Cosmea / Cosmos (eenjarig)

22 Sep 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grDe cosmea is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober. Het is dus een extra handig plantje als je een beetje laat bent met zaaien, want in juni kan je alsnog zaaien om hetzelfde jaar te kunnen genieten van de bloemen.

Cosmea’s verlevendigen uw tuin met kleurige, schotelvormige bloemen. Van het plantengeslacht Cosmos behoren vooral twee soorten tot de veelgevraagde zomerbloemen.

  • Cosmos bipinnatus is de bekenste soort. De planten dragen hun bloemen op 60-120 cm hoge, sierlijke stengels met fijngeveerde bladeren. Ze bloeien in witte, koele roze en rode tinten. Met de grote lintbloemen en de gele buisbloemen in het midden, zijn ze typische vertegenwoordigers van de Composietenfamilie. De lintbloemen zijn in de meeste gevallen glad, maar er bestaan ook vormen met trechtervormige ingerolde bloembladeren.
  • Cosmos sulphureus is minder bekend. Wat charme en schoonheid betreft, blijft deze soort echter op geen enkele wijze achter bij Cosmos bipinnatus. De planten zijn met een hoogte van 40-70 cm wat kleiner. Daarnaast zijn de bladeren minder sterk geveerd en bloeien de planten in bijzonder warme tinten geel, oranje en vuurrood. Cosmos sulphureus bloeit iets later (vanaf juli), maar heeft verder dezelfde wensen.


Plantvoorschriften Cosmea
Koop in de late winter zaad. Als u de voorkeur geeft aan voorgekweekte jonge planten, kiest u compacte en vertakte exemplaren. Koop geen hoog opgeschoten, onvertakte jonge planten die al beginnen te bloeien.
Cosmea’s bloeien op een zonnige plaats maandenlang. In de halfschaduw brengen ze meer bladeren en minder bloemen voort.

Standplaats
Cosmea’s gedijen het beste in humus en voedselrijke grond.
In april / mei kan het gezaaid worden onder glas, de jonge plantjes kunnen dan in mei of juni buiten verpoot worden naar buiten. In mei en juni kan je de zaden direct buiten in de volle grond uitzaaien. De plant bloeit van juli tot en met oktober. De zaden kiemen in ongeveer 8 tot 21 dagen afhankelijk van de temperatuur.
Voorgekweekte planten mogen vanaf half mei in de volle grond worden geplant. Knijp de groeitoppen af om een vertakte groei te bevorderen.
Bescherm cosmea’s tegen de wind door ze op een beschutte plaats naast hekken, schuttingen of struiken te planten.
De geadviseerde plantafstand is 45 cm. (3-5 st. per m2.)

Onderhoud
Verwijder uitgebloeide bloemen om een rijke bloei te stimuleren. Cosmea’s die niet in groepen zijn geplant, hebben ondersteuning nodig.
 De planten sterven na de eerste vorst af. Snij dan de stengels dicht boven de grond af en deponeer ze op de composthoop. Laat de wortels staan als voedsel voor de organismen in de grond.

Ziekten
 Cosmea’s zijn gezonde planten en worden nauwelijks door ziekten en plagen aangetast. Soms slakken.


1
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox