Een echte eyecatcher in uw tuin is de witte aronskelk.
Vaste plant. De plant heeft een vlezige, verdikte wortelstok.
Hoewel omschreven als bladverliezend houd ze bij mij in zachte winters wel haar bladen.
H 90cm br 60cm polvormend. Bloeitijd is van april tot september.
De plant bloeit met prachtige witte kelken op lange stelen. De grootste sierwaarde van de plant is eigenlijk het witte gerolde schutblad, de kolf met kleine gele bloemetjes staat hierin verscholen. De stijlvolle bloemen kunnen op een steel van wel 60cm hoog staan. De totale hoogte kan dan 1.2 tot 1.5 meter zijn.
Na de bloei ontstaan er gekleurde besjes aan de kleine kolf. Ondanks het exotische voorkomen is de witte aronskelk meestal prima winterhard. Een klein bladerdekje zal de plant zeker op prijs stellen. Kiest u voor deze prachtige plant, dan is het zeker niet onbelangrijk te weten dat het een giftige plant betreft, zet de plant dus op een plaats buiten bereik van eventuele kinderen en huisdieren. De witte aronskelk zorgt voor een prachtig beeld aan uw vijver.
Plantvoorschriften
Kan in de tuin of vijver, maar meest toegepast als potplant.
Plantdiepte knol 10cm, plantafstand 40cm.
De plant houdt van een halfschaduw standplaats, bij te veel zonlicht zal er vooral blad aangemaakt worden wat ten koste gaat van de bloei.
Liefst in moerasgedeelte, maar kort bij een vijver kan ook - vochtige grond -kan zelfs in ondiep water. Men kan hem ook in grote bloembakken op het terras zetten.
De bloempot moet ten minste 25 - 35 cm in doorsnede zijn. Hierin kunnen 3 - 4 rhizomen worden geplant. De grond moet rijk aan voedsel zijn. Een mengsel van (bemeste) potgrond en een flinke hoeveelheid klei in de verhouding 3 : 2 is nodig om flinke planten te krijgen. Na het oppotten de aarde flink begieten. Daarna slechts eenmaal per week flink begieten, totdat de stengels met bladeren verschijnen. Wanneer de bladeren volop aanwezig zijn, dan regelmatig gieten om de grond goed vochtig te houden. Dit is ook het goede moment om de plant met pot en al natte voeten te geven: zet de pot op een ruime schotel of zet hem op een ondiepe plaats in de vijver.
Onderhoud
Heeft behoefte aan natte grond, dus dikwijls begieten. Mag daarbij goed natte voeten krijgen. Afvoergaten in de pot zijn hier niet op hun plaats.
Als we een koude winter met veel vorst en sneeuw krijgen, kunnen sommige planten wel wat extra hulp gebruiken. Soms is goed inpakken voldoende: als je tuin een beetje beschut ligt, kun je de aronskelk bijvoorbeeld gewoon buiten overwinteren onder een dikke laag luchtig blad.
Of pak de plant rond half november luchtig in: plaats er een koker van gaas omheen en vul die op met een dikke laag stro of droog blad, van minstens 20 cm. Dat vormt dan een behaaglijk isolatielaagje voor de ondergrondse knol, die je zo kunt overhouden.
Meestal loopt de plant dan in het voorjaar weer probleemloos opnieuw uit.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inMjp verstappen 1 jaar geleden
Aarendskelk zomer geen bloemen winter binnen komen er veel bloemen aan snap er niks van gr