Kievitsbloem is zeer goed winterhard, maar niet wintergroen.
Is een bijzonder populair bolgewas met een mooie bloeiwijze en zuilvormig, rechtopgaande habitus. In april en mei verschijnen prachtige, knikkende , klokvormige paarse bloemen waarvan de bloemblaadjes in schaakbordvorm licht roze getint zijn, anderen vinden dan weer dat de patroontekening van de bloemen op een slangenhuid lijkt. De blaadjes van de kievitsbloem zijn, lijnvormig, groen tot grijsgroen.
Deze plant heeft een harde stengel met smalle bladeren.
Hoogte: ongeveer 20 tot 50 centimeter.
Apart aan deze plant is dat het 8 jaar duurt voordat ze echt in de bloei staan. De Kievitsbloem verspreid zich door middel van het water. Voor voortplanting is de Kievitsbloem dus ook afhankelijk van hoog water of overstromingen. Deze plant is in Nederland zeer zeldzaam en komt nauwelijks in het wild voor. Je zult ze het meest vinden in Midden-Europa. De Kievitsbloem staat bekend om dat hij wat rust moet hebben om te groeien.
Fritillaria meleagris houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en een goed doorlaatbare, humusrijke grond. De Meleagris-typen hebben geen probleem met een wat vochtiger bodem en kan ook aangeplant worden in tot -15cm diep water.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inRegina 1 jaar geleden
In 1994 woonden wij in Hardenberg. We hadden daar een grote tuin met een vijver er fontein in een kunstmatige vijverbak.
En wat zich ik op een zekere dag? Kievitsbloemen. Roze en blauw/paars. Ik heb lange tijd gedacht dat het onkruid was. Maar ik vond het veel te mooie bloempjes en heb het niet verwijderd. Bovendien vind ik “onkruid” een misplaatste benaming. Veel onkruid is ook erg mooi. Zeker 20 jaar later vernam ik dat het de kievitsbloem was. Helaas moesten we verhuizen en woon ik nu op de zevende etage van een flat in Zwolle. Waar ik niet kan tuinieren.
Tuinieren was mijn grote hobby. Ik werd er heel ontspannen van.
Vriendelijke groeten,
Regina Snoeijer-de Vries.