De zinken vuilnisemmer, wie kent hem nou eigenlijk niet?
Vooral voor de generatie van voor de jaren 70 is de zinken vuilnis emmer een bekend fenomeen. Af en toe zie je ze nog steeds voor de deur staan, zowel als vuilnisbak of als decoratieve bloembak: de ouderwetse zinken emmers met plaatsnamen erop. In een tijd voordat we allemaal onze kliko's voor de deur hadden staan, waren deze zinken bakken de norm.
Ze vertellen een verhaal van vervlogen tijden.
Het verhaal achter de zinken vuilnisbakken
De cijfers op de zinken vuilnisbak vertelden je precies waar die thuishoorde: welke wijk, welke straat, en zelfs welk huisnummer. Alle noodzakelijke persoonsgegevens en regels waren netjes weergegeven op de vuilnisemmerkaart van de Stadsreiniging, die werd meegeleverd. Eens per week was het de gewoonte om de vuilnisemmer keurig aan de rand van de stoep te plaatsen, en dan namen de vuilnismannen het over.
De 'Morgensterren': Vroege pioniers van recycling
Voor de vuilniswagen zijn ochtendronde begon, kwamen altijd de "morgensterren" tevoorschijn. Dit waren de voddenmannen, die elke vuilnisbak en zak die naast de stoep stonden inspecteerden op bruikbare spullen. Het was een soort van vroege vorm van recycling, waarbij niets onbenut bleef.
Voor de vuilnismannen was het nog een behoorlijk zware klus om die volle zinken vuilnisemmers naar de vuilniswagen te sjouwen. De officiƫle naam voor die emmers was eigenlijk "asemmer", omdat ze vaak vol zaten met as van de kolenkachel. Je kunt je wel voorstellen dat een lege emmer al snel zo'n 7 kilo woog. Maar als die tot de rand toe volgepropt was, werd het bijna onmogelijk om hem op te tillen.
Vaak bleef er ook nog wat vuil achter op de bodem, omdat het afval goed werd aangestampt. Vooral op warme dagen kon dat behoorlijk gaan stinken. Daarom kwam in sommige buurten na de vuilnisophaalronde ook nog de "vuilnisbakkenwasser" langs. Hij had een bakfiets met een waterreservoir en grote borstels bij zich. Als je wilde, maakte hij je vuilnisemmer grondig schoon, natuurlijk tegen betaling. Je kreeg zelfs een bonnetje als bewijs. Nadat ze waren schoongemaakt, werden de emmers netjes omgekeerd op de stoep teruggeplaatst. Het was een hele operatie om onze straten schoon en geurig te houden, nog voordat moderne afvalverwerkingssystemen hun intrede deden.
De Ratelman: Het iconische geluid van vroegere vuilnisophaaldagen
De Ratelman," een figuur die zijn eigen rol had rond de vuilnisophaaldagen, vooral als deze op een andere dag dan gebruikelijk plaatsvonden, zoals tijdens de feestdagen. De Ratelman was meestal een jonge knaap van ongeveer 16 jaar oud. Gewapend met een grote houten ratel, bevestigd aan een lange houten steel, ging hij ongeveer 5 tot 10 minuten voor de vuilniswagen op pad.
Zijn taak was simpel maar effectief: hij draaide de ratel, en dat maakte een hels lawaai. Het was een soort signaal dat iedereen eraan herinnerde dat het tijd was om je vuilnisbak naar de stoep te slepen voordat de vuilniswagen arriveerde. Een soort laatste waarschuwing om ervoor te zorgen dat je geen vuilnisophaaldag miste.
Van zinken vuilnis emmer naar plasticafval zakken
In de vroege jaren '70 verdween langzaam maar zeker de vertrouwde zinken vuilnisemmer uit ons dagelijkse straatbeeld en maakte plaats voor een nieuwkomer: de plastic vuilniszak. Deze verandering bracht een stuk verlichting in het leven van de vuilnismannen, en voor ons als bewoners werd het een stuk eenvoudiger om ons afval aan de weg te zetten.
In de begindagen van de vuilniszak was het echter niet altijd even rooskleurig. Ze waren verkrijgbaar in verschillende formaten, en de eerste exemplaren lieten soms te wensen over. Het kwam vaak voor dat de onderkant van de zak het begaf wanneer hij vol zat. Een scherp object hoefde er maar langs te schuren, en de zak lag wijd open. Niet bepaald ideaal.
Gelukkig werden later strikte kwaliteitsnormen ingevoerd voor de huisvuilzak. Zo moesten de plasticzakken een standaardformaat hebben van 80 bij 60 cm en minimaal een dikte van 0,05 mm. Ze moesten nagenoeg waterdicht zijn en niet meteen openscheuren als er iets scherps tegenaan kwam. Bovendien moesten deze zakken voor minstens 80% uit gerecycled materiaal bestaan. Als een vuilniszak aan al deze criteria voldeed, mocht deze het felbegeerde KOMO-keurmerk dragen. Het is belangrijk op te merken dat dit keurmerk een officiƫle kwaliteitsgarantie was en nog steeds is en geen merknaam, zoals sommigen ten onrechte denken.
Zinken vuilnisemmer vervangen
De evolutie van onze samenleving heeft geleid tot veranderingen en moderniseringen, waardoor de traditionele zinken vuilnisemmer niet langer de aangewezen keuze is voor het verzamelen van huisvuil. In de vroege jaren zeventig maakte de zinken vuilnisemmer plaats voor de plastic vuilniszak. Deze nieuwe zakken bleken een ware zegen voor vuilnismannen, aangezien ze veel handiger en aanzienlijk lichter waren dan de logge zinken vuilnisemmers.
Maar de voortdurende technologische vooruitgang bracht ook veranderingen in de afvalverzamelingstechnieken met zich mee. Hierdoor verdween de vuilniszak uiteindelijk weer naar de achtergrond. In de plaats daarvan kwamen grote grijze kunststof vuilcontainers en biobakken. Om deze containers te hanteren zonder zware fysieke inspanning, werd een innovatieve oplossing bedacht. Het volstaat nu om deze vuilcontainers correct aan de weg te plaatsen, waarbij mechanische armen ervoor zorgen dat de bak wordt opgetild en geleegd.
Oude zinken vuilnisemmer zie je weer steeds vaker opduiken
Het lijkt erop dat de zinken vuilnisemmer, oorspronkelijk bekend als de "asemmer," een opvallende comeback maakt in ons dagelijks leven. Toch vervult hij meestal niet meer zijn traditionele rol als afvalbak. Tegenwoordig vind je deze zinken emmer vaak terug in tuinen, maar nu dient hij als een charmante plantenbak.
De vraag rijst of dit toenemende gebruik van de zinken vuilnisemmer als plantenbak wijst op een zeker verlangen naar de nostalgie die hij met zich meedraagt. Het lijkt erop dat mensen wellicht een vleugje heimwee koesteren naar de eenvoud van de zinken vuilnisemmer en de herinneringen die eraan verbonden zijn. Het feit dat dit alledaagse object van vroeger nu een nieuw leven krijgt als een decoratief element in tuinen, wijst mogelijk op een groeiende waardering voor de geschiedenis en de charme die het met zich meebrengt.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inAstrid van Dulmen Duijvelshoff 1 jaar geleden
Ja klopt helemaal die vuilnisbak is uit jaren 60/70 enig ik heb ook