Mispels ( Mespilus germanica ) een heerlijke vrucht
Is een plant uit de rozenfamilie ( rosaceae ). En is dus eigenlijk familie van de peer en appel. Het was een zeer belangrijke vrucht ten tijde van het Romeinse keizerrijk en in de middeleeuwen. En had zijn intrede in west-Europa, nog voor veel andere fruitsoorten. Nu is ze iets minder gekend dan toen, maar wint toch steeds meer in populariteit. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen. Of dat er ook veel pectine in zit, waardoor ze zich ook makkelijk leent tot het maken van gelei. En diezelfde pectine lood en kwik uit je lichaam halen. Maar ze gaan dus helaas ook snel rotten en niet meer eetbaar zijn. Daarom is het toch van belang ze beurs te eten.
Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel.
Zowel de bladeren, bast als vrucht bevatten tannines. Die zouden kunnen helpen bij nierstenen, keelpijn, menstruatiepijn, maag- en spijsverteringsproblemen. Een onrijpe vrucht de stoelgang stopt en een rijpe ze juist bevordert. De pitten daarentegen bevatten het giftige hydrocyaanzuur, een stof die smaakt naar amandelen.
Dus spuw deze gewoon terug uit ( wie weet schiet er nog een boompje extra ).
Vooral vind ik het leuk dat je met deze vergeten vrucht ook aan de slag kan in de keuken.
Je zou er jam of siroop kunnen van maken, bij siroop gebruik je dan rietsuiker. Of een overheerlijke compot, of je maakt van de compot een mispelpoeder om later gerechten op smaak te brengen zoals appeltaart, muesli, compot enz. Een lekker likeurtje, en om niks weg te gooien kan je deze mispels later gebruiken om een snoepje te maken waarbij je jouw vingers kan aflikken.
MISPELPOEDER: doe de mispelmoes op een bakplaat en droog deze op 40° in een hete luchtoven. Hou eventueel de deur open om overtollig vocht te laten ontsnappen. Wanneer deze droog is maal je het fijn en je hebt een goede smaakmaker.
SNOEPJES: maal dezelfde hoeveelheid speculoos als vruchtvlees. Mengen en vervolgens bolletjes rollen. Die je dan in een snel stollende chocoladesaus rolt. SmakelijkMet dank aan Daniëlle houbreghts
Of maak eens een Mispellikeur Bekijk hier het recept
Lees ook mijn vorige Blogberichten
- De brandnetel
- Koekjes van kamille, lindebloesem en engelwortel
- Smalle weegbree, bijvoet en muggen
- Het nut van de roos
- De vlierbloesem
Echte kamille - De meidoorn geneeskrachtig lekker
- Look-zonder-look
Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inFiona 1 jaar geleden
Dank voor je recept.
Ik ga deze opslaan en het zeker in het najaar eens uitproberen.