Dahlia steeds populairder - Ze heeft duizenden gezichten

13 Feb 2023 in Planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Dahlia steeds populairder - Ze heeft duizenden gezichten


De dahlia is een bloem die in het oog springt. Ze heeft duizenden gezichten, evenzovele gedaantes. Van heel groot tot klein, in bolvorm met veel bloemblaadjes of juist klein met maar enkele. Bloemblaadjes in de krul, gedraaid of in de vorm van pijpjes. En dan de kleuren. Ze zijn egaal gekleurd of in meerdere kleuren, met gemarmerde bloemblaadjes of alleen een tipje kleur op de uiteinde van de dahlia. Er zijn felgekleurde dahlia’s en in de mooiste pasteltinten, ze zijn licht, donker en alles er tussen in. En ze geeft maandenlang alles wat ze heeft!  Er zijn inmiddels 20.000 soorten dahlia's en die enorme verscheidenheid zorgt ervoor dat er echt eindeloos gevarieerd kan worden.

Dahlia is een Griekse meisjesnaam. Het betekent 'bloem'. Dahlia’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Vanaf 1810 begon de teelt zich in Nederland te ontwikkelen.
De Dahlia staat symbool voor weelde en kracht. Met de Dahlia kan je ook de boodschap ‘voor altijd de jouwe’ overbrengen. Deze bloem is dus perfect om te laten verwerken in een boeket die je aan je geliefde wilt geven.

Dahlia’s zijn makkelijke en dankbare planten.

Deze koningin van het najaar zorgt er voor dat de zomer langer doorgaat door al haar bonte kleuren. En met een beetje liefde kun je er van genieten tot de eerste nachtvorst! Rogier ging kijken bij de bekroonde Dahlia Kwekerij Geerlings in Heemstede.


Wanneer dahliaknollen planten?

Dahliaknollen buiten planten kan al vanaf eind april. Tegen de tijd dat de eerste scheuten boven de grond komen is de kans op nachtvorst wel voorbij.
De eerste dahlia’s kunnen al vanaf half juni bloeien. Bij een goede verzorging gaat de bloei door tot de eerste nachtvorst invalt.

Wat is de beste plek om dahlia’s te planten?

Dahlia’s zijn echte zonaanbidders. Zoek voor de knollen dan ook een plek in je tuin waar de planten straks in de volle zon staan en liefst niet te veel wind, zodat ze volop bloemen kunnen geven.

Hoe dahliaknollen planten?

  • Plant de knol in voedzame grond; meng wat compost door de aarde.
  • Zet de dahlia niet dieper dan 5 cm in de grond.
  • Breng vervolgens de aarde gemengd met compost aan.
  • Druk de aarde stevig aan.
  • Geef de dahliaknol flink water na het planten.
  • dahlias-herfstbloeien-najaarbloemen-laatst-bloeiende-vaste planten-kleurrijke najaars bloeier- tuinieren-tuininspiratie-bloemenborder-beplantingsplan

    Hoe lang duurt het voor dahlia's opkomen?

    Na ca. 18 dagen zie je de plantjes boven komen. Belangrijk is, dat de bodem voedzaam, goed doorlatend maar niet te droog is. Zodra er een flinke uitloper is gegroeid, kun je deze licht snoeien tot minimaal de hoogte van 2-3 vertakkingen. De plant zal vervolgens verder gaan vertakken en daardoor voller en breder worden. Met als resultaat een mooie volle bos en veel meer bloemen

    Zijn Dahlia's winterhard?

    Dahlia's zijn niet bestand tegen de vrieskou. Als je de knollen wilt bewaren en overhouden moeten ze voor de winter gerooid worden. Na de eerste nachtvorst zijn de planten namelijk bevroren. De knollen kunnen dan gerooid worden. De bloemstelen kun je terugsnoeien. Vergeet niet de planten te labelen, zodat de hoge en lage soorten volgend jaar weer op de gewenste plaats kunnen worden geplant.

    Wist je dat

    Alles aan de dahlia eetbaar is: de knol, de bloemen en de bladeren.




    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Planten

    Dahlia steeds populairder - Ze heeft duizenden gezichten

    Het veelkleurige gewas met zijn uiteenlopende vormen lijkt aan een flinke opmars bezig te zijn. Zowel voor toepassing in de tuin als op de vaas neemt de populariteit toe. Met de Dahlia kan je ook de boodschap ‘voor altijd de jouwe’ overbrengen. Deze bloem is dus perfect om te laten verwerken in een boeket die je aan je geliefde wilt geven.


    Door Tuindingen

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox