Meeldauw bestrijden met melk

14 Sep 2020 in Moestuinen


Meeldauw bestrijden met melk

Met het warme en vochtige weer van de afgelopen tijd zie je vaak de eerste tekenen van meeldauw. Het begint met witte stippen op het blad en binnen 1 a 2 week zie je dat er steeds meer en meer bladeren helemaal wit worden en afsterven. Meeldauw komt op veel verschillende soorten planten voor zoals pompoen, kalebassen, druiven, rozen en monarda en nog veel meer om hier te noemen.

Als je er niets aan doet dan kan de plant hier zelfs dood aan gaan maar gelukkig zijn er meerdere oplossingen om het te voorkomen en te genezen.

Wat is meeldauw precies?

Meeldauw op het blad

Meeldauw is een schimmel die door de wind via sporen in je tuin terecht komt. Zodra er sporen op een plant terecht komen waar de schimel zich kan ontwikkelen dringt het de plant binnen en vormt een netwerk van draden in en op de plant. Dat zijn de witte plekken die soms het hele blad kunnen bedekken. Doordat het op den duur het hele blad bedenkt krijgt het blad te weinig licht en sterft af. De schimmel groeit sneller dan de plant en zo sterft op den duur de hele plant af.

Gelukkig is er goed iets aan te doen

Natuurlijk zijn er genoeg (dure) middelen te halen tegen meeldauw maar met melk boek je dezelfde resultaten. Volgens verschillende onderzoeken is een oplossing van 40% melk en 60% water even effectief als chemische bestrijdingsmiddelen.

Het maakt niet uit of het volle, halfvolle of magere melk is want het gaat om de eiwitten die in de melk zitten die de strijd met de meeldauw aan gaan. Het is wel de bedoeling dat je het elke week herhaald.

Dit jaar test ik dit voor het eerst in mijn moestuin maar ik moet zeggen dat ik het nu 2 week gespoten heb en de meeldauw heeft zich niet verder verspreid over de kalebassen en de pompoenen. Volgend jaar ga ik het zeker ook preventief doen.

Gebruik jij al langer melk tegen meeldauw dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen en laat het dan vooral ook hier onder achter in de reacties.

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn youtube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jos van zetten  Avatar

Jos van zetten 3 jaar geleden
Bedankt Ronald weer wat geleerd


Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


Moestuinen

Patisson een nichtje van .........

Een bijzondere variant van de courgette/pompoen ook wel de Turkse Pompoen genoemd


Moestuinen

Een moestuin beginnen in maart

Maart is een perfecte maand om je moestuin te gaan beginnen! Start nu en geniet nog dit jaar van je eigen oogst.


Door Feggies

Moestuinen

Bataat, zoete pieper of geen pieper, in elk geval zoetjes an

Hoe kan je het beste de bataat kweken en meer informatie over deze zoete variant.


Moestuinen

Combinatieteelt en lokplanten

Hoe je optimale opbrengst van je moestuin kan halen met combinatieteelt


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox