Welke lavendel wordt het hoogst? | 5 hoge soorten lavendelplanten


Afbeelding bij Welke lavendel wordt het hoogst? | 5 hoge soorten lavendelplanten


Hoge lavendel soorten: de mooiste en meest aromatische

Lavendel is een geliefde plant in vele tuinen vanwege zijn prachtige kleur en heerlijke geur. Maar wist je dat er ook hoge lavendelsoorten bestaan die je tuin een indrukwekkende uitstraling kunnen geven? In dit blog duiken we dieper in de wereld van hoge lavendelsoorten, zodat je precies weet welke variëteiten je moet overwegen voor jouw tuin.

Waarom kiezen voor hoge lavendel soorten?

Hoge lavendelsoorten bieden verschillende voordelen. Door hun hoogte kunnen deze lavendelplanten een opvallend element in je tuin zijn, wat zorgt voor een decoratief effect. Daarnaast verspreiden ze een heerlijk intense geur die zowel ontspannend als verfrissend is. Bovendien trekken hoge lavendelplanten bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, wat de biodiversiteit in je tuin vergroot.

Verder kunnen hoge lavendelplanten op diverse manieren worden ingezet in de tuin. Zo worden lavendelplanten vaak gebruikt als haag langs een terras of wandelpad, wat zorgt voor een mooie aansluiting bij een tuinterras of de omleining van een plantvak. En omdat lavendel lang bloeit, kun je met hoge lavendelsoorten lang de aandacht trekken met een kleurrijke en geurige tuin. 

Populaire hoge lavendel soorten

Hoog bloeiende - lavendel planten

Lavandula x intermedia 'Grosso' hoogte: 75-90 cm

Bloeitijd: zomer, meestal van juli tot september
Kleur bloemen: dieppurper
Blaadjes: smal, zilvergrijs
Geur: sterk en intens, een van de meest geurige lavendelsoorten

**Extra info: Lavandula x intermedia 'Grosso' is een hybride lavendel die bekend staat om zijn diep gekleurde bloemen en opvallende groeihoogte. Deze lavendelvariëteit is een kruising tussen Lavandula angustifolia en Lavandula latifolia.

lavendel - hoog - lavendelhaag- snelgroeiend - hoogte planten

Lavandula x intermedia 'Hidcote Giant' groeihoogte 60 tot 80 cm


Bloeitijd: zomer, meestal van juni tot augustus
Kleur bloemen: dieppurper
Blaadjes: smal, zilvergrijs
Geur: sterk en aangenaam

**Extra plant info: 'Hidcote Giant' onderscheidt zich als een van de hogere lavendelsoorten door zijn vermogen om een hoogte van 60 tot 80 cm te bereiken. Deze eigenschap maakt 'Hidcote Giant' bijzonder geschikt voor gebruik als haag of als opvallend middelpunt in een perkje. De hoogte van deze plant is te danken aan zijn stevige stelen die lange, slanke bloemaren ondersteunen. Deze bloemaren zijn dicht bezaaid met dieppaarse bloemen die een sterke en aangename geur verspreiden.

Hoog groeiende lavendel -hogere soorten lavandula - 'Hidcote Giant'

Lavandula angustifolia 'Vera' bereikt een hoogte van 60-70 cm

Bloeitijd: zomer, meestal van juni tot augustus
Kleur bloemen: lichtpaars tot lavendelblauw
Blaadjes: lineair, grijs-groen
Geur: sterk en aromatisch

** extra plant info: 'Vera' onderscheidt zich als een van de hogere lavendelsoorten door zijn vermogen om een hoogte van 60 tot 70 cm te bereiken. Deze eigenschap maakt 'Vera' ideaal voor gebruik als borderplant in rotstuinen of in kruidentuinen en pluktuinen. Daarnaast kan het worden gebruikt als accentplant in gemengde borders of als randbeplanting langs tuinpaden. Deze lavendelsoort is bekend om zijn winterhardheid en gedijt goed in verschillende klimaten.

Hooggroeiende lavendel soort- langbloeiend - winterhard

Lavandula x intermedia 'Phenomenal' bereikt een hoogte van 60 tot 75 cm.


Bloeitijd: zomer, meestal van juni tot augustus
Kleur bloemen: helder paars van kleur
Blaadjes: smal grijsgroen
Geur: sterke aangename geur

**Extra plantinfo:  Lavandula x intermedia 'Phenomenal' valt op door haar groeihoogte van 60 tot 75 cm en haar bloemen, die groter zijn dan die van andere lavendelsoorten. Deze plant is goed winterhard en behoudt gedurende de winter lange tijd zijn mooie, zilvergrijze bladeren. Als de plant na de eerste bloei wordt gesnoeid, zal hij een tweede bloei laten zien.
hoge-lavendelplanten-haagplanten

Tips voor het aanplanten en verzorgen

Voor de aanplant van lavendel moet altijd worden gezorgd voor een goed doorlatende grond. Om de structuur van de grond te verbeteren is het raadzaam om de grond grondig te mengen met straatzand, ook wel zandbakzand genoemd. Hiermee kom je tegemoet aan de behoeften van deze zonaanbidders.

Wil je zelf lavendel stekken? Ontdek hoe gemakkelijk het is in ons informatieve blog "Lavendel stekken: stap voor stap uitleg"

KALK KALK KALKEN ......

Wist je dat kalk essentieel is voor de gezondheid van lavendelplanten? Het is als een soort voedingssupplement voor hen!
Ten eerste helpt het de pH-waarde van zure bodems te verhogen, waardoor de bodem meer alkalisch wordt. Dit is gunstig voor planten zoals lavendel, die de voorkeur geven aan neutrale tot licht alkalische bodems. Door de pH-waarde te optimaliseren, verbetert kalk ook de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor plantenwortels, wat resulteert in gezondere groei en bloei. Bovendien draagