Baptisia / Valse indigo (soort)


Door tuin.fr.gr



Nog bij velen niet zo bekend, maar toch wel echt de moeite om in de tuin te hebben. Baptisia is een geslacht uit Noord-Amerika met 17 soorten vaste planten die bossig groeien en tot twee meter hoog kunnen worden.
Deze robuuste planten zijn taai en sterk, maar groeien traag. De cultivars zijn hierdoor niet goedkoop.
Geef ze dus de nodige tijd en je zal verrukt zijn door de prachtige bloeiwijze en sierlijkheid van dit geslacht. Bovendien hebben we hier te maken met heel langlevende planten die tientallen jaren meegaan.
Het geslacht wordt soms al eens vergeleken met Lupinus, dankzij de lange bloemtrossen. Maar in tegenstelling tot Lupinus is Baptisia ijzersterk en verdraagt de soort zonder enig probleem moeilijkere situaties zoals langdurige droogte en brandende zon. De plant schiet uit in de lente met een asperge-achtige groeiwijze maar al snel vertakken de geribde, haarloze stengels en komt de sierlijke habitus tevoorschijn. Onderaan zijn vaak donkere bladschedes op te merken.
Dankzij de diep wortelende en enorm sterke wortels, is deze plant erg resistent tegen droogte. Dit wordt ook al aangegeven door het blad: de alternerende, driedelige bladeren zijn blauwig groen en hebben een fijn waslaagje dat hen tegen felle zon en overmatige verdamping beschermt. Het blad is vaak zittend maar ook geregeld gesteeld. Elk deelblaadje is lancetvormig.
Net als andere leden van de vlinderbloemigen, is ook de bloem van Baptisia zeer typerend. De vijf kroonbladen zijn omgevormd tot 1 vlag, 2 zwaarden en een kiel. De bloemen staan in een eindstandige tros.
Na de bloem worden peulen gevormd waarin het zaad zich bevindt.
Baptisia australis bereikt een hoogte van 90-150 cm en wordt 90 cm breed. De drie-tallige bladeren zijn blauwgrijs. De blauwviolette, tot 4 cm grote bloemen zitten in trossen bij elkaar die tot 40 cm lang kunnen worden. Na de bloei ontstaan de opvallende, 5 cm lange, donkergrijze peulen
Baptisia tinctoria is met slechts 60-90 cm hoogte en 30 cm breedte de sierlijkste soort. De planten hebben omgekeerd eivormige bladeren en kortere, maar zeer talrijke bloemtrossen met gele of crèmekleurige, tot 2 cm grote bloemen.
Baptisia leucantha kan een hoogte bereiken van meer dan 180 cm en heeft blauwachtige, glanzende, eveneens omgekeerd eivormige bladeren. De witte of lichtpurperen, tot 3 cm grote bloemen zitten in dichte trossen bij elkaar, die een lengte van 20-60 cm kunnen bereiken.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar of in het vroege najaar jonge pot-baptisia’s met gezonde bladeren.
Zon. Baptisia’s gedijen het best in de volle zon. Ze groeien weliswaar ook in de halfschaduw, maar hebben dan minder bloemen. Liefst in doorlatende grond die ook licht zandhoudend en zelfs droog mag zijn. Zware grond moet je verbeteren.
Onderhoud
Baptisia’s bloeien beter als ze regelmatig water krijgen. Baptisia’s kunnen in hun wortels stikstof opslaan. Bemesting is daarom niet nodig.
Voorjaar: Vermeerder uw baptisia’s door deling: graaf oude planten uit en snij de wortels in delen. Plant deze direct weer.
Ziekten
Baptisia’s kunnen bij aanhoudend vochtig weer worden aangetast door valse meeldauw. De onderkant van de bladeren is dan bedekt met poederachtige, witte vlekken. Verwijder alle aangetaste bladeren en houd de planten droog, om uitbreiding te voorkomen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Katinka Mouissie Avatar

Katinka Mouissie 1 jaar geleden
Zeer uitgebreide uitleg erg interessant dank u


Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox