De Camellia, een plant uit de familie van de theeplanten (Theaceae), kent maar liefst 82 verschillende soorten.
Al duizenden jaren wordt deze plant gekweekt in Oost-Azië vanwege de bladeren en scheuten die worden gebruikt voor de productie van thee. Naast zijn belangrijke rol in de thee-industrie zijn er ook veel Camellia-soorten die populair zijn als sierplant.
De Japanse Camellia (Camellia japonica) is waarschijnlijk de bekendste soort, waaruit vele hybride- en nieuwe rassen zijn ontstaan. Hoewel sommige hobbytuiniers de plant als veeleisend beschouwen, kan de Camellia bij de juiste verzorging wel tientallen jaren overleven. In gebieden met milde winters kan de plant zelfs in de tuin worden geplant, terwijl sommige winterharde soorten temperaturen tot -20°C kunnen verdragen en een hoogte van wel vier meter kunnen bereiken. De Pillnitz Camellia is bijna 250 jaar oud en heeft een diameter van bijna 11 meter en is daarmee de oudste Camellia in Europa.
In deze aflevering van Alles Wat Bloeit, bezocht Rogier van Vugt de indrukwekkende tuin van John en Joyce Ramsbotham.
Een unieke tuin in een historisch rabattenbos, waar ruim 4500 verschillende soorten planten, bomen en heesters groeien, waaronder een enorme collectie Camellia soorten.
De geschiedenis van tuin OpdeHaar begint in de 13de eeuw. Aan de rand van Amersfoort vlakbij het kruispunt Hoevelaken, in het centrum van ons land, markeert een chateau het landgoed van Huize Hoevelaken. Precies waar het oorspronkelijke kasteel uit ca 1410 stond, blijft onzeker. Het chateau dateert uit 1923 en was sinds 1963 tot 2017 eigendom van het Bouwfonds Nederlands Gemeenten. In 1963 ging het overige bos grotendeels naar de Stichting Geldersch Landschap. "Op de Haar" dateert uit 1958 en bleef de zetel van de laatste eigenaren (Familie Van Aalst) van het landgoed tot 1987.
Bekijk hieronder deze prachtige informatieve aflevering.
Wanneer bloeien Camellia's en welke kleuren en vormen hebben de bloemen?
De betoverende bloemen van de Camellia zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van roze tot felroze tot wit. Ook de vorm van de bloem verschilt: sommige zijn prachtig gevuld, terwijl andere juist delicaat en enkelvoudig zijn. Daarnaast zijn ze een bron van voeding voor bijen.
De knoppen van de Camellia beginnen zich al in de zomer te ontwikkelen en gaan vervolgens volledig ontwikkeld de winterslaap in. De sierplanten bloeien meestal heel vroeg in het jaar, van februari tot april, afhankelijk van de soort. Dit geeft kleur aan de beginfase van het jaar. Er zijn echter ook Camellia-soorten, zoals de Camellia sansqua, die in de herfst bloeien en ons van september tot december verblijden met kleine witte en roze bloemen. De bloeiperiode is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden en kan dus iets vroeger of later beginnen.
Wat is de ideale standplaats voor de Camelia japonica?
De Camellia japonica gedijt het best op een gedeeltelijk schaduwrijke plek, beschermd tegen de wind. Een mooie optie is om de plant te plaatsen in de schaduw van grotere struiken en bomen. Het is echter belangrijk om de Camellia te beschermen tegen direct zonlicht, vooral tijdens de felle zomerse middagzon, omdat de bladeren kunnen verbranden.
Ongedierte en schimmel op Camellia
Camellia's hebben over het algemeen weinig last van ongedierte, behalve van schildluis. Als op de bladeren zwarte vlekken te zien zijn, is dit vaak een teken dat er schildluis op de onderkant van de bladeren zit. Deze schildluis scheidt een kleverige massa uit, ook wel honingdauw genoemd, waarop zich vervolgens de roetdauwschimmel vormt. Deze schimmel zorgt voor een zwarte laag op het blad van de Camellia. Hoewel deze schimmel onaantrekkelijk is om te zien, zal de plant hier niet onder bezwijken.
Om deze schimmel te bestrijden, is het belangrijk om de oorzaak, namelijk de schildluis, aan te pakken. Controleer daarom de onderkant van de bladeren in het vroege voorjaar en de zomer op de aanwezigheid van schildluis. Verwijder de schildluis met een vochtige doek. De zwarte aanslag op de bladeren kan worden verwijderd met een natte spons of vochtige doek met warm water en een druppel afwasmiddel.
Waarom vallen de bloemen van camellia's af voordat ze zelfs nog uitkomen?
Dit zijn veelvoorkomende problemen bij camellia's. Maar wat is de oorzaak hiervan en wat kun je eraan doen?
In
de periode van eind februari tot begin maart begint de camellia te
bloeien. Maar terwijl de struik nog bloeit, kunnen de eerste bloemen al
verkleuren en bruin worden. Soms vallen ze zelfs af voordat ze volledig
zijn uitgekomen. Daarnaast zijn camelia's ook erg gevoelig voor vorst en
schrale wind tijdens de bloeiperiode. wat kan resulteren in bruine
bloemen.
De ideale standplaats, grondsoort, vochthuishouding voorkomt knopschade en gele bladeren
De plant staat het liefst op een licht beschaduwde plaats in de schaduwzone van bijvoorbeeld bomen een schuur, schutting of woning, uit de felle zon anders krijgen de bloemen last van zonnebrand.
Camellia's planten hebben ook een grote hekel aan tocht. De grond moet ijzer bevatten. Doordat verreweg de meeste Camellia's in de verkeerde grond staan, vormen ze geen nieuw wortels.
De plant heeft enkel haarwortels en kan in verkeerde grond geen nieuwe haarwortels maken. Echter de camellia is ijzersterk en gaat zo maar niet dood, alleen hij bloeit niet of nauwelijks meer, laat veel knoppen vallen, wordt kaal van onderen en krijgt lelijk blad. Na 10 jaar in de verkeerde grond gestaan te hebben, kan je hem er nog zo uit trekken en is de wortelkluit nog net zo klein als bij het planten.
Bij droog weer, gaat dit kleine kluitje krimpen en de plant gaat hierdoor bijna dood, of wordt heel lelijk, na een periode van regen, komt er wel nieuw blad aan.
Wil je zeker zijn van goede grond, spit dan 1 kruiwagen tuingrond er uit en vul het gat met een kruiwagen vol goede humusrijke bosgrond, een paar spijkers voor het ijzer in de grond en zo nodig op tijd organische mest, de kale grond onder de struik, afdekken met een laag gemalen boomschors dit houdt het vocht vast.
En zo heb je weer wat geleerd over de prachtige camellia!
Vergeet niet om de juiste voorwaarden te bieden, zodat deze plant kan floreren en jouw tuin kan opfleuren met haar kleurrijke bloemen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de camellia is zeker een mooie toevoeging aan elke tuin. Dus ga ervoor en geniet van de schoonheid van deze schitterende struik!
Geïnteresseerd in meer schaduwminnende planten Lees ook dit blog
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inArij Landman 1 jaar geleden
Met belangstelling dit artikel gelezen. Al meer dan 20 jaar staat een de CAMELIA bij ons in de voortuin praktisch geen zon en schaduwrijk. Nu voor het eerst constateer ik geen bloemknopvorming. Ook heeft de plant veel blad verloren. Eerst werd het blad geel en daarna bruin. Volgens mij het einde van de plant. Jammer want ik hade plant meegenomen uit de tuin van mijn pa na zijn overlijden. Kan ik nu in de zomer een nieuwe plant kopen en plaatsen. Waarschijnlijk de grond drastisch vervangen omdat er weinig is gedaan aan grondverbetereing. Welke soort is het mooist uitgaande dat ier nu een dieprode stond! Benieuwd naar uw reactie.
Hartelijke groet Arij Landman
Cynthia 1 jaar geleden
Graag zou ik advies willen over een Camelia die hier en daar takjes heeft met droge dorre beetje wit uitgeslagen blaadjes. Weet u wat het zou kunnen zijn en wat ik daaraan kan doen?
Bij voorbaat dank voor uw advies.
Mvg
Cynthia
Van roy Louisette 1 jaar geleden
Ik heb bruine bladeren aan mijn camelia ,denk dat hij kapot is .Ik heb zeer natte grond .
Wat moet ik doen ?
Mary Dijkgraaf 1 jaar geleden
Mijn buren zitten altijd te snoeien en te knippen aan mijn Camellia op de erfscheiding ;kan dat kwaad? Ik snoei niet veel alleen bij het kippenhok
Toos Bergen 1 jaar geleden
Moet ik mijn Camellia snoeien en hoe?
Dankjewel
Monique 1 jaar geleden
Ik zou ook graag weten wat de juiste voeding is voor Camela. Ik strooi altijd organische mestkorrels erbij. Jaarlijkse gift compost ook okay.
Miriam Neuman 1 jaar geleden
Wat is de beste voeding voor de Camelia, want nu gebruik ik Azalea’s voeding. Is het wel oké?
Miriam Neuman 1 jaar geleden
Dank voor de uitleg, nu weet ik wat ik verkeerd doe.
Met deze kennis ga ik direct aan de slag.