Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

03 Jan 2023 in Eten uit eigen tuin
Afbeelding bij Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur


Mispels ( Mespilus germanica ) een heerlijke vrucht

Is een plant uit de rozenfamilie ( rosaceae ). En is dus eigenlijk familie van de peer en appel. Het was een zeer belangrijke vrucht ten tijde van het Romeinse keizerrijk en in de middeleeuwen. En had zijn intrede in west-Europa, nog voor veel andere fruitsoorten. Nu is ze iets minder gekend dan toen, maar wint toch steeds meer in populariteit. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen. Of dat er ook veel pectine in zit, waardoor ze zich ook makkelijk leent tot het maken van gelei. En diezelfde pectine lood en kwik uit je lichaam halen. Maar ze gaan dus helaas ook snel rotten en niet meer eetbaar zijn. Daarom is het toch van belang ze beurs te eten.

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel.
Zowel de bladeren, bast als vrucht bevatten tannines. Die zouden kunnen helpen bij nierstenen, keelpijn, menstruatiepijn, maag- en spijsverteringsproblemen. Een onrijpe vrucht de stoelgang stopt en een rijpe ze juist bevordert. De pitten daarentegen bevatten het giftige hydrocyaanzuur, een stof die smaakt naar amandelen. Dus spuw deze gewoon terug uit ( wie weet schiet er nog een boompje extra ).

Vooral vind ik het leuk dat je met deze vergeten vrucht ook aan de slag kan in de keuken.
Je zou er jam of siroop kunnen van maken, bij siroop gebruik je dan rietsuiker. Of een overheerlijke compot, of je maakt van de compot een mispelpoeder om later gerechten op smaak te brengen zoals appeltaart, muesli, compot enz. Een lekker likeurtje, en om niks weg te gooien kan je deze mispels later gebruiken om een snoepje te maken waarbij je jouw vingers kan aflikken.


MISPELPOEDER:
doe de mispelmoes op een bakplaat en droog deze op 40° in een hete luchtoven. Hou eventueel de deur open om overtollig vocht te laten ontsnappen. Wanneer deze droog is maal je het fijn en je hebt een goede smaakmaker.


mispelpoeder-maken-recept-bewaren-drogen-later-gebruik-invriezen

SNOEPJES:
maal dezelfde hoeveelheid speculoos als vruchtvlees. Mengen en vervolgens bolletjes rollen. Die je dan in een snel stollende chocoladesaus rolt. Smakelijk😉Met dank aan Daniëlle houbreghts

Of maak eens een Mispellikeur Bekijk hier het recept

Lees ook mijn vorige Blogberichten 


Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Fiona Avatar

Fiona 1 jaar geleden
Dank voor je recept.

Ik ga deze opslaan en het zeker in het najaar eens uitproberen.


Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox