Eieren; je gebruikt ze stiekem best veel. De eierschalen gooi ze niet meer weg, maar gebruik ze in je tuin!
Voedingsstoffen voor de bodem
Eierschalen worden snel afgebroken en kunnen veel voedingsstoffen aan de bodem leveren. De schalen bevatten onder meer waardevol calcium en andere mineralen.
Koop altijd biologische eieren met het oog op voedingswaarde en gezonde eieren. Want, gezonde kippen leggen gezonde eieren. Als de kippen bijvoorbeeld niet volledig en goed worden gevoerd met de juiste voedingsstoffen zullen de eieren/ eierschalen ook minimale voedingsstoffen bevatten.
Verzamel de eierschalen en droog ze 10 minuten in de oven op 200 graden en dan verkruimelen. Nadat je ze hebt geplet kun je ze in een pot opsparen. Als je genoeg eierschalen hebt, kun je je grond echt verrijken. Gebruik alleen de schalen van eieren die je rauw gebruikt in gerechten, want nadat ze gekookt zijn krijg je ze bijna niet schoon en dat gaat stinken.
PH-waarde van de grond verhogen met eierschalen
De pH-waarde van de grond kan de kleur van bepaalde bloemen beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de hortensia, die roze of blauw kan worden afhankelijk van de zuur / alkali-balans in de grond. Als je grond te zuur is, kan het gebruik van eischalen om de pH in balans te brengen een leuke truc zijn.
Verrijking van composthoop met eierschalen
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden. Zonder dat kunnen planten niet zo snel groeien, en ontwikkelen omdat er gewoon niet genoeg bouwmateriaal (calcium) in de plant komt. Het gebruik van eierschalen in de moes(tuin) compost kan dit helpen voorkomen.
Tomaten, aubergines en paprika’s kunnen calciumtekort hebben als ze groeien, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven. Zoals eerder vermeld, kan het calcium dat ze bevatten, door de grond worden opgenomen en vervolgens door de planten worden gebruikt.
Zaaien in eierschalen
Een eierschaal kun je goed gebruiken als biologisch afbreekbaar potje waar je zaadjes in laat ontkiemen. Zorg er wel voor dat als je een ei gebruikt alleen het bovenkantje er probeert af te halen, zodat je een ‘potje’ overhoudt. Vul de eierschaal met aarde en een zaadje en plaats het terug in de eierdoos. Is het zaadje voldoende ontkiemt? Dan kun je het kleine plantje met schaal en al in de aarde plaatsen.
Eierschalen als bio-antislakken middel
Worden je planten opgegeten door de slakken? Leg wat fijngemalen eierschalen in een kringetje om de belaagde plant. De lijfjes van de slak vinden het niet prettig om over de scherpe eierschalen te glijden en zullen snel verdwijnen. Zo kun jij blijven genieten van de prachtige planten in je tuin. En worden ook de groenten in je moestuin niet meer opgegeten.
Niet alleen mensen zijn gebaat bij het nuttigen van kalk, ook vogels, kippen en honden hebben er voordeel bij.
Kippen kunnen hun eigen eierschalen ook weer opeten voor een gezond nieuw legsel. Heb je dus kippen? Meng dan wat fijngestampte eierschalen door het kippenvoer. Ook door ander vogelvoer kun je dit poeder vermengen.
Lees ook >> Een gezonde tuin is samenwerken
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inAnton van Rotterdam 1 jaar geleden
Hoe komt het dat ik geen uien en rode bieten kan groeien, ze blijven erg klein en er is genoeg kunstmest gebruikt en ook heb ik zelf compost. Alles wat in de grond groeit gaat niet goed, wel wat boven de grond groeit.
mia 1 jaar geleden
dat was vies en lelijk
Anita Kers 1 jaar geleden
eierschalen, had ik ook om de planten gedaan maar toch geen effect, helaas waren mijn hosta;s nog aan gevreten.
hoeveel moet er eigenlijk omheen om ze werkelijk tegen te houden?
vriendelijke groet,
Anita
Veronique 1 jaar geleden
Dag meneer, mevrouw,
Welke bloemensoort is er gezaaid in de eierschalen? Als ik deze nu zaai, bloeit dit dan over 3 weken?
Alvast bedankt voor uw reactie. Ik kijk zeker uit naar een antwoordje terug.
Mvgrt, Vdb Vero
Tuindingen 1 jaar geleden
Dag Veronique,
Dit is de Portulaca.
Via de zoekfunctie op de site kom je meer te weten over deze plant