Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

04 Apr 2024 in Bloembollen

Door Jan de B

Afbeelding bij Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?


Dahlia knollen planten in de tuin

Dahlia's zijn een geweldige aanwinst voor je tuin en ze bloeien maandenlang door! Bovendien zijn deze bloemen ook prachtig als snijbloemen.

Dahliaknollen buiten planten kan al vanaf eind april. Tegen de tijd dat de eerste scheuten boven de grond komen, is de kans op nachtvorst wel voorbij. Houd wel de weersverwachting in de gaten, want dahlia knollen gaan kapot als het vriest. Ze kunnen hier, in tegenstelling tot bloembollen, heel slecht tegen. Mocht je ze al geplant hebben en gaat het alsnog vriezen? Dek de gepote dahlia-gebieden dan af met een flink pakket bladeren of mulchmateriaal en maak de groeipunten weer vrij als de kans op vorst uitblijft.

Uitbundige kleuren in de najaar-tuin.

Had je de moeite genomen om in het voorjaar dahlia knollen in de tuin te poten, dan ontvang je als beloning een prachtig pallet zomerbloeiers vanaf augustus tot diep in het najaar. Juist op het moment dat de tuin wel wat extra kleur kan gebruiken.

dahlias-knollen-planten-welk-tijdstip-is geschikt voorjaar

Hoe de dahlia knollen in de tuin plaatsen.

Bij het openen van de verpakking of kistje tref je een tros langwerpige aardappelvormige knollen. Dahlia's zijn zomerbollen, wat kort gezegd inhoudt dat deze niet bestand zijn tegen vorst en ze elk jaar weer gerooid, droog en vorstvrij bewaard moeten worden. Er zijn uitzonderingen van tuinliefhebbers die de knollen niet uit de grond halen en toch het volgende seizoen dahlia bloemen uit die knol weten te halen. Het kan een gelukskwestie zijn of dat de locatie vorstvrij is en of de winter niet zo streng is geweest. Toch is het aan te raden wanneer je jaar na jaar succes wil blijven behalen om ze te laten overwinteren.

dahlia-kwekers-advies-aanplanten-tijdstip-voorjaar

De dahlia knollen aanplanten in het voorjaar.

Zoals eerder gezegd, wacht totdat de kans op vorst is verkeken. In Nederland kan dat dus meestal vanaf half april. Kies een zonnig plekje in de tuin en maak de grond goed los. Plaats de dahliaknollen in het plantgat. Een dahlia plant je met de verdikte wortels naar beneden in de grond en het groeipuntje omhoog. Zorg ervoor dat het stukje oude stengel net iets boven de grond zit, dan heb je de juiste diepte. Rondom en op dit oude stukje steel ontwikkelt de nieuwe plant.

Vollere dahlia planten en meer bloemen.

Na de aanplant van de dahlia knollen bedek je de knollen licht met wat tuinaarde en plaats daaroverheen een laagje mulchmateriaal. Markeer de plaatsen eventueel met een plantlabel om ze niet te beschadigen tijdens het tuinonderhoud. Na de aanplant beginnen de knollen te groeien en zie je al snel jonge scheuten groeien. Laat ze groeien en knip het bovenste groeipuntje weg als de plant 3 à 4 stuks bladeren heeft gemaakt, dit zorgt voor een vollere plant wat weer meer bloemen zal laten groeien.

dahlia - knollen - planten in de tuin - welke maand en hoe

Dahlia bloeitijden verlengen.

Het is mogelijk om de bloei van de dahlia te verlengen door heel simpel de uitgebloeide of bijna uitgebloeide bloemen steeds weg te knippen. Zet ze nog even voordat haar schoonheid verloren gaat op een vaas en je hebt de hele nazomer een kleurrijk eigen geplukte eyecatcher in de huiskamer.

dahlia-knollen-kunnen in april - de grond in

Dahlia’s zijn makkelijke en dankbare planten.

Deze koningin van het najaar zorgt er voor dat de zomer langer doorgaat door al haar bonte kleuren. En met een beetje liefde kun je er van genieten tot de eerste nachtvorst!

>Neem een kijkje op de dahlia kwekerij <


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creëer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox