''Nieuwe'' manier van bemesting
Als vervend moestuinier maakte ik al enige tijd dankbaar gebruik van een
compostvat, zoals we die in menig moestuin wel zien. Op zoek naar nieuwe
manieren van voeding/grondverbetering kwam ik ineens een filmpje tegen over het
composteren met wormen. Daar begon mijn balletje te rollen….
Interessant! Dacht ik. De filmpjes waren vooral van Amerikaanse makelij, maar What happens in Vegas… kunnen wij thuis ook proberen! Later viel me op dat deze manier van composteren eerst (vooral) ook plaats vond in de randstad. Het GFT afval werd daar in veel steden al niet meer frequent opgehaald, en men moest op zoek naar een nieuwe manier om te reduceren. De inzet van de zogenaamde ''compostworm'' was een volgende, succesvolle stap. Al is dit regenwormen ras al eeuwen oud, de inzet van de tijgerworm, en de zogenaamde hotels op deze manier, is in Nederland nog vrij nieuw en onbekend te noemen.
De inheemse
tijgerworm (ook wel mestpier genoemd) leeft net onder het aardoppervlak
om daar oude (planten) resten op te ruimen, en dit door middel van zijn/ haar
mest weer terug te geven aan de bodem. Al
telt onze aarde vele duizenden soorten wormen, deze worm is 1 van de
vier soorten die op deze manier actief kunnen worden ingezet bij de omzet van
onze voedselresten.
Al met al lijkt het best bewerkelijk: Een goede vochtbalans, gevarieerd aanbod, gezondheid van de diertjes zelf. Zomaar eens wat dingen die van belang zijn voor het bestaan, en de mogelijke groei van je wormen populatie maar ook de kwaliteit van je eindproduct: de wormenmest en het Percolaat. Na een tijdje werd voor mij zichtbaar hoe het circulaire proces met de wormen zich uitte. Ook werd me duidelijk dat het vrij eenvoudig is, als je maar geduld, en aandacht voor het proces kan hebben. Inderdaad werd er steeds meer mest zichtbaar, vermeerderden ze zich, en stroomde er langzaam maar zeker Percolaat (vocht uit de mest) in de onderste emmer. Vooral het feit dat dit kleine diertje hier zo actief toe in staat is, fascineerde me enorm. De eerste oogst van prachtige wormenmest volgde. De bouw van een groter hotel voor thuisgebruik kon ook niet langer uitblijven. Zowel moes- als siertuin smullen zichtbaar van het zogenaamde ‘’zwarte goud’’.
Wat is het ‘’geheim’’ van die wormenmest?
Wormenmest is tot 7 keer krachtiger qua
voedingsstoffen, dan ‘’warme’’, gefermenteerde compost. Dit komt omdat het gegeten
voedsel in het lichaam verrijkt wordt met tal van micro organismen, en
belangrijke bouwstoffen voor onze bodem. Het eindproduct, de wormenmest, evenals het Percolaat is een
goede bodem verbeteraar, omdat de aanwezige bacteriën en schimmels als
‘’sleutel’’ fungeren, die vastgezette clusters van nodige stoffen in de bodem weer vrij maakt. Wat je
geeft krijg je dus terug, maar dan vele malen voedzamer voor onze bodem. Het
circulaire proces waar je zelf aan meewerkt, geeft een voldaan gevoel. Je voedt je bodem, en werkt tegelijkertijd mee aan de reductie van afval. Hoe mooi is dat?
Je Wormenhotel starten. >> Stappenplan <<
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inAns Hugen 1 jaar geleden
Mooie duidelijke uiteenzetting van dit vruchtbare product en proces hiervan. Prachtig, natuurvriendelijk product.
Stephanie 1 jaar geleden
Klinkt allemaal interessant. Kan ik dit toevoegen aan mijn compostvat en waar vind ik deze tijgerwormen?
Henry Koster 1 jaar geleden
Hoi Stephanie,
De tijgerworm zal zich niet heel prettig voelen in een '''gewoon'' compostvat. Simpelweg omdat ze de hitte (die kan oplopen toch 80 graden) niet prettig vinden. Uiteraard kunnen wormen wel komen en gaan, maar zullen er dus niet blijven.
In een wormenhotel is er sprake van consumptie van de voedselresten door de worm zelf. Hierbij komt nauwelijks warmte vrij, en gaan er dus ook veel minder belangrijke voedingsstoffen uit het eindproduct verloren. We noemen dit ook wel ''koude omzet''. De worm zal zich prettig voelen, en zich gaan vermeerderen in zo'n hotel. De tijgerworm is te vinden in mesthopen, maar wordt voor dit doeleind inmiddels ook gekweekt. Zelf doe ik dit thuis ook op kleine schaal.
Henry Koster 1 jaar geleden
Hoi Stephanie,
De tijgerworm zal zich niet heel prettig voelen in een '''gewoon'' compostvat. Simpelweg omdat ze de hitte (die kan oplopen toch 80 graden) niet prettig vinden. Uiteraard kunnen wormen wel komen en gaan, maar zullen er dus niet blijven.
In een wormenhotel is er sprake van consumptie van de voedselresten door de worm zelf. Hierbij komt nauwelijks warmte vrij, en gaan er dus ook veel minder belangrijke voedingsstoffen uit het eindproduct verloren. We noemen dit ook wel ''koude omzet''. De worm zal zich prettig voelen, en zich gaan vermeerderen in zo'n hotel. De tijgerworm is te vinden in mesthopen, maar wordt voor dit doeleind inmiddels ook gekweekt. Zelf doe ik dit thuis ook op kleine schaal.