Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen

24 Jan 2023 in Grondbewerking
Afbeelding bij Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen


Het komt misschien niet direct in je op, maar het goed omgaan met je bodem door het hele jaar heen levert je een enorme besparing en gigantische voordelen op. De manier waarop de grond in elkaar zit (bodemstructuur) en de manier waarop je met je bodem omgaat (bodemmanagement.)  Bepalen samen de manier waarop je met bodemverbetering omgaat.

Bodemstructuur

Hoe de bodem in elkaar zit lijkt misschien niet zo interessant of zo simpel als klei, zand of leem. Maar de bodemstructuur bestaat uit nog veel meer. Grond is namelijk vrijwel nooit 100% zand of 100% klei maar altijd in een bepaalde verhouding. Hier komen ook nog de grondstoffen bij die altijd in je grond zitten, denk aan nitriet, ijzer, magnesium etc. Veel planten hebben bepaalde waardes waarbij deze het perfect doen, dit wil echter niet zeggen dat ze het op een andere grond niet doen. Alleen als de bodem te ver afwijkt kan het zijn dat bepaalde planten het niet doen. Als je eens wilt weten wat er echt in de grond zit dan kun je bij ons een bodemtest laten doen. We meten dan exact de samenstelling van de bodem zodat je weet hoeveel opneembare voeding er in je grond zit en wat bijvoorbeeld de zuurtegraad is dit laten we testen bij een lab. 

waterbesparende, bodemverbetering, duurzaamheid, beregening, sproeien,

Slim omgaan met je bodem

De grond in je tuin is eigenlijk ontzettend kwetsbaar. Een verkeerde beslissing, een heel nat jaar of juist een heel droog jaar heeft enorme invloeden op je tuin. Hoe je hier mee omgaat noemen we met een duur woord bodem management. Dit begint al bij de aanleg van een tuin of zelfs de bouw van een huis. Als er veel met zwaar materiaal door de tuin gereden wordt zul je een storende laag in de bodem krijgen. Dit is een laag die zo vast zit, en zo weinig water doorlaat dat hier een ondergrondse waterbel op ontstaat. Dit kan voor enorm vervelende gevolgen zorgen in een natte winter zoals deze van 2022/2023. De laatste tijd krijgen we bij ons tuinadvies bureau vaak de vraag hoe het toch kan dat de tuin zo ontzettend nat blijft. Als we dit gaan bekijken komt dit in 90% van de gevallende door een storende laag in de bodem. Zorg er dus voor dat er zeker in de 1e meter van de tuin geen storende laag bevindt zodat het vocht altijd weg kan. In sommige gevallen staat het grondwater slechts een meter onder het straatniveau en dan valt dit natuurlijk niet mee. Is je tuin in de winter vaak te nat? Dan kan het helpen om putten te boren met grind of scherp zand, drainage te leggen of een waterberging in je tuin te maken waar het overtollige water naar toe kan stromen zodat je dit water in de zomer weer kunt gebruiken. 

Sproeien om water te besparen?

Hier wordt het verhaal even wat ingewikkelder. We moeten namelijk even duiken in de wereld van moleculen en deeltjes. In de bodem bestaat de grond uit diverse deeltjes en moleculen hier wil ik niet te diep op ingaan. Wat ik wel graag wil delen is dat een goede bodem het vocht niet te lang vasthoud als het nat is, maar wel lang genoeg vasthoud als het droog is. En ja dit kan. Een korrel grond bestaat uit diverse deeltjes. Een deel hiervan is water. Dit water wordt als het ware opgenomen door de korrelgrond en hecht hieraan waardoor deze beschikbaar is door de planten die in de grond staan. Als het deel grond ''vol'' is van water is deze gesloten en laat het erg water moeilijk door. Dit noemen we verzadigde grond. Op deze grond blijft het water makkelijk staan en wordt de toplaag erg nat. In dit geval zal de grond van bovenaf drogen in plaats van weglopen door de grondlagen. In de zomer werkt dit principe vaak andersom. Als gronddeeltjes uitdrogen sluiten deze zich waardoor er vrijwel 0% vocht in de grondkorrel aanwezig is. Op het moment dat dit het geval is kan de grond moeilijk vocht opnemen waardoor je bij droogte lange tijd voor jan met de korte achternaam water in je tuin aan het gooien bent. Je zult het misschien wel herkennen. De grond is zo droog, en zodra je begint te sproeien ontstaat er een plasje. Zodra je na 2 minuten nog eens kijken is het plasje nergens te bekennen en is je grond weer droog. Grote kans dat je water tientallen centimeters door de bodem is gezakt. Een goede vochthuishouding in de bovenste laag (de wortellaag) van je tuin is dus belangrijk. Slim omgaan met vocht in je tuin wordt steeds belangrijker! Denk er dit voorjaar eens aan om het in de gaten te houden. Door ervoor te zorgen dat je tuin nooit volledig uitdroogt blijft deze langer mooi, en is de vochthuishouding beter te regelen. Door in het voorjaar dit al goed in de gaten te houden bespaar je in de zomer vele kuubs met water! 

