Het komt misschien niet direct in je op, maar het goed omgaan met je bodem door het hele jaar heen levert je een enorme besparing en gigantische voordelen op. De manier waarop de grond in elkaar zit (bodemstructuur) en de manier waarop je met je bodem omgaat (bodemmanagement.) Bepalen samen de manier waarop je met bodemverbetering omgaat.
Bodemstructuur
Hoe de bodem in elkaar zit lijkt misschien niet zo interessant of zo simpel als klei, zand of leem. Maar de bodemstructuur bestaat uit nog veel meer. Grond is namelijk vrijwel nooit 100% zand of 100% klei maar altijd in een bepaalde verhouding. Hier komen ook nog de grondstoffen bij die altijd in je grond zitten, denk aan nitriet, ijzer, magnesium etc. Veel planten hebben bepaalde waardes waarbij deze het perfect doen, dit wil echter niet zeggen dat ze het op een andere grond niet doen. Alleen als de bodem te ver afwijkt kan het zijn dat bepaalde planten het niet doen. Als je eens wilt weten wat er echt in de grond zit dan kun je bij ons een bodemtest laten doen. We meten dan exact de samenstelling van de bodem zodat je weet hoeveel opneembare voeding er in je grond zit en wat bijvoorbeeld de zuurtegraad is dit laten we testen bij een lab.
Slim omgaan met je bodem
De grond in je tuin is eigenlijk ontzettend kwetsbaar. Een verkeerde beslissing, een heel nat jaar of juist een heel droog jaar heeft enorme invloeden op je tuin. Hoe je hier mee omgaat noemen we met een duur woord bodem management. Dit begint al bij de aanleg van een tuin of zelfs de bouw van een huis. Als er veel met zwaar materiaal door de tuin gereden wordt zul je een storende laag in de bodem krijgen. Dit is een laag die zo vast zit, en zo weinig water doorlaat dat hier een ondergrondse waterbel op ontstaat. Dit kan voor enorm vervelende gevolgen zorgen in een natte winter zoals deze van 2022/2023. De laatste tijd krijgen we bij ons tuinadvies bureau vaak de vraag hoe het toch kan dat de tuin zo ontzettend nat blijft. Als we dit gaan bekijken komt dit in 90% van de gevallende door een storende laag in de bodem. Zorg er dus voor dat er zeker in de 1e meter van de tuin geen storende laag bevindt zodat het vocht altijd weg kan. In sommige gevallen staat het grondwater slechts een meter onder het straatniveau en dan valt dit natuurlijk niet mee. Is je tuin in de winter vaak te nat? Dan kan het helpen om putten te boren met grind of scherp zand, drainage te leggen of een waterberging in je tuin te maken waar het overtollige water naar toe kan stromen zodat je dit water in de zomer weer kunt gebruiken.
Sproeien om water te besparen?
Hier wordt het verhaal even wat ingewikkelder. We moeten namelijk even duiken in de wereld van moleculen en deeltjes. In de bodem bestaat de grond uit diverse deeltjes en moleculen hier wil ik niet te diep op ingaan. Wat ik wel graag wil delen is dat een goede bodem het vocht niet te lang vasthoud als het nat is, maar wel lang genoeg vasthoud als het droog is. En ja dit kan. Een korrel grond bestaat uit diverse deeltjes. Een deel hiervan is water. Dit water wordt als het ware opgenomen door de korrelgrond en hecht hieraan waardoor deze beschikbaar is door de planten die in de grond staan. Als het deel grond ''vol'' is van water is deze gesloten en laat het erg water moeilijk door. Dit noemen we verzadigde grond. Op deze grond blijft het water makkelijk staan en wordt de toplaag erg nat. In dit geval zal de grond van bovenaf drogen in plaats van weglopen door de grondlagen. In de zomer werkt dit principe vaak andersom. Als gronddeeltjes uitdrogen sluiten deze zich waardoor er vrijwel 0% vocht in de grondkorrel aanwezig is. Op het moment dat dit het geval is kan de grond moeilijk vocht opnemen waardoor je bij droogte lange tijd voor jan met de korte achternaam water in je tuin aan het gooien bent. Je zult het misschien wel herkennen. De grond is zo droog, en zodra je begint te sproeien ontstaat er een plasje. Zodra je na 2 minuten nog eens kijken is het plasje nergens te bekennen en is je grond weer droog. Grote kans dat je water tientallen centimeters door de bodem is gezakt. Een goede vochthuishouding in de bovenste laag (de wortellaag) van je tuin is dus belangrijk. Slim omgaan met vocht in je tuin wordt steeds belangrijker! Denk er dit voorjaar eens aan om het in de gaten te houden. Door ervoor te zorgen dat je tuin nooit volledig uitdroogt blijft deze langer mooi, en is de vochthuishouding beter te regelen. Door in het voorjaar dit al goed in de gaten te houden bespaar je in de zomer vele kuubs met water!
Wat is een goede tuinbodem?
In elke omgeving en voor elke tuin is een goede tuinbodem natuurlijk heel divers. Over het algemeen zijn er wel een paar belangrijke tips die je er altijd bij kunt pakken.
Dit artikel wordt u aangeboden door Fijn Tuinadvies. Onafhankelijk tuinadvies bureau dat je met raad en daad helpt bij het onderhouden van de tuin, het aanleggen van de tuin of bij problemen aan de tuin. Voor de uitgebreide dienstverlening, prachtige producten en leuke tips kunt u een kijkje nemen op de website: www.fijntuinadvies.nl
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in