Je bodem, de basis, het fundament

10 Mar 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Je bodem, de basis, het fundament


Intro

Je grond, bodem is wat ons betreft de basis van je succes, je kwaliteit en hoeveelheid die je mag oogsten. Het is eigenlijk het fundament van je moes-, fruittuin. Met een bodem en daarin de juiste gewassen die het goed doen in de bij jou aanwezige grond, dat is waar het om draait

 

Soorten grond. Wat achtergrondinformatie.

Volgens de Universiteit Wageningen komen de volgende grondsoorten in Nederland voor: zand (48%), zavel (22%), “Zavel is een mengsel van klei- en zandgrond. Zo'n 20% meer zand dan klei”. Daarnaast nog 17% klei, veen (9%) moerig, op zand (2%; in hoofdzaak in het

Noorden en Oosten van het land) en leem (2%; in hoofdzaak in Zuid-Limburg).

 

Zandgrond is van origine los, weinig voedzaam en vaak droog, Klei is zeer voedzaam, maar dan weer dicht en van origine weinig water, lucht doorlatend. Veenbodems kenmerkt zich door  een roodbruine, bruine of zwarte kleur. Veen bestaat uit een opeenstapeling van meerdere horizontale lagen vergane mossen. Veengrond is humusrijk, absoluut voedzaam, maar van origine vrij zuur met een pH tussen 4 en 6. Als je dat dan vergelijkt met klei die heeft gemiddeld een PH boven de 6 tot wel 7,5 en hoger.

 

Moestuin, bodemleven, moestuinieren, meststoffen, organische mesthoop, composthoop, tips


Hoe verzorg, vertroetel je nu je grond?

In onze beleving is dat iets waar je zelf echt goed voor moet zorgen. En wel zo danig dat je grond/bodem inderdaad gezond, gevuld is met voldoende voedingsstoffen, mineralen en bodemorganismen voor je gewassen. Ook je PH is mede bepalend voor het succes van je oogst. Daarom is het essentieel dat je regelmatig, jaarlijks organische meststoffen met daarin voedingsstoffen en mineralen toevoegt, alsmede je PH, zeker in t begin, zo nu en dan checkt.

 

Vertroetelen bevordert daarnaast ook nog de hoeveelheid bodemorganismen. Tevens zorgt goede bemesting en die bodemorganismen voor een optimale water, vochthuishouding, dus ook weer minder water geven in drogere periodes.

 

Balans

Het minimum aan mineralen, voedingsstoffen en metalen dat je moet toevoegen, aanvoeren is zo veel als je er via je gewassen uit hebt gehaald en waarschijnlijk wel wat meer om de schade van de afgelopen jaren te compenseren. Zie het als je bankrekening. Wat er uitgaat moet je minimaal ook weer binnenkrijgen. Als er jaren lang “roofbouw” is gepleegd (rood staan) zul je gewoon meer moeten aanvullen.

 

Mulchen, grond, moestuin, beginnen, voorjaar, najaar


Praktijk.

Bij ons, Lekker van Eigen Land, doen we dat voeden door niet te spitten. Wij bedekken onze bodem met compost/mest (2-3 cm)en daarop een mulchlaag van organisch materiaal, ook weer 2-3 cm, wat voorhanden is, het liefst houtsnippers Daarnaast optimaliseren we de opname door onze gewassen door het toepassen van wisselteelt (minimaal om de 4 jaar) en combinatieteelt. Dit leidt dan tot gewassen die niet allen veel gezonder ogen, maar in onze beleving smakelijker zijn en je tuin levert derhalve ook veel meer, kwalitatief betere resultaten. Zelfs de vraat en ziektes in je gewassen zul je zien afnemen.

 

Resultaat.
Wij hebben dat het eerste waargenomen bij de winterwortels en pastinaak die mooier rechter zijn dan het eerste jaar. Kolen (rode, witte, savooien) zijn groter en compacter, Bloemkool, broccoli die de eerste jaren slechts zelden een kool opleverden en nu mooi oogstbaar resultaat opleveren. Eigenlijk aan alles, meer mooiere aardappels, goede stevige bieten en ga zo maar door.

 

En hoe begin je dan, de start.

Dit is gedeeltelijk afhankelijk van de huidige staat van je grond, bodem. Is die braak dan kan je volstaan, met zoals wij het doen, een laag oude compost/oude mest en daarop organisch materiaal. Wij spitten niet en ook woelen we niet. Wij laten de bodemorganismen het werk voor ons doen. Dit het liefst in het najaar maar dat kan nu eventueel ook nog. Elk jaar leggen we dan een laag van  2-3 cm compost/oude mest en daarop dan 2-3 cm mulchlaag. Om het jaar strooien wij dan wat lavameel, kalk in het voorjaar.

 

Is je bodem begroeid dan kun je het beste deze begroeiing zo kort mogelijk maaien en eventuele stronken er uit halen. Het maaisel kan je gewoon laten liggen als groenbemester. Daarop leg je dan de eerste keer dat je begint een laag van compleet afdekkend karton wat je hebt schoongemaakt. Of een extra dikke laag compost/oude mest van minimaal 6 cm bij karton volstaat 3-4 cm daarop een laag van 2-3 cm organisch materiaal. En dan weer niets aan doen.

 

Bodemleven, mulchen, bemesten, meststoffen, afdekken karton


Je grond bewerken, onderhouden.

Er zijn vele manieren, visies, methodes waarop, hoe je je grond kan bewerken. Wel spitten, niet spitten, woelen, eggen, frezen, 1 spa diep 2 spa diep, omploegen, Mulchen met allerlei soorten materialen. En dan nog vele filosofieën, ideeën, gedachtegangen  die ook weer van alles “prediken”. Eclologisch, Biologisch, Hügelcultuur, Antroposofisch, Permacultuur, op hooi/stro kweken (Ruth Stout), 


Door de bomen het bos nog zien?

Weet je doe het gewoon op de manier waar jij je lekker bij voelt: als je spit, mag dat niet, zeggen ze dan, als je mulcht met houtsnippers is dat weer slecht voor de grond, Gebruik je dierlijke mest dan is dat ook weer niet goed. Bladeren moet je opruimen of juist niet vinden anderen dan weer. Karton onder je compost om "onkruid" te weren. mag niet. Plastic vinden anderen weer ideaal. Maar bovenal respecteer elkaar.

5 mensen minimaal 5 meningen en dan zo uitdragen, verkondigen dat een andere mening zienswijze absoluut niet deugt is zo makkelijk via “social media”. Vraag me soms wel eens af: doe es ff positief joh.

 

Bij Lekker van Eigen Land,  doen we aan niet spitten en mulchen we jaarlijks in het najaar met oude mest/compost en daarop een laag organisch materiaal.

 

Veel moestuinplezier en goede oogst gewenst.

Eerdere blogs van Lekker van Eigen Land


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


Moestuinieren

5 tips bij water geven in de (moes)tuin

Bij lang aanhoudende droogte, moet je de planten een handje geven en even water geven. In deze video geef ik je vijf tips bij geven van water.


Moestuinieren

Yorkshire Rabarber driehoek

In de U.K. Is er een specifieke driehoek waar voornamelijk rabarber wordt gekweekt. Bekend als de Rhubarb Triangle


Moestuinieren

De courgette een vrucht

Wat is een en hoe kweek je de courgette, herkomst, bemesting


Moestuinieren

Moestuin in Mei

Welke activiteiten in de maand mei en andere wetenswaardigheden in je moestuin


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox