Liatris / Lampepoetser

10 Sep 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Liatris is de botanische naam van een plantengeslacht uit de composietenfamilie.
Liatris spicata is een plant die met ruim dertig soorten van hetzelfde geslacht thuis is in Noord-Amerika. Boven grasachtige bladkuiven verschijnen 40-90 cm hoge stengels met op de toppen langlevende, aarvormige bloeiwijzen van violette, purperroze of witte bloemen.

Kenmerkend voor liatris is dat de bloemen geleidelijk aan van boven naar beneden open gaan.
Liatris is een gemakkelijk te verzorgen, bescheiden en veelzijdige vaste plant. Ze is geschikt voor formele borders, borders met vaste planten en voor natuurlijke, ongedwongen beplantingen. Een met grind bedekte border van steppeplanten is helemaal de stijl van liatris. Maar u kunt haar ook langs de tuinvijver of aan de zonnige rand van een groep houtige gewassen planten, zolang de grond doorlatend en niet te nat is. In een border komen de planten het mooist uit als ze in losse groepen in het midden staan. Een mengsel van violet en witbloeiende rassen laat alle bloemen stralen.
Uit de zuivere soort is een aantal prachtige rassen ontwikkeld. Zeer bekend is ‘Kobold’, met 40-50 cm het laagst en stralend violet-rood bloeiend. Voor een gemengde beplanting zijn vooral ‘Floristan Violett’ en ‘Floristan Weiss’ geschikt. Beide bereiken een hoogte van 80-90 cm. Even hoog wordt ‘Picador’, een ras met stralende, purperrode bloemen.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar liatris in potten. Neem ook geen bloeiende exemplaren.

Standplaats: Liatris ontwikkelt alleen op een zonnige en lichte standplaats krachtige stengels en bloeiwijzen met veel knoppen.
Groeien op iedere grondsoort, maar liefst vochtige, voedselrijke, goed doorlatende grond. Is de grond te nat, dan kunnen de wortelstokken gemakkelijk rotten.
Komt het best tot zijn recht in kleine groepjes bij elkaar, maar niet meer dan 9 planten per vierkante meter.
Komt ook goed tot zijn recht in combinatie met siergrassen.
Het duurt ongeveer twee jaar voor de planten gaan bloeien.

Vaste planten die paars bloeien liatris opgaande bloeier

Onderhoud liatris
Gemakkelijke plant. Heeft weinig verzorging nodig. Liatris verdraagt weliswaar enige droogte, maar de planten ontwikkelen meer bloemen als ze regelmatig water krijgen. Snij uitgebloeide bloemen direct onder de bloeiwijze af.
Om de vijf of zes jaar moeten de pollen in het voor- of najaar worden opgegraven en gedeeld. Zo voorkomt u dat de groei- en bloeikracht afneemt.
Liatris levert uitstekende snijbloemen op voor gemengde zomer boeketten. Snij de stengels zodra het bovenste derde deel van de aren in bloei staat.

Ziekten
Woelratten zijn verzot op de wortelstokken van liatris.
In al te vochtige grond kan snel stengelrot optreden. Op de onderste stengels verschijnt dan wit schimmelweefsel met zwarte lichamen. De planten verwelken en sterven af.

Paarse Vlinderplanten waar hommels en bijen en vlinders opzitten

 Liatris spicata
De soort Liatris spicata is een vaste winterharde plant en een populaire zomerbloeier voor gebruik in boeketten en in de border. Deze soort kan een hoogte bereiken die varieert van 70 cm en 45 cm breed.
Ze hebben dunne, grasachtige bladeren.
De bloeitijd loopt van juli tot en met september. De bloeiwijze ziet er uit als een lange aar aan een vrij dikke stengel (meerdere aren per plant). De kleine bloempjes, die zich openen van boven naar beneden toe zijn lila van kleur.
Knolachtig verdikte wortelstok.
Snijbloem. Trekt bijen en vlinders aan.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Mimi Avatar

Mimi 9 maanden geleden
Hey ,
Deze plant staat bij mij in pot nu. Kan ik deze in vaste grond zetten, zo ja wanneer mag ik dit doen? Groeten mimi


Marjo.H Avatar

Marjo.H 3 jaar geleden
Mooi voor verticale accenten in de border. De plant is geliefd in prairiebeplantingen. 
Vlinders zijn er gek op. 

mooie combinaties maak je met zonnehoed (Echinacea), zonnekruid (Helenium), meisjesogen (Coreopsis) en siergrassen zoals zegge (Carex muskingumensis) en vingergras (Panicum). 

 


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox