Composthoop zorgt voor grondverbetering

25 Apr 2020 in Grondbewerking

Door Tuindingen



Composteren - geef eens wat terug aan je tuin. 


Het is belangrijk om veel organisch materiaal aan de grond toe te voegen zodat deze in goede conditie blijft. Doordat je de grond intensief gebruikt en veel planten dichtbij elkaar in je meestal kleine tuin zet, nemen de planten veel voedingstoffen uit de grond op. Daarom is het belangrijk dat je de grond wat terruggeeft, zodat je planten het goed blijven doen. De beste oplossing hiervoor is om zelf compost te maken. Er zijn verschillende soorten compostvaten en bakken te koop, maar het is nog leuker, en zelfs heel eenvoudig om er zelf een te maken. Zo'n zelfgemaakte compostbak is goedkoop en past in elk hoekje van je tuin.
 

Recycle-onkruid-wieden-composthoop
 

Wat is compost eigenlijk? 

Compost bestaat uit verteerde overblijfselen van het tuinafval van het jaar ervoor, gecombineerd met keukenafval. De bedoeling is dat alles met elkaar verteerd tot een op grond lijkende, humusrijke toevoeging voor planten in de tuin in plaats van mest. Potgrond en compost worden nogal eens door elkaar gehaald, Potgrond is een bodem op zich hierin kunnen planten direct in worden aangeplant en compost wordt aan de grond toegevoegd. Het uitstrooien van potgrond in een tuin heeft weinig zin om de voedingswaarde te verhogen. 

Een composthoop starten

Allereerst wil ik 3 veel gehoorde misverstanden uit de weg ruimen:

1. Een composthoop stinkt;  natuurlijk ruikt hij wel maar dat is niet meer dan een beetje bosgeur. 

2. Alles kan op de composthoop; niet ‘alles’ kan op de hoop. vooral geen gekookt eten ( geen restjes dus) geen vlees of visresten, en geen zuivelproducten.

3. Een composthoop trekt muizen aan; zolang je geen gekookt eten of vleesresten op de hoop gooit komt er geen ongedierte op af. 
 

Maak plaats in een vergeten hoekje 

Timmer een houten constructie, maak de opening aan de voorkant met lossen planken die je er makelijk uit kunt halen. houd een afmeting aan van lengte 1.20 x breedte 1.20 x hoogte 1.20. wees creatief verzamel oude stukken hout ga eens shoppen op een bouwplaats en kijk in een afval container naar onbewerkte planken, of verzamel oude pallets, door er een vierkant van te maken vormen de pallets een doos waar je tuinafval in kunt gooien. 
 

In een composthoop zal het aangenaam warm worden waardoor micro-organismen ons een handje gaan helpen met de omzetting van het organisch materiaal

Zoek om te beginnen een schaduwrijk plekje in de tuin want uitdrogen is funest. Onder struiken of in de schaduw van de schuur is prima. Zet de hoop direct op de wat losgemaakte grond op. Leg onderop wat grovere takken (dit geeft lucht), leg hier een laag vers groen onkruid, tuinafval op, hierop een laag keukenafval van groenteafval, eierdoppen, thee en koffieprut. Leg hier een laag met mest op, hierop weer groenafval en daarop stro, of dode stengels van peulgewassen, mais stengels e.d., hierop weer keukenafval en strooi hier een heel dun laagje kalk overheen, dan weer groenafval, mest etc. Het hoeft allemaal niet zo precies. Wissel het af hoe het je uitkomt. Zorg dat alles enigszins in verhouding blijft. 

In een composthoop zal het aangenaam warm worden waardoor micro-organismen ons een handje gaan helpen met de omzetting van het organisch materiaal. De beste compost onstaat door zo veel mogelijk verschillende organische materialen in zo klein als mogelijk stukjes toe te voegen. Gooi nooit in één keer alle grasmaaisel op de composthoop. De micro-organismen kunnen zo'n hoeveelheid ineens niet verwerken en bovendien onstaat er dan een tekort aan zuurstof waardoor ze helemaal niet meer kunnen leven. Een composthoop moet ook altijd vochtig zijn, maar niet heel erg nat. Je kan dit zelf testen door een hand verteerd materiaal uit de composthoop te nemen en dit in een bal fijn te knijpen komt er veel vocht uit dan is hij te nat. Komt er geen vocht uit, dan is de hoop te droog en moet je water geven. Komen er een paar druppels uit, dan is de vochtigheidsgraad precies goed.

Hoeveel-graden-composthoop-zijn


Composteren in een vat , bak of hoop? 

De omzetten van tuin- en keukenafval in een compostvat is altijd lastiger dan in een composthoop. Vaak zijn materialen onder in een compostvat al verteerd, terwijl ze bovenaan nog moeten beginnen met verteren.  De omzetting gaat erg langzaam. Veel compostvaten zijn te klein en dan kan niet genoeg warmte worden geproduceerd om het proces goed te laten plaatsvinden. De oplossing is een bak of losse composthoop op te zetten of een groter compostvat aan te schaffen. Het helpt ook als er na elke laag een heel dun laagje grond of compost wordt toegevoegd. 
 

Omzetten van een composthoop 

Als het compostvat of compostbak vol is, verzamel dan zoveel mogelijk vers groen materiaal zoals grasmaaisel en brandnetels. Schep de hoop leeg en meng het materiaal met de verse groene spullen. Vul het vat dan weer of maak een nieuwe composthoop. De compost moet goed nat zijn gemaakt worden. Dek de composthoop af met een stuk plastic om hem warm te houden. Het voordel van mengen en opnieuw opzetten is dat het proces versneld wordt. 

Wat geleefd heeft kan verteren en is geschikt om te composteren


Wat geleefd heeft kan verteren en is geschikt om te composteren 

Niet alles verteert, Maar de meeste dingen die ooit geleefd hebben , doen dat wel als ze de tijd krijgen en de omstandigheden optimaal zijn. Dikker, steviger materiaal doet er langer over dan verse, zachte spullen. Sommige materialen, Zoals gekookte botten of timmerhout kunnen er zelfs tientallen jaren over doen, maar uiteindelijk verteren ze. Vlees , olie en kaas trekken ongedierte aan en kunnen beter aan de vogels opgevoerd worden of in de GFT-bak gedaan worden. Tuinafval dat ziek kan beter eerst verbrand worden waarna de as aan de compost toegevoegd kan worden, of deponeer dit ook in de GFT-bak. 
Alle andere materialen zullen sneller verteren als ze in kleine stukjes worden geknipt of verhakselt en goed door elkaar worden gehusseld. Droog materiaal zoals papier en karton moeten van tevoren nat worden gemaakt en in dunne lagen aan de hoop worden toegevoegd, bedekt met een flink laag vers materiaal of oude compost. 
Het is altijd goed om iets dierlijks aan de compost toe te voegen zoals beendermeel. paardenmest, kippenmest koe of schapenpoep. 

Goede compost wordt gemaakt van zoveel mogelijk verschillende materialen maar van geen enkel materiaal mag een te grote hoeveelheid ineens worden toegevoegd

Composthoop compost hergebruik afgestorven planten

Problemen met een composteren van materialen

  • Als het materiaal van een compost hoop  niet verteert, moet de hoop opnieuw worden opgezet. 
  • een composthoop te nat is zal het alleen maar gaan rotten
  • een composthoop te droog is
  • teveel hoeveelheden van het zelfde materiaal toegevoegd is 
  • Een compost hoop opzetten is leuk werk en in 90% van de gevallen gaat het goed als je maar rustig en gestructureerd te werk gaat.
     

    Problemen met een composteren van materialen

     

    Wellicht heb je ook interesse in het maken van bladaarde   lees verder op  Bladaarde het goud voor jouw tuin


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Grondbewerking

    GFT als ''voeding voor voeding''

    Hoe zorg je er voor dat jouw wormenpopulatie ''trek'' blijft houden? Je kan er voor zorgen dat het naar meer blijft smaken, en dat resultaat is win-win op meerdere vlakken. en je


    Grondbewerking

    Een wormenhotel: Hoe werkt het?

    In dit tuinblog leg ik uit hoe je het best je eigen ''ecosysteem'' voor je compostwormen start. Creëer een zo prettig mogelijke habitat voor het maken van je eigen Vermicompost


    Grondbewerking

    Van afval naar grondstof: Wormenmest als bodemverbeteraar

    (re) activeer het bodemleven in jouw (moes) tuin door zelf Vermicompost te maken.


    Grondbewerking

    Potgrond hergebruiken

    Ontdek hoe je oude potgrond kunt hergebruiken en een duurzame, milieuvriendelijke aanpak kunt toepassen om je tuin te verbeteren.


    Door Jan de B

    Grondbewerking

    Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen

    Door op de juiste manier om te gaan met je bodem, regenwater en het bijspringen kun je veel water besparen in je tuin, kan overtollig water makkelijker weg en blijft je tuin altijd fris en groen


    Grondbewerking

    De onderwereld actief in je eigen tuin!

    Karton, dat uit houtvezels bestaat, is een fantastisch veilig materiaal dat ook in de groente/moestuin gebruikt kan worden om onkruid tegen te gaan.


    Door Marie Mul

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox