We kunnen ze in twee groepen verdelen: winterharde (voorjaarsbloeiend) en niet winterharde (zomerbloeiende) en iedere groep weer in lage en hoge soorten.
Een “derde soort” is de late winterbloeier Ornithogalum fimbriatum die nog een herbloei in het voorjaar kent.
Ze heeft normaal witte bloemen maar er zijn enkele soorten die in geel en oranje bloeien
Ze bloeit in de vorm van een piramide, bolvormig of in een toorts. De meeste soorten hebben een groene streep op de achterkant van de bloemblaadjes. Ze vormt pollen en heeft lange smalle, lijnvormige bladeren. De vrucht is een zeshoekige doosvrucht. De vrucht bevat zwarte zaden. De vogelmelk-soorten hebben een 3 cm brede bol, van waaruit kleinere nevenbollen kunnen ontstaan. De lijnvormige bladeren spruiten hier grondstandig uit voort. Ze zijn wat vlezig.
Bloeit zo weelderig waardoor de bollen zichzelf uitputten en steeds verminderen.
Fraaie snijbloem die ontluikt op water.
Plantvoorschriften
Plant ze in het najaar in goed doorlatende en humusrijke grond in kleine groepen op plaatsen waar ze zich ongehinderd uit kunnen breiden. Bijna alle soorten groeien uitstekend op zonnige, half beschaduwde plekken, nabij groepen houtige gewassen. Komt het best tot zijn recht aangeplant in bodembedekkers.
Uitzonderingen zijn de Ornithogalum balansae, die vooral goed gedijt in een zonnige rotstuin.
Plantdiepte 3 cm of tweemaal de hoogte van de bol. Plantafstand 15 cm.
Onderhoud & vermeerderen
Niet van bovenaf water geven
Vaal geworden bloemen afsnijden, maar snij de stengels pas af na het geel worden van het blad.
Hoewel je in principe de bollen binnenshuis kan overwinteren, zal het omwille van zijn zeer uitbundige bloei moeilijk zijn om de bol voldoende voeding te laten opslaan.
De bollen verwilderen goed, door het delen van de bollen of door zaad dat door de mieren wordt verspreid. Om uitbreiding te voorkomen moeten de uitgebloeide bloemen in het voorjaar regelmatig afgesneden worden. Rijp zaad kan gezaaid worden. Het zaad heeft voor het kiemen kou nodig en kiemt goed na een overwintering in de koude bak
Ziekten
Bladluis-trips-wortelrot-mozaiekziekte-schildluis
Ornithogalum thyrsoides
Bollen. Is een niet winterharde plant van Zuid-Afrikaanse afkomst die tot 70 cm hoog kan worden. Aan het uiteinde van zijn stengel groeit in de zomermaanden een grote bloemenaar met kleine, witte, stervormige bloempjes.De stervormige witte bloempjes (2cm) met donker hart vormen een tros (15-20cm) die op het uiteinde van de bloemstengel bloeit.
Bloeit zo weelderig waardoor de bollen zichzelf uitputten en steeds verminderen. Bloei: juli-sept. H 60-80 cm. Fraaie snijbloem die ontluikt op water. Kan verwilderen. Voor tuinen met een natuurlijke aanleg.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inSusan 1 jaar geleden
Heel blij met aanschaf
fons borgers 1 jaar geleden
Geachte redactie,
Hoe kan ik de zuiderwindlelie uit mijn tuin verwijderen? Is dit mogelijk door middel van chemische bestrijding?
In afwachting van Uw antwoord, verblijf ik,
met vriendelijke groeten,
Fons Borgers
06-22722616
Tuindingen 1 jaar geleden
Dag Fons,
Chemische bestrijding is geenszins een manier om iets te verwijderen uit je tuin. Je dood hiermee meer dan je lief is.
Bovenstaande plant is een niet woekerende plant. Waardoor hij makkelijk handmatig te verwijderen is.
fons borgers 1 jaar geleden
Geachte redactie,
de planten staat in een weiland dat begraasd wordt door paarden. De paarden hebben te leiden van de lelie door haar toxische werking. Vandaar dat handmatig rooien geenoplossing is omdat dit al geprobeerd heb en de plant zich alleen maar vermeerderd heeft.
Met vriendelijke groeten,
Fons Borgers