Vogels houden hun snavel

21 Jul 2023 in Vogels
Afbeelding bij Vogels houden hun snavel


Waar is toch die mooie merelman  met zijn melodieuze lied? Die kwieke koolmees, dat pittige pimpeltje, die tierige tjiftjaf en dat vrolijke vinkje? Waar zijn ze opeens gebleven? Het hele voorjaar hoorde je vogels zingen, roepen en ruzie maken, maar nu het zomer is lijken ze opeens te  zijn verdwenen. Nauwelijks nog gezang en kom je toch een vogel tegen, dan ziet die eruit  of hij in de centrifuge heeft gezeten, helemaal verkreukeld en vol kale plekken. Heeft er weer een eng virus toegeslagen? 

Nee, hoor, vogels houden gewoon even hun snavel. De uitgevlogen jongen zijn druk aan het leren hoe ze moeten overleven en doen dat het liefst in stilte. De oudervogels zijn aan het bijkomen, die vieren zomervakantie na het extreem drukke broedseizoen. Want ga er maar aanstaan, in een paar maanden tijd een nest bouwen, eieren leggen en uitbroeden, jongen opvoeden en dat vaak meerdere keren achter elkaar. Dat kost energie. En dat  kost veren. Hun verenpak is in die drukke periode behoorlijk versleten, het beschermt minder goed tegen koude of hitte en het vliegt gewoon niet zo lekker meer. Omkleden dus. Maar ook dat ruien gaat ten koste van het vliegvermogen. Eenden en ganzen ruien zelfs zo rigoureus dat ze een tijdje helemaal niet de lucht in kunnen. Een goede reden om je als vogel gedeisd te houden.

 

Het liefst zouden veel vogels zich het hele jaar gedeisd houden, teveel zichtbaarheid maakt immers kwetsbaar, voor de loslopende huiskat en andere bloeddorstige rovers. Maar dat   lukt eigenlijk alleen  in de zomer. In het voorjaar moet er worden getrokken naar het broedgebied,  gezongen, partners gelokt en  rivalen verjaagd. Als je je dan te bescheiden opstelt kun je die hele voortplanting wel schudden. In de herfst moet er worden teruggereisd naar warmere gebieden en vanwege voedselschaarste in de winter komen ze openlijk op je voedertafel. Kwestie van risico’s afwegen.

 

Omdat er in de zomer aan eten  geen gebrek is, spelen de vogels op safe en zoeken ze  beschutting in  het  groen. Maar dat ze er wel degelijk zijn kun je merken als ze een nachtje alles hebben laten lopen boven je auto. Misschien  wel hun manier om te tonen dat ze  je niet vergeten  zijn...

 Foto: Blende12 (Pixebay)

https://www.jaapkranenborg.nl/


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Monique Avatar

Monique 7 maanden geleden
helemaal waar😉🙂


Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox