Binnenkort de tuinbonen zetten. “it giet oan”
We hebben het wel over tuinbonen, maar eigenlijk is het geen boon, maar meer een peulvrucht, alhoewel in sommige mediterrane landen ze ook wel als boon, zeer jong dan, worden gegeten.
Tuinbonen van bij ons.
De tuinboon doet het heel goed in onze moestuin. Tuinbonen uit de moestuin smaken daarnaast ook nog veel lekkerder dan tuinbonen uit een potje, vinden wij en ze zijn zonder houdbaarheidstoevoegingen, geen zout en ook zonder extra suiker die er regelmatig aan worden toegevoegd in conserven. Alternatief zou zijn op zoek gaan naar diepvries of vers op de markt. Maar die kom je niet zo vaak tegen waar wij wonen en de smaak van eigen grond is zo lekker.
Gezonde groente
De tuinboon bevat zeer veel voedingsstoffen. Wat vooral opvalt bij de vitamines van de tuinboon is dat 100 gram tuinbonen goed zijn voor 108% van de ADH aan foliumzuur of vitamine B11. Ook bevat het tuinboontje per 100 gram: 49% van de ADH B1, 28% B6 255 B2 20% B5 en 18% B3 in; 18% van de ADH. Ook zit er vitamine K.
Behalve hoge percentages vitaminen uit het B-complex is de tuinboon rijk aan de mineralen. Koper, ijzer, mangaan, fosfor, kalium, magnesium, seleen, calcium en zink.
Geschiedenis tuinboon
De tuinboon werd al 6.000 jaar voor Christus gegeten. In Europa werd de tuinboon vanaf het begin van de jaartelling tot de 17e eeuw steeds vaker gegeten. De antieke Romeinen aten graag tuinbonen. Na 1492 werd de tuinboon langzamer ingeruild voor de sperziebonen en pronkbonen
Tuinbonen moeilijk of makkelijk te kweken?
Tuinbonen behoren wat mij betreft tot de meest eenvoudige gewassen om in de moestuin te kweken. Je kunt de tuinboon vanaf half februari t/m maart in de koude grond zetten als het vorstvrij is. Eventueel kun je een plantje vanaf half januari binnen of in een kas opkweken in potjes, welke je dan later uitzet in de moestuin. Ze hebben wel wat ruimte nodig; zo´n 40 centimeter. Als je ze in rijen aanplant kun je ze 15 centimeter geven en tussen de rijen 40-50 centimeter. Je kunt dan in tussenliggende ruimte kropsla of dille zaaien, planten, zodat je het moestuinoppervlak goed benut. Dille om luis te voorkomen.
“Geneeskracht”
Volgens de Nederlandse volksgeneeskunde verdwijnen wratten als je de binnenkant van de schil van tuinbonen over de wratten wrijven zodat deze verdwijnen. Tuinbonen schijnen ook goed te zijn je hersenen. Vanwege het hoge vezelgehalte draagt de boon ook bij aan een optimalere spijsvertering en darmflora. Er zit veel fosfor in tuinbonen wat nodig is voor de opbouw van botten en tanden.
Hoe eten we ze
In Nederland worden tuinbonen meestal gepeld gegeten terwijl ze rond de middellandse zee ook heel jong in de schil worden klaargemaakt.
Verse tuinbonen kun je ook met peper en zout op smaak brengen en als snack serveren; dat wordt veel gedaan in Zuid-Amerikaanse landen. In Italië maken ze puree van gekookte tuinbonen en cichorei. In Egypte en Marokko wordt tuinbonenpuree met peterselie als ontbijt geserveerd voor bij het brood. Het is een soort, lijkt wel wat op, hummus. In Groningen kennen ze de mollenboon, een licht geroosterde en gezouten paardenboon, een soort, kleine variant van.
De tuinboon.
De boon wordt met een beetje olie geroosterd in een mol of molle, een soort wok. Inwoners van Groningen worden ook wel eens ‘mollebonen’ genoemd?
Weetjes:
- Tuinbonen kiemen vanaf 5 graden en dan duurt het circa 1 tot 2 weken. Om ze sneller te laten kiemen kun je ze eerst een nachtje laten weken in lauw water.
- Volgens de Zaaikalender van Maria Thun zijn de beste dagen in januari: 28-1 tot 12.00u en 29-1 tot 14.00u en begin februari: 6-2, 7-2 en 8-2 tot 20.00u
- Gedopt kan je ze gewoon ongekookt invriezen en dan bevroren koken in circa 7-8 minuten. Ze zijn dan ook nog zalig.
- Tuinbonen kan je ook prima drogen. Eerst doppen dan drogen en bewaren in een blik.
- Sommigen zweren bij dubbeldoppen. Wij doen dat niet, denk dat ik te lui ben. Hoe doe je dat dan? Blancheer de gedopte bonen circa 4 minuten. Afgieten en direct afkoelen. Laat ze even afkoelen zodat je ze makkelijk kan dubbel doppen.
P.s. Dit epistel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de mij en bevat informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/derhalve wie weet ook wel niet aansluit bij jou of een algemene zienswijze.
Foto’s zijn van voorgaande jaren
Wil je meer lezen kijk dan mijn op mijn >> FB pagina << waar ik regelmatig berichten drop
Meer moestuin verhalen van Lekker van Eigen Land
- Hügelkultur moestuinieren en waarom deze uitleg.
- Bataat, zoete pieper of geen pieper, in elk geval zoetjes an
- Combinatieteelt en lokplanten
- Potentiële toekomstige vergeten groentes?
- Erger u niet, verwonder u slechts. Rendement op de moestuin?
- Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?
- Wip es een tegel - Doe het
- Nog steeds tomaten uit de koude kas
- Walnoot, de Noot die eigenlijk geen noot is
- Veel mooie rijpe pepers, paprika’s, tomaten en komkommer
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in