Papaver / Klaproos

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr



Klaproos of papaver is een geslacht van bloeiende eenjarige planten.

Een bekende soort is de slaapbol, waaruit maanzaad en opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt. Het geslacht Papaver kent wereldwijd ongeveer zestig soorten. Eenjarige klaprozen worden vooral gewaardeerd om de tere bloembladeren. De schotelvormige bloemen zijn gevuld of enkelvoudig en bloeien in stralende kleuren. Ze zitten op het einde van pezige, bladloze stengels, die ruw behaard zijn en melksap bevatten. De bladeren zijn eveneens behaard.


Klaprozen verschijnen op plaatsen waar de grond kort geleden werd omgewoeld. Vooral dan op zonnige, droge en voedselarme zandgrond kan dit mooie (on)kruid goed gedijen. Zo kunnen ze massaal verschijnen langs wegbermen, spoordijken, bouwterreinen, plaatsen waar wegwerkzaamheden hebben plaats gevonden,...
In elke zaaddoosje zitten honderden zaadjes die zich in het rond verspreiden. Indien de zaden te diep onder de aarde geraken, kunnen deze daar nog ruim vijftig jaar kiemkrachtig blijven. Vanaf dat de zaden door omwoeling van de grond terug aan de oppervlakte komen te liggen kunnen ze dan gaan kiemen.
Bij regen klapt de bloem dicht, vandaar de naam klaproos. In Vlaanderen wordt de klaproos ook wel onweersbloem of donderbloem genoemd.
Het zijn prachtige bloeiers met komvormige bloemen met een donker hart. De bladeren zijn groen, behaard en diep gelobd. Na de bloei verschijnen de doosvruchten met talrijke zaden. De zaden van slaapbol. Bloeiperiode: Eenjarige klaprozen worden vooral gewaardeerd om de tere bloembladeren. De schotelvormige bloemen zijn gevuld of enkelvoudig en bloeien in stralende kleuren. Ze zitten op het einde van pezige, bladloze stengels, die ruw behaard zijn en melksap bevatten.De bladeren zijn eveneens behaard.

Papaver-Klaproos-Rood-Bloesem-Natuur

Papaver somniferum, worden gebruikt als maanzaad op broodjes, cakes en tal van andere gerechten.
Papaver rhoeas, de grote klaproos, is van nature een akkeronkruid. De voor de tuin gekweekte rassen bloeien in witte, roze of rode tinten. Ze worden meestal als enkelvoudige of gevuldbloemige mengsels aangeboden, bijvoorbeeld de ‘Shirley’ groep.
Papaver nudicaule wordt IJslandse papaver of klaproos genoemd en kan een- of tweejarig worden gekweekt. Het kleurenspectrum van deze soort omvat ook gele en oranje tinten. Afhankelijk van de zaaidatum, bloeien de planten van juni tot september.

Plantvoorschriften algemeen
Koop vers zaad bij de zaadhandel of in het tuincentrum. U kunt ook voorgekweekte, krachtige jonge planten in speciale, ruime opkweekpotten nemen.
Klaprozen bloeien bijzonder vroeg als ze reeds in februari binnenshuis in perspotjes worden voorgekweekt. Vanaf maart of april kunt u direct in de volle grond zaaien.
Zaaien: Tussen april en juni op de plaats waar u de bloemen wilt. (houden immers niet van verplanten)
Doe dat zo gelijkmatig en verspreid mogelijk. Hark de grond om het zaad te bedekken en duw de aarde lichtjes aan. Besproei met een nevelsproeier.
Uitdunnen: haal na drie weken de zwakste plantjes weg zodat er een tussenruimte van 20cm ontstaat.
Volle zon. Eenjarige klaprozen hebben volle zon nodig om gezond en krachtig te kunnen groeien. Doorlatende, kalkhoudende grond. Zware, vochtige grond moet u eerst diep losmaken en met zand verbeteren.

Papaver-Plant-Klaproos-Maanzaad-Capsule-zaaien

Onderhoud
Bij droogte water geven. Uitgebloeide bloemen verwijderen
Na de eerste vorst trekt de u plantresten gewoon uit.
U kunt de planten zichzelf laten uitzaaien of het zaad uit de rijpe dozen halen en direct zaaien. Niet met aarde afdekken.

Ziekten
Eenjarige klaprozen kunnen bij aanhoudend vochtig weer door valse meeldauw worden aangetast. Aan de onderkant van de bladeren zijn dan schimmelplekken te zien, op de bovenkant geelbruine vlekken. Verwijder aangetaste planten.

Klaproos als symbool
In de eerste wereldoorlog verschenen en bloeiden de klaprozen massaal op de door granaten omgewoelde en vervuilde akkers. De soldaten dachten dat de klaprozen tevoorschijn kwamen op de akkers waar bloed van gesneuvelde soldaten had gevloeid. Ze dachten dit omdat de klaprozen weelderig groeiden en bloeiden net op die velden waar er zich het jaar voordien een zware veldslag had voorgedaan. Tegenwoordig kennen we daarvoor een logische verklaring. Op de door de loopgraven en door bommen omgesmeten en verstoorde grond, kan het zaad van de klaproos dat al jaren in de grond ligt te wachten tot het boven wordt gewoeld, perfect gedijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een strijdperk na enige tijd veranderde in een rode klaprozengloed.

De Canadese militaire arts Mc Crae (1872-1918) deed dienst in een militair noodhospitaal in West-Vlaanderen (1914). Hij schreef tijdens de oorlog aan de IJzer (1916) een ontroerend gedicht over de klaproos. Hij stuurde het naar het Engels maandblad 'Punch'. In de zomer van 1915 werd hij overgeplaatst naar de medische dienst in Frankrijk, waar hij in 1918 aan de gevolgen van longontsteking en hersenvliesontsteking overleed. De klaproos werd o.a. door dat gedicht het symbool van de gesneuvelden.

Het werd het bekendste gedicht over de eerste wereldoorlog:

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

John McCrae

Op deze manier werd het gedicht in het volledige Britse Imperium en de Verenigde Staten het herkenningsteken van opoffering en strijd voor de vrede. De klaproos groeide uit tot het wereldwijde symbool van alle gesneuvelden. Tegenwoordig zie je op bijeenkomsten rond Allerheiligen nog steeds de Engelsen met een ' red poppy' in het knoopsgat.

     


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marian Euser molenaar Avatar

Marian Euser molenaar 9 maanden geleden
Hier zocht ik naar, bedankt


perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox