Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?


Afbeelding bij Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?


Waarom.

Als je op zoek bent naar redenen om seizoensgebonden te eten kun je er vele vinden. Als je het niet wil kan je ook meerdere reden vinden. Bij Lekker Van Eigen Land is de belangrijkste om wel seizoensgebonden te willen eten, dat we die groente en fruit op dat moment kunnen oogsten. De aarde geeft ons wat we nodig hebben op het juiste moment. Maar zoals gezegd er zijn nog veel meer redenen:- De groente en fruit die hoort bij het seizoen, zijn dan meestal het lekkerst.- Lagere ecologische voetafdruk. Weinig tot minimale transport en minder energie etc. nodig- Meestal is dit eten dan juist goedkoper (als je het moet kopen) dan de niet seizoensgebonden.- Levert juist dan de meest geschikte voedingsstoffen. ‘s Winters is het beter om warm en stevig te eten. Stamppotten en stevige soepen, hachee, stoofpotten etc. en ’s zomers lichtere maaltijden frisse salades etc.- Je dwingt jezelf creatief te koken met wat er is, meestal wil je niet iedere dag hetzelfde op je bord.

Aleen seizoensgebonden maar dan?

Je kan best wel buiten het seizoen om eten en wil je je voorraad weg werken (diepvries, gedroogd, jam, geweckt,  ingekuild enz.) zul je dat ook vast wel doen. Een mooi voorbeeld daarvan is bij ons de bietjes die eten we het liefst wel een keer per 2 weken, we zijn er gewoon gek mee en op. Als ze oogstbaar zijn en dat is vrij lang, dan vers en anders vriezen we ze gekookt, schoongemaakt en geraspt per 2 persoonsporties in. Tomaten, sla komkommer bijvoorbeeld, nuttigen we echter alleen als we het zelf kunnen oogsten. Tomaten gaat echter ook als puree in porties de diepvries in voor later in de soep en pastasaus. Uit de winkel, markt is het wat ons gewoon net niet wat betreft de smaak.

Resumé:

Seizoensgebonden eten is niet alleen beter, voorradig, van dicht bij huis en goedkoper edoch het sluit ook nog perfect aan bij waar je in dit seizoen het meest baat bij hebt. Wat je kan oogsten, ligt dezelfde dag op je bord. Je krijgt verschillende voedingsstoffen binnen en kan je experimenteren met allerlei nieuwe recepten.

Boerenkool.

Nog een voorbeeld van seizoensgebonden eten is misschien wel de boerenkool. Een prachtige kool, die in Nederland in de winter wordt klaar gemaakt, bereid met aardappels als winter stamppot, wat uitgebakken spekjes en daarbij een kuiltje jus en de rookworst. Dat waren namelijk ingrediënten die in het winterseizoen voorradig waren. Het lijkt nu echter wel of deze stamppot eigenlijk niet meer mag/kan. En terwijl in Nederland dit wordt gezien als een authentiek, ander woord voor ouderwets, oma’s gerecht is de rest van de wereld helemaal weg van de Kale, (Engels voor boerenkool). Daar is onze "ouderwetse" boerenkool een superfood, hipsterfood bijvoorbeeld met zoete aardappel, in de risotto, op een pizza, in een rauwkost, als smoothie, gedroogd als chips, zelfs als Martini in een bar in New York. Vol antioxidanten, vol met veel vitamine A, C, K en ijzer is deze kool een ware weldoener voor je immuunsysteem, verhoogt het je weerstand en versterkt het de botten en gebit.

Meer lezen over Lekker van Eigen Land volg me dan of kik dan hier Facebook: Lekker van eigen land of lees bijvoorbeeld  mijn vorige Blog:: Wip es een tege


3
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
Heerlijk kijk alweer uit naar het stamppotje boerenkool.


Lekker van Eigen Land Avatar

Lekker van Eigen Land 1 jaar geleden
Hoop dat je er van mag genieten. :-)


Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Afbeelding bij GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?
Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox