Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

04 Apr 2024 in Bloembollen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.


Uitgebloeide Narcissen verzorgen na de bloei

Als narcissen zijn uitgebloeid, knip de uitgebloeide bloemen net achter de bloem weg zodat alle energie naar de bol gaat omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Laat het loof/bladeren dan volledig afsterven tot het een gele of bruine kleur heeft. Dan pas kan je de afgestorven bladeren en stelen afknippen. Na de bloei en het afsterven van de bladeren ontwikkelt de narcis nieuwe bolletjes. Door het loof/bladeren te laten staan neemt de bol de voeding/energie uit het blad op waardoor hij nieuwe bolletjes ontwikkelt en of het volgende seizoen weer uitbundig zal gaan bloeien.

uitgebloeide-narcissen-bloemen-verwijderen-na de bloei - loof snoeien - uitgebloeid
(foto: Tineke Majoor) 

Narcissen verzorgen met extra voedingsstoffen

Het is belangrijk om te weten dat de bloemen van dit jaar al gevormd worden in de bol op het moment dat de narcissen in bloei staan. Dat is dus het moment om de bollen te bemesten, als dat nodig is. Verrijk de grond rondom de bollen met een laag compost of mulchmateriaal de voedingsstoffen worden opgenomen door de bol waardoor je jaar na jaar sterke bloeiende narcissen zult behouden in de tuin.
Narcissen-bemesten-compost-mulchen-voor-betere-meer-bloemen

Narcissen zijn verwilderingsbollen.

Verwilderingsbollen zijn bloembollen die jaar na jaar terugkomen en opnieuw bloeien zonder dat je ze jaarlijks hoeft te planten. Ze hebben de eigenschap zichzelf in de grond te vermeerderen en verder te ontwikkelen, waardoor ze steeds meer bollen en dus bloemen produceren. Deze bollen zijn vaak zeer veerkrachtig en gedijen goed in diverse omstandigheden, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan elke tuin. Met minimale zorg kunnen verwilderingsbollen jarenlang blijven bloeien, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor tuiniers.

Er zijn veel narcissoorten om in de tuin te planten. Dit zijn onze aanraders.

Bekijk hier de volledige plantlijst
0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creƫer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox