer licht krijgen en dus ook beter groeien. 


 
De voeding en het onderhoud van het gazon


Als de graszoden eenmaal goed liggen en je ziet geen verschil meer met ander gras. Dan is het belangrijk dat je je gazon goed verzorgd. Een gazon heeft regelmatig voeding nodig. Je kunt dit zelf zien aan het gras. Is het gras lichtgroen of zelfs een beetje geel? hoef je niet minimaal 1 keer in de week te maaien? Dan is het gazon behoorlijk toe aan een bemestingsbeurt. De voorkeur gaat uit naar langwerkende meststoffen (Wat minder agressief, waardoor er minder kans is op wortel verbranding en een langere werking... 3 tot 4 maanden). Daarnaast is het maaien erg belangrijk. Doe dit in de groeitijd minimaal 1 tot 2 keer per week. Dit zorgt ervoor dat het gras wat meer licht krijgt en dat het gazon wat voller wordt. 


 
Ha.. wat vervelend.. ik heb onkruid


In ouder gazon komen veel hardnekkige onkruiden voor. Deze zijn door de wind meegenomen en beland in de tuin. Met name in de borders van het gazon. De beste manier om onkruid uit je tuin te houden is; zodra je het ziet, gelijk weghalen.. zo min mogelijk middeltjes gebruiken. Doe dit wel zo voorzichtig mogelijk om het gazon intact te houden.


 
En hoe gaan we mos tegenhouden?


Mos is de meest voorkomende irritatie in het gazon. Toch is dit ''vrij makkelijk'' te bestrijden door het gazon goed te onderhouden. Als het gazon goed onderhouden wordt.. kan het gras makkelijk concurreren aan mos. Zorg dat je het gras niet te kort maait, vooral niet als het gazon in de schaduw staat. Mos kan je behandelen met ijzersulfaat. Hierdoor zal het mos afsterfen en is het makkelijker te verticuteren of aan te harken. Daarnaast is het ook altijd handig om 1 keer in het jaar de grond te laten meten op zuurtegraad. Je kan hier vervolgens op anticiperen door middel van kalk te strooien om de pH waarde van de ondergrond te verhogen.

Is het jou gelukt om het gazon zo mooi te krijgen? Ik ben erg benieuwd naar jouw gazon! Plaats een foto in de reacties en laat weten wat jouw ervaringen zijn.
 
 
Heel veel plezier met jouw gazon!  


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.