tuingrond, gezonde mulchlaag, humusrijke moestuinbedden

Wat is een goede tuinbodem?

In elke omgeving en voor elke tuin is een goede tuinbodem natuurlijk heel divers. Over het algemeen zijn er wel een paar belangrijke tips die je er altijd bij kunt pakken. 

 • Zorg voor voldoende organisch materiaal (compost of mulch) dit zorgt voor een goed doorlatende bodem die in tijden van droogte ook veel vocht vast kan houden. 
 • Ga slim om met het  water geven in je tuin. Worden je planten geel? Dan ben je te laat om de bodem te redden en bent dan de planten aan het redden. Hier heb je enorm veel water voor nodig. (sommige planten kleuren geel om zich te beschermen en zullen na de droogte gewoon weer terug groen worden. 
 • bij een nat gazon kan het verstandig zijn deze eens te beluchten en te bezanden.
 • Probeer tijdens natte winters zoveel mogelijk water vast te houden in je tuin met een vijver, regenton of waterput. 
 • Laat eens goed naar de bodem kijken zodat je precies weet wat voor voeding en bodemverbetering de tuin nodig heeft. Dit is 1 keer erg kostbaar maar kan je veel geld besparen op bijvoorbeeld meststoffen en nieuwe planten. 

 • Dit artikel wordt u aangeboden door Fijn Tuinadvies. Onafhankelijk tuinadvies bureau dat je met raad en daad helpt bij het onderhouden van de tuin, het aanleggen van de tuin of bij problemen aan de tuin. Voor de uitgebreide dienstverlening, prachtige producten en leuke tips kunt u een kijkje nemen op de website: www.fijntuinadvies.nl 

  Tuinadvies, tuinarchitect, tuinonderhoud, tuinaanleg,


  0
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Er zijn nog geen reacties.
  Grondbewerking

  Een wormenhotel: Hoe werkt het?

  In dit tuinblog leg ik uit hoe je het best je eigen ''ecosysteem'' voor je compostwormen start. Creƫer een zo prettig mogelijke habitat voor het maken van je eigen Vermicompost


  Grondbewerking

  Van afval naar grondstof: Wormenmest als bodemverbeteraar

  (re) activeer het bodemleven in jouw (moes) tuin door zelf Vermicompost te maken.


  Grondbewerking

  Potgrond hergebruiken

  Ontdek hoe je oude potgrond kunt hergebruiken en een duurzame, milieuvriendelijke aanpak kunt toepassen om je tuin te verbeteren.


  Door Jan de B

  Grondbewerking

  Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen

  Door op de juiste manier om te gaan met je bodem, regenwater en het bijspringen kun je veel water besparen in je tuin, kan overtollig water makkelijker weg en blijft je tuin altijd fris en groen


  Grondbewerking

  De onderwereld actief in je eigen tuin!

  Karton, dat uit houtvezels bestaat, is een fantastisch veilig materiaal dat ook in de groente/moestuin gebruikt kan worden om onkruid tegen te gaan.


  Door Marie Mul

  Grondbewerking

  Bodemleven van ruw materiaal tot voeding voor planten.

  De cirkel moet rond zijn voor een optimale oogst of meer tuinplezier, bodemleven, bodem, planten, gewas, beworteling. Tussen deze stappen ben jij de tuinbaas, Klinkt simpel maar we doen het veel te weinig.


  Door Tuindingen

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox