Tuinieren in potten en bloembakken


Door Tuindingen

Afbeelding bij Tuinieren in potten en bloembakken


Jaarrond bloemen: tips voor tuinieren in potten en bloembakken

Je tuininrichting ondergaat elk seizoen veranderingen. Een goed aangelegde border kan het hele jaar door bloeien, mits je zorgt voor een goede spreiding van de bloeitijden, wat soms een uitdaging kan zijn.

Vind je het lastig om gedurende elk seizoen bloeiende planten in je tuin te hebben? Dan raden we je aan om wat extra hulp in te schakelen. Het plaatsen van bloembakken en gevulde bloempotten kan je tuin extra kleur geven in periodes waarin er "gaten" vallen, zoals bij de overgang van winter naar voorjaar, van voorjaar naar zomer, van zomer naar najaar, en van herfst naar winter. Eigenlijk is het niet al te ingewikkeld om het hele jaar door bloeiende planten in je tuin te hebben, zolang je maar de juiste planten selecteert.

Een veelvoorkomende fout is dat mensen naar een tuincentrum gaan en impulsief planten kopen die op dat moment al in bloei staan. Tuincentra weten je vaak te verleiden met visueel aantrekkelijke planten, maar deze zijn vaak al halverwege hun bloeiperiode wanneer jij ze koopt.

Het is eigenlijk veel verstandiger om een plantenlijst te maken voor je border, potten en bloembakken met planten die je mooi vindt. Geef de voorkeur aan een selectie van planten die elkaar opvolgen in bloeitijd. Met deze aanpak kan het voorkomen dat je op dat moment slechts enkele bladeren of groene sprieten aanschaft, die pas later in het seizoen gaan bloeien.

Tips voor een kleurrijke en levendige buitenruimte

Zoals eerder genoemd, is het spreiden van bloeitijden om een constant bloeiende tuin te behouden een kunst op zich. Naast een goed beplantingsplan kun je de tuin aanvullen met bloempotten en bloembakken gevuld met plantensoorten die het bloeiende karakter van de tuin versterken en indien nodig de kleuren in je tuin aanvullen met bloeiende eenjarige en vaste planten in potten en bloembakken. Als je deze planten strategisch plaatst, bijvoorbeeld bij de voordeur, langs wandelpaden in de tuin, op het terras, om een gezellig hoekje aan te kleden, of zelfs als opvallende eyecatchers in grote, kleurrijke bloembakken of potten die zichtbaar zijn geplaatst, zal deze aankleding van tuin of terras je tuin een boost geven.

Soorten bloembakken en potten

Bij de inrichting en aanschaf van potten en bloembakken is het belangrijk om deze af te stemmen op de afmeting, kleur, vorm en grootte van de totale inrichting van de tuin. Vind je het gewoon gezellig om hier en daar potten en bakken gevuld met planten te plaatsen, of zijn bloembakken een wezenlijk onderdeel van het tuinontwerp? Als je een vrij moderne tuin hebt met strakke lijnen, zou je kunnen overwegen om juist een opvallende ronde bloembak te plaatsen om een vriendelijke touch toe te voegen aan het totaalbeeld. Ben je een liefhebber van een cottage-tuin met veel verschillende warme en gezellige hoekjes, dan is het leuk om verschillende soorten bloembakken en bloempotten te combineren: vierkante, ronde en ovale vormen, gegroepeerd van hoog naar laag, in kleurrijke aardetinten of gemaakt van zinken en metalen materialen gemengd. De bloempot of bloembak is in dit geval het hele jaar door een beeldbepalend element.

zink-metaal-emmer-plantenbak-voordeur-terras-oud-brocant-uitstraling-vintage

foto: Zinken bloempotten en oude, brocante zinken emmers gevuld met perkgoed zijn uitstekende keuzes om een warme, landelijke sfeer in je tuin te creëren. Wanneer je ze combineert met een verouderde markttafel, ontstaat er een prachtige harmonie die een charmante, rustieke uitstraling aan je tuin geeft.

De inrichting van bloembakken en bloempotten

Elke plant in een pot is afhankelijk van jou. Tijdens periodes van veel regen moet het water goed kunnen weglopen, en in lange droge periodes is regelmatig, zo niet dagelijks, water geven noodzakelijk. Voor de afwatering van water uit een bloempot kun je heel makkelijk zelf voorbereidingen treffen. Denk aan kleine gaatjes in de onderzijde van een pot als deze niet aanwezig zijn. Maar ook de inrichting van een potplant kun je verbeteren om het overtollige regenwater en/of kraanwater goed te laten wegvloeien. Begin voor het aanplanten door enkele grove structuren op de bodem van een pot of bloembak te leggen, zoals scherven van terracotta bloempotjes. Bij grote bloembakken is het aan te raden om de eerste 10% op te vullen met Hydrokorrels. Deze laag kun je dan nog afdekken met een stukje worteldoek, zodat er geen potgrond of tuinaarde tussen de scherven en hydrokorrels terechtkomt, wat de werking van het drainerende vermogen drastisch vermindert.

Bloeiende planten en bladplanten voor kleurrijke bloembakken en bloempotten

De keus is gemaakt: je hebt een bloempot of bloembak aangeschaft. De waterhuishouding is op orde en er zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Nu rijst de vraag: waarmee kun je het beste een bloembak of bloempot vullen? Is dat potgrond, tuinaarde, bemeste tuinaarde, of kan dit ook met aarde uit de tuin, of zelfs een mix van deze grondsoorten? Eigenlijk is dit de belangrijkste stap voor het succes van tuinieren in potten en bloembakken. Elke plant verlangt naar een bepaalde bodemstructuur. De ene plant doet het goed in een pot of bak gevuld met humusrijke potgrond, terwijl een andere plant het liefst met zijn wortels in schralere grond staat. Door de juiste omstandigheden na te bootsen en plantensoorten met dezelfde behoeften bij elkaar te plaatsen, bepaalt het succes van jaar tot jaar sterke, gezonde potplanten.

Naast de verschillende bodemstructuren is het ook van belang om te kijken naar bepaalde pH-waarden waarin pot- en bloembakplanten het beste gedijen. Zuurminnende planten, zoals heideplantjes, zijn niet geschikt om in normale potgrond te planten. Hiervoor kun je het beste aarde voor zuurminnende plantensoorten gebruiken (bij voorkeur turfvrij). Als je dit niet doet, zul je jaar na jaar nieuwe potplanten moeten aanschaffen omdat ze niet in hun behoeften worden voorzien. De bloei zal uitblijven, bladeren worden geel of bruin en vallen uit, en de elementen zullen je potplanten meenemen naar het hiernamaals.

Is het dan echt nodig om voor elk type plant in pot verschillende tuinaarde te kopen.

Het kan inderdaad overweldigend lijken, al die verschillende soorten tuinaarde voor specifieke planten: potgrond voor perkplanten, tuinaarde voor rozen, hortensiagrond, bemeste tuinaarde voor bloeiende potplanten, potgrond met kleikorrels, humusbalans tuinaarde, stekgrond, geranium bloembakkenaarde, violen aanplantaarde. Het lijkt alsof er voor elke denkbare plantensoort een specifieke grondsoort is, en het is inderdaad opvallend hoe goed al deze producten verkopen.

Laten we teruggaan naar de basis. Wat is het doel van het planten in potten en bloembakken? Gaan de eenjarige perkplantjes aan het einde van het tuinseizoen de kliko in of op de composthoop? Dan kun je gerust de meest goedkope potgrond gebruiken. Ze zullen het echt wel vijf maanden volhouden in welke grond dan ook, en je kunt ze tussendoor nog ondersteunen met vloeibare meststoffen. (potgrond zonder veen)

Als je echter voor de lange termijn een plant of heester in een pot of bloembak wilt aanplanten, is het verstandig om je goed te laten informeren om een optimaal klimaat na te bootsen waarin ze zich prettig voelen.

Zon of schaduw, winterhard of toch de potplanten naar binnen verhuizen

Beplanting in potten en bloembakken zijn overgeleverd aan veel invloeden. Een plant in een aardewerken of plastic bloempot die zich in de volle middagzon bevindt, heeft te maken met hoge temperaturen gedurende de zomer. Het wortelgestel moet dagelijks omgaan met uitdroging en de plotse overgieting met een plens water die ook nog eens snel opwarmt, waardoor de wortels worden blootgesteld aan broeierige temperaturen. Planten die in de volle grond worden aangeplant, ervaren daarentegen geleidelijke schommelingen gedurende de dag. De grond blijft doorgaans koeler, en in moderne tuinpraktijken wordt de bodem vaak bedekt met een beschermende mulchlaag, wat snelle uitdroging voorkomt.

Een extra uitdaging voor potplanten zijn de seizoenen, vooral wanneer de winter aanbreekt. Planten in bloembakken en potten die worden blootgesteld aan vrieskou hebben geen natuurlijke bescherming. Vaste planten trekken zich vaak ondergronds terug om beschutting te vinden tijdens de winterperiode en laten hun bladeren vallen omdat dit meer energie kost dan oplevert. Ze gaan in winterrust en beschermen voornamelijk hun ondergrondse wortelgestel. Potplanten, daarentegen, kunnen bevriezen als ze verzadigd zijn met water. Als je planten in potten hebt aangeplant die niet volledig winterhard zijn, kun je deze planten beschouwen als eenjarige planten.

Let dus goed op. Bij aankoop zijn de meeste planten voorzien van een plantlabel waarop staat aangegeven waar ze het beste gedijen, meestal gebaseerd op aangeplant in de volle grond. Bij potplanten kun je deze plantenlabels met een korreltje zout nemen wat betreft hun winterhardheid.

Van voorjaar tot najaar tuinieren in potten en bloembakken

Zoals ik eerder al schreef, is het mogelijk om naast je vaste beplanting van bomen en heesters je tuin op te fleuren met potplanten en gevulde bloembakken. Deze manier van tuinieren is erg plezierig en levert snel voldoening op.

Slim inrichten van bloembakken en kuipplanten met de lasagnemethode; De term "lasagnemethode" is afgeleid van, je raadt het al, de bereiding van lasagne. Het is ook een handige methode om in beperkte ruimtes te tuinieren met een maximale spreiding van bloei gedurende verschillende maanden. De lasagnemethode voor perkplanten werkt als volgt: je vult een bloempot met compost tot de helft, daarop plaats je enkele bloembollen, zoals vroegbloeiende bollen voor januari en februari, gecombineerd met voorjaarsbloeiende bolsoorten. Vervolgens voeg je wat potgrond toe en daarna plant je de vaste planten. Het voordeel van de lasagnemethode is dat een bloembak of pot een zeer lange bloeiperiode krijgt door verschillende plantensoorten te combineren. Door in lagen te planten, kun je zelfs in beperkte ruimtes genieten van een kleurrijke tuin met bloeiende planten gedurende het hele jaar."

Bij de opmaak van de bloembak is het leuk om winterviolen of helleboris als bovenlaag toe te voegen. Hiermee voeg je meteen wat kleur toe, en in het vroege voorjaar kun je er eventueel nog wat perkplantjes tussen planten.


Een bloembak vol contrast: winterbloeiers, voorjaarspracht en opvallende bladplanten

Je kunt de samenstelling van een bloembak toevertrouwen aan verschillende soorten planten. Denk aan winterbloeiers zoals de helleborus en het sneeuwklokje, evenals voorjaarsbloeiers zoals krokussen en violen. Naast deze bloeiende planten is het ook een goed idee om opvallende bladplanten aan de bloembakken toe te voegen. Deze bladplanten voegen een extra dimensie toe en behouden hun kleur gedurende het hele jaar.Het is echter belangrijk om altijd rekening te houden met combinaties die goed bij elkaar passen en ervoor te zorgen dat ze elkaar niet gaan overwoekeren wanneer ze hun volwassen hoogte bereiken.

bloembakken-potten-inrichten-beplanting-vaste-planten-kleuren-langbloeiend-bladhoudend
Foto: blauw geglazuurde aardewerken bloempotten met daarin rode Franse geranium (Pelargonium), aangevuld met askruid (Senecio cineraria)

Opvullende bladplanten voor bloembakken. 

Kaukasische vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla): is een uitstekende keuze voor winterharde, bladhoudende gekleurde bladplanten in bloembakken. Deze plant staat bekend om zijn opvallende, hartvormige bladeren die vaak zilverachtig getint zijn. Ze behouden hun kleur gedurende de wintermaanden, waardoor ze perfect zijn voor het toevoegen van visuele aantrekkingskracht aan je buitenruimte, zelfs als het koud is. In het voorjaar produceert de Brunnera ook schattige, blauwe bloemetjes die lijken op die van vergeet-me-nietjes, waardoor je tuin een vrolijke uitstraling krijgt.   

bloembakken-beplanting-vaste-planten-tuinstyling

Zegge Ice Dance (Carex morrowii 'Ice Dance'): De Zegge Ice Dance is een winterharde, bladhoudende siergrasplant die uitstekend gedijt in verschillende omgevingen, van schaduw tot halfzon en zon. Het is een veelzijdige plant die goed presteert in zowel de volle grond als in potten. Een bijkomend voordeel is dat deze plant gemakkelijk te vermeerderen is. Het groeit in compacte pollen tot ongeveer 40 cm hoog en voegt een decoratieve toets toe aan je bloembakken met zijn opvallende groenblijvende bladeren.

Bladhoudende-vaste-planten-voor-bloembakken-bloempotten

Tiarella cordifolia ook bekend als schuimbloem: een uitstekende keuze voor bladhoudende gekleurde bladplanten in schaduwrijke gebieden. Deze laagblijvende bodembedekker behoudt zijn groene bladeren gedurende de winter en produceert in het voorjaar delicate witte bloemen. De naam "schuimbloem" is afgeleid van de bloemtrossen die doen denken aan schuim op de golven van de zee. Deze plant heeft ook de neiging zichzelf te vermeerderen, waardoor het een onderhoudsarme optie is voor je bloembakken

Heuchera (Purperklokje): Het purperklokje, ook wel bekend als Heuchera, is een veelzijdige bladplant die beschikbaar is in verschillende kleuren en maten. Jaarlijks worden er nieuwe variëteiten geïntroduceerd, waardoor de keuze aan bladkleuren steeds groter wordt. Je kunt kiezen uit lemongroene bladeren, oranjecaramelkleurige bladeren en zelfs bijna zwarte bladeren. Deze planten behouden over het algemeen hun kleur gedurende het jaar en kunnen een opvallend element toevoegen aan je bloembakken, variërend van heldere kleuren tot donkere tinten.

Bloembakken-bloempotten-beplanting-tips-langbloeiende-vaste-planten

 Langbloeiende planten voor bloembakken en bloempotten

Planten voor bloembakken en potten kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: vaste planten, eenjarige vaste planten en perkgoed. Elk van deze categorieën heeft zijn eigen voordelen. Sommige vaste planten zullen jaar na jaar blijven bloeien, hoewel hun bloeiperiode beperkt kan zijn. Perkgoed en eenjarige vaste planten zijn uitstekend geschikt vanwege hun compacte of hangende groei, lange bloeitijden en soms zelfs een tweede bloeiperiode. De ideale aanpak zou zijn om een bloembak of pot te creëren met planten die zowel vaste eigenschappen als langdurige bloei vertonen. Tenzij je het leuk vindt om elk jaar opnieuw de plantcombinaties te vernieuwen.

 10 aanbevelingen voor perkplanten, eenjarige planten en vaste planten die langdurige bloeien in bloembakken.

  • Geraniums (Pelargonium): Bloeitijd lente tot de herfst (6-7 maanden).
  • Petunia's: Bloeitijd late lente tot late zomer (4-5 maanden). 
  • Oost-Indische kers (Tropaeolum majus): Bloeitijd late lente tot herfst (5-6 maanden).
  • Vlijtig Liesje (Impatiens): Bloeitijd late lente tot herfst (5-6 maanden).
  • Begonia: bloeitijd lente tot de herfst (5-6 maanden). 
  • Lobelia: Bloeitijd gedurende het seizoen (5-6 maanden), vooral in koelere klimaten.
  • Salvia: Bloeitijd gedurende het seizoen (5-7 maanden) bij goede verzorging.
  • perkplant Verbena: bloeitijd lente tot late herfst (6-7 maanden).
  • Afrikaantjes (Tagetes): Bloeitijd gedurende de zomer en vroege herfst (4-5 maanden).
  • Portulaca (zomerpostelein): bloeitijd lente tot late zomer (4-6 maanden), vooral in zonnige locaties.

  • Om je bloembakken vol bloeiende planten het langst mooi te houden, moet je letten op de juiste plantselectie, tuinaarde/compost, bewatering, zonlicht, dode bloemen verwijderen, voeding, overwintering, plantcombinaties en regelmatig onderhoud. Kies planten met langdurige bloei, geef regelmatig water en zorg voor voldoende zonlicht. Verwijder dode bloemen voor een tweede bloei, voed je planten en bescherm ze in de winter. Experimenteer met plantcombinaties en houd je planten vrij van plagen en ziekten voor langdurige prachtige bloembakken.


    Verticaal tuinieren in potten

    Tuinieren in bloembakken en potten biedt eindeloze mogelijkheden voor het creëren van levendige groene hoekjes, zelfs in kleine en beperkte buitenruimtes. Maar wat als je nog meer uit je bescheiden tuin, balkon of terras wilt halen? Dat is waar verticaal tuinieren in potten om de hoek komt kijken. Dit boeiende tuinconcept maakt gebruik van de verticale ruimte om een weelderige groene omgeving te creëren, perfect voor kruidenliefhebbers en degenen die dromen van een bloeiende wand vol kleur en leven.

    Kleine compacte tuin: Voor stedelijke tuiniers met beperkte ruimte is verticaal tuinieren de ultieme oplossing. In plaats van horizontaal uit te breiden, gaat deze aanpak omhoog. Je kunt een hele reeks planten in potten of bakken plaatsen die verticaal langs muren, hekken of rekken groeien.

    Balkon tuin: Op een balkon kun je genieten van de schoonheid van verticale tuinen zonder waardevolle vloerruimte op te geven. Hangende potten, verticale plantenzakken of speciaal ontworpen rekken kunnen een weelderige groene oase op je balkon creëren.

    Kruidenplanten: Kruidenliefhebbers kunnen bijzonder profiteren van verticaal tuinieren. Door kruiden in verticale potten te planten, heb je gemakkelijk toegang tot verse basilicum, tijm, oregano en andere smaakmakers, allemaal binnen handbereik voor je culinaire smaakmakers.

    Bloeiende wand creëren: Een van de meest betoverende toepassingen van verticaal tuinieren is het creëren van een bloeiende wand. Door de juiste planten te kiezen, zoals kleurrijke petunia's, vlijtig liesjes en begonia's, kun je een weelderige muur van bloemen tot leven brengen die gedurende het seizoen in bloei staat.

    Rozen-kunnen-ook-in-bloempotten-bloembakken-verticaal-tuinieren

    Klimplanten en verticaal tuinieren

    Het toevoegen van klimplanten aan je verticale tuin in potten is niet alleen een geweldige manier om je buitenruimte op te fleuren, maar het trekt ook allerlei vlinders en insecten aan, wat bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit in je tuin.

    Als je verticale tuin niet de hele dag in de zon staat, is het een slim idee om een insectenhotel of vogelnestkastje toe te voegen. Hiermee creëer je niet alleen een prachtig natuurlijk trekpleister op een ooit saaie kale muur, maar bied je ook onderdak aan nuttige insecten en vogels die kunnen helpen bij het bestuiven van planten en het in toom houden van plagen.

    Hier zijn vijf klimplanten die je in je verticale tuin kunt plaatsen, elk met hun eigen bloeiperiode:

    Clematis (Bosrank): Clematis is een populaire klimplant met een bloeiperiode die varieert afhankelijk van de variëteit, maar meestal van de lente tot de vroege herfst. Sommige variëteiten bloeien in het voorjaar, terwijl andere in de zomer of herfst bloeien.

    Jasmijn (Jasminum): Jasmijn staat bekend om zijn heerlijk geurende bloemen. De meeste soorten jasmijn bloeien in de late lente en de zomer.

    Klimroos (Rosa): Klimrozen bloeien meestal in de zomermaanden, hoewel de exacte bloeiperiode afhankelijk is van de variëteit.

    Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris): Klimhortensia's bloeien in de zomer met grote, witte bloemschermen.

    Passiebloem (Passiflora): Passiebloemen hebben meestal een lange bloeiperiode van de late lente tot de herfst, en sommige variëteiten kunnen zelfs in de winter bloeien, afhankelijk van het klimaat.

    Voeg deze prachtige klimplanten toe aan je verticale tuin in potten en bloembakken en geniet van de kleurrijke bloemen en het bruisende insectenleven dat ze met zich meebrengen. Het zal je buitenruimte zeker opvrolijken!

    Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

    Bomen in een plantenbak in de tuin of op het terras?

    Wil je je tuin meer uitstraling geven door een boom in een plantenbak te plaatsen? Bij het kiezen van de juiste plantenbak voor bomen zijn er enkele belangrijke overwegingen, zoals de grootte van de plantenbak, het materiaal, en meer! Grote plantenbakken kunnen echte blikvangers zijn in een moderne tuin. Ze fungeren vaak als opvallende pronkstukken, gevuld met exclusieve mediterrane planten zoals olijfbomen, palmbomen en prachtig gesnoeide bonsai-exemplaren.

    Een plantenbak voor bomen wordt ook wel een boombak genoemd. De keuze van de juiste plantenbak hangt af van de grootte van de boom en het groeiproces. Als je bijvoorbeeld een kleine olijfboom hebt, volstaat een plantenbak van 60x60x60 cm omdat olijfbomen relatief langzaam groeien. Heb je echter een palmboom, die sneller groeit, dan is het beter om te kiezen voor een grotere plantenbak van 80 cm hoog. Als je al een bestaande boom in je tuin hebt of als je meer ruimte wilt bieden aan je boom zodat hij goed kan wortelen, dan is een plantenbak zonder bodem een goede optie. Deze polyester boombakken worden eerst gemaakt met een bodem en vervolgens wordt een groot deel van de bodem verwijderd en netjes afgewerkt. Zo blijven de randen van de boombak stevig genoeg.

    Enkele veelgebruikte boomsoorten voor plantenbakken zijn onder andere de olijfboom, bonsai, bananenplant en acer. Deze bomen kunnen je buitenruimte een nieuwe uitstraling geven en je tuin of terras verfraaien.

    Het beschermen van bomen in potten tijdens de winter, vooral mediterrane bomen uit warmere streken, is van groot belang. Om deze bomen in potten te beschermen, kun je ze het beste in een kas plaatsen, onder een afdak zetten of inpakken met winterbeschermingsvlies. Als je overweegt om mediterrane boomsoorten aan te schaffen, is het verstandig om naar een gespecialiseerd tuincentrum te gaan. Daar kun je niet alleen terecht voor advies over winterverzorging, maar ook voor praktische tips, zoals het gebruik van bubbeltjesfolie in combinatie met een lichtsnoer. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je bomen de koude maanden goed doorkomen en gezond blijven.

    soorten-bomen-bloembakken-voor-bomen

    Omarm het tuinieren in potten en bloembakken!

    Tuinieren in potten en bloembakken kan door elke type tuinier worden toegepast.
    Het verrijkt je buitenruimte, of deze nu groot of klein is, met een gezellige bloeiende of mediterrane aankleding. Zelfs een knus plekje naast een voordeur met potten vol bolchrysanten geeft net dat beetje extra. En wat een vreugde brengt het als de natuur nog in rust is, terwijl in je patio de eerste voorjaarsbloeiers vol goede moed tevoorschijn komen om de lente te verwelkomen.



    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Afbeelding bij Tuinieren in potten en bloembakken
    perkplanten en zomerbloeiers

    Tuinieren in potten en bloembakken

    Ontdek hoe je je tuin het hele jaar door kunt laten bloeien met behulp van potten en bloembakken. Leer de slimme lasagnemethode voor een kleurrijke tuin en ontdek de geheimen achter het tuinieren in containers.


    Door Tuindingen

    Afbeelding bij Cosmea / Cosmos (eenjarig)
    perkplanten en zomerbloeiers

    Cosmea / Cosmos (eenjarig)

    Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


    Door tuin.fr.gr

    Afbeelding bij Alcea / Stokroos
    perkplanten en zomerbloeiers

    Alcea / Stokroos

    60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


    Door tuin.fr.gr

    Afbeelding bij Alonsoa meridionalis / Alonsoa
    perkplanten en zomerbloeiers

    Alonsoa meridionalis / Alonsoa

    Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


    Door tuin.fr.gr

    Afbeelding bij Bellis perennis /  Tuin Madeliefje (soort)
    perkplanten en zomerbloeiers

    Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

    Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


    Door tuin.fr.gr

    Afbeelding bij Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)
    perkplanten en zomerbloeiers

    Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

    De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


    Door tuin.fr.gr

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox