Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

11 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grDe goudsbloem is een eenjarige plant.

Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan. Behalve in de bekende kleuren oranje en geel zijn ze er ook in zachte tinten, zoals crème geel en abrikoos kleurig, ook tweekleurig met een bruin hart. De bladeren geuren sterk en zijn enigszins kleverig. De goed vertakte planten bloeien ongeveer zes weken en beginnen dan zaad te vormen. Goudsbloemen zaaien zich veelal zelf uit. Het zijn goede snijbloemen die in de vaas ongeveer twee weken houdbaar zijn
De hoogte van de planten is uiteenlopend: dwergrassen worden 20-40 cm hoog, terwijl de hoge rassen vaak een indrukwekkende hoogte van 70 cm bereiken.

 In de handel zijn talrijke rassen en mengsels van rassen verkrijgbaar, de laatste veelal onder fantasienamen.

De levendige goudsbloemen brengen een vrolijke sfeer in uw tuin. In een biologische tuin zal de goudsbloem bovenaan de lijst van snijbloemen staan. De kleurige bloemen en sterke geur trekken veel nuttige insekten aan. Via de wortels komen er stofwisselings producten in de grond die aaltjes (nematoden) verdrijven. De wortels maken bovendien de grond los en zorgen zo voor een uitstekende gesteldheid van de bodem. Lage rassen kunt u in plantenbakken of potten planten. Ze zijn ook zeer geschikt als omlijsting van groentebedden of van een tuinpad. Hoge rassen zijn prachtig in perken of in borders met vaste planten. Daarbij maakt het niet uit of ze in groepjes staan of als afzonderlijke plantjes tussen andere.
In de vroege zomer gezaaide goudsbloemen bloeien tot de eerste vorst.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar zaad of voorgekweekte goudsbloemen in potten.
Goudsbloemen zaait u in februari/maart binnenshuis of in april/mei direct op de bestemde plaats. Voorgekweekte planten kunt u vanaf mei in de tuin zetten op 20-30 cm afstand van elkaar.
Zon. Goudsbloemen bloeien het mooist als ze in de volle zon staan, maar ze gedijen ook in de lichte schaduw. Doorlatende, humusrijke grond. Goudsbloemen gedijen in bijna elke grond, zolang deze niet te veel zand bevat.

 Onderhoud
Uitgebloeide bloemen moet u regelmatig verwijderen. Houd goudsbloemen niet te vochtig, anders bloeien ze minder goed.
Na de eerste vorst sterven goudsbloemen af. Dode planten uit de grond trekken en op de composthoop deponeren.
Ziekten
De bladeren van de goudsbloem zijn gevoelig voor de schimmelziekte meeldauw. Bij echte meeldauw verschijnt er een witte aanslag op de bladeren, bloemen en stengels. Valse meeldauw laat een grijze, poederachtige aanslag op de onderkant van de bladeren zien. Verwijder en vernietig alle aangetaste bladeren.

Soorten
De slechts 25 tot 30 cm hoge planten van de ‘Bonbon’ serie hebben gele, oranje en donker oranje, gevulde bloemen. De bloemige planten van de ‘Fiesta Gitana’ serie worden maximaal 30 cm hoog en bloeien vroeg in het voorjaar, evenals de eenkleurige rassen ‘Yellow Gitana’ en ‘Orange Gitana’. Tot 60 cm hoog wordt ‘Hen & Chickens’, een bekend, ouderwets, enkelvoudig oranje bloeiend ras, terwijl ‘Nova’ eveneens oranje bloeit, maar donkere hartjes heeft. ‘Pacific Beauty’ bloeit in goudgele, abrikoos kleurige en donker oranje tinten. ‘Radio Goudstraal’ heeft merkwaardig opgerolde randbloemen in geel tot fel oranje
Een hoogte van ongeveer 70 cm bereiken de dieporanje ‘Geisha Girl’ en de goudkleurige, gele of oranje ‘Kablouna. Aan te bevelen zijn ook de hoge ‘Ball’s Long Orange’ met grote, dubbele, oranje bloemen en ‘Ball’s Gold’ met gele bloemen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox