Liatris is de botanische naam van een plantengeslacht uit de composietenfamilie.
Liatris spicata is een plant die met ruim dertig soorten van hetzelfde geslacht thuis is in Noord-Amerika. Boven grasachtige bladkuiven verschijnen 40-90 cm hoge stengels met op de toppen langlevende, aarvormige bloeiwijzen van violette, purperroze of witte bloemen.
Kenmerkend voor liatris is dat de bloemen geleidelijk aan van boven naar beneden open gaan.
Liatris is een gemakkelijk te verzorgen, bescheiden en veelzijdige vaste plant. Ze is geschikt voor formele borders, borders met vaste planten en voor natuurlijke, ongedwongen beplantingen. Een met grind bedekte border van steppeplanten is helemaal de stijl van liatris. Maar u kunt haar ook langs de tuinvijver of aan de zonnige rand van een groep houtige gewassen planten, zolang de grond doorlatend en niet te nat is. In een border komen de planten het mooist uit als ze in losse groepen in het midden staan. Een mengsel van violet en witbloeiende rassen laat alle bloemen stralen.
Uit de zuivere soort is een aantal prachtige rassen ontwikkeld. Zeer bekend is ‘Kobold’, met 40-50 cm het laagst en stralend violet-rood bloeiend. Voor een gemengde beplanting zijn vooral ‘Floristan Violett’ en ‘Floristan Weiss’ geschikt. Beide bereiken een hoogte van 80-90 cm. Even hoog wordt ‘Picador’, een ras met stralende, purperrode bloemen.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar liatris in potten. Neem ook geen bloeiende exemplaren.
Standplaats: Liatris ontwikkelt alleen op een zonnige en lichte standplaats krachtige stengels en bloeiwijzen met veel knoppen.
Groeien op iedere grondsoort, maar liefst vochtige, voedselrijke, goed doorlatende grond. Is de grond te nat, dan kunnen de wortelstokken gemakkelijk rotten.
Komt het best tot zijn recht in kleine groepjes bij elkaar, maar niet meer dan 9 planten per vierkante meter.
Komt ook goed tot zijn recht in combinatie met siergrassen.
Het duurt ongeveer twee jaar voor de planten gaan bloeien.
Onderhoud liatris
Gemakkelijke plant. Heeft weinig verzorging nodig. Liatris verdraagt weliswaar enige droogte, maar de planten ontwikkelen meer bloemen als ze regelmatig water krijgen. Snij uitgebloeide bloemen direct onder de bloeiwijze af.
Om de vijf of zes jaar moeten de pollen in het voor- of najaar worden opgegraven en gedeeld. Zo voorkomt u dat de groei- en bloeikracht afneemt.
Liatris levert uitstekende snijbloemen op voor gemengde zomer boeketten. Snij de stengels zodra het bovenste derde deel van de aren in bloei staat.
Ziekten
Woelratten zijn verzot op de wortelstokken van liatris.
In al te vochtige grond kan snel stengelrot optreden. Op de onderste stengels verschijnt dan wit schimmelweefsel met zwarte lichamen. De planten verwelken en sterven af.
Liatris spicata
De soort Liatris spicata is een vaste winterharde plant en een populaire zomerbloeier voor gebruik in boeketten en in de border. Deze soort kan een hoogte bereiken die varieert van 70 cm en 45 cm breed.
Ze hebben dunne, grasachtige bladeren.
De bloeitijd loopt van juli tot en met september. De bloeiwijze ziet er uit als een lange aar aan een vrij dikke stengel (meerdere aren per plant). De kleine bloempjes, die zich openen van boven naar beneden toe zijn lila van kleur.
Knolachtig verdikte wortelstok.
Snijbloem. Trekt bijen en vlinders aan.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inMimi 1 jaar geleden
Hey ,
Deze plant staat bij mij in pot nu. Kan ik deze in vaste grond zetten, zo ja wanneer mag ik dit doen? Groeten mimi
Marjo.H 4 jaar geleden
Mooi voor verticale accenten in de border. De plant is geliefd in prairiebeplantingen.
Vlinders zijn er gek op.
mooie combinaties maak je met zonnehoed (Echinacea), zonnekruid (Helenium), meisjesogen (Coreopsis) en siergrassen zoals zegge (Carex muskingumensis) en vingergras (Panicum).