Heb je een saaie muur, schutting of pergola en ben je op zoek naar een klimplant voor in de tuin? Er zijn veel soorten klimplanten van groenblijvende, zelfhechtende tot geschikte bloeiers voor in de zon of schaduw.
Maar welke klimmer is nu geschikt voor dat ene plekje in de tuin? Omdat er zo veel soorten zijn, zie je soms door de bomen het bos niet meer. In dit artikel staan alle soorten klimplanten, zodat je makkelijk de juiste klimmer kan uitkiezen.
Welke klimplant is geschikt voor schutting of pergola?
Je zit lekker in de tuin met een bakje koffie, maar je mist nog wat. Het is de kale schutting of de pergola welke nog iets meer kleur kan gebruiken. Nu toont het gedeelte van de achtertuin saai, het is tijd om een gezellige achtertuin te maken. Maar er zijn zo veel verschillende klimplanten, welke is de beste?
Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een klimmer, zijn er een paar aandachtspunten, welke je niet moet vergeten. Zo is als eerste de standplaats erg belangrijk. Is er op de plek waar de tuinplant komt te staan veel zon of schaduw aanwezig? Of komt de plant halfschaduw te staan, waardoor je meer keuze hebt.
Daarbij is het verstandig om te kijken wat je verwacht van de tuinplant. Misschien ben je op zoek naar een klimmer welke heel het jaar groen blijft of wil je juist een geurende bloeier in de planten tuin. Heb je je keuze gemaakt, dan is het slim om te kijken hoe de klimmer groeit. Een compacte klimplant zoals de Vuurdoorn is bijvoorbeeld meer geschikt voor de schutting dan voor de pergola. Terwijl een bloeier zoals de Wisteria ideaal is om bij gevel, overkapping of pergola te plaatsen.
Het verschil zit in de begeleiding van de planten. Wil je een klimmer voor de schutting dan zijn zelfhechtende klimmers ideaal, de plant plakt zichzelf vast aan de muur of wand. Wil je niet dat de schutting beschadigd wordt dan kun je beter gaan voor een klimrek en een groenblijvende of winterharde klimmer plaatsen met of zonder bloemen.
Wil je de pergola laten begroeien, dan is een plant welke je zelf kan leiden een goede keuze, dit kunnen fruitsoorten zijn zoals de Kiwi of de Druif, maar ook klimrozen zijn zeer geschikt.
Alle klimplanten soorten op een rijtje
In dit overzicht staan alle klimsoorten op een rijtje met handige voorbeelden van planten, zodat je makkelijk een keuze kunt maken uit een categorie planten welke passen bij je achtertuin. Heb je genoeg tuininspiratie op gedaan, dan kun je je verdiepen in de klimmers welke tot dat soort behoren.
- Zelfhechtende klimplanten voor de muur of schutting: Klimop, klimhortensia of Wingerd
- Groenblijvende klimplant hagen waar je heel het jaar plezier van hebt: Vuurdoorn, Toscaanse Jasmijn.
- Snelgroeiende klimmer voor een rap resultaat: Kamperfoelie, passiebloem en Wisteria
- Lang bloeiende planten waar je heel lang van kan genieten: Sterjasmijn, blauweregen en verschillende klimrozen en Clematissen.
- Geurende klimmer welke het terras heerlijk laten ruiken: Blauweregen, Toscaanse jasmijn en Fleurige pronkerwt.
- Klimmers welke graag in de zon staan: Trompetbloemen, wisteria en de Vuurdoorn.
- Schaduwrijke klimmers: Clematis Montana, Wilde wingerd en de Klimhortensia
- Winterharde planten welke goed tegen de vorst kunnen: Toscaanse jasmijn, kamperfoelie en Clematis armandii
- Bladverliezende klimmer, deze worden in de winter bladloos: Passiebloem, Gele jasmijn en Maagdelijke wijnstok.
Ik hoop dat je als tuinliefhebber genoeg inspiratie hebt opgedaan. Mocht je nog meer ideeën willen opdoen voor het inrichten van je balkon of tuin, neem dan een kijkje op www.kijkjeinhuisentuin.nl
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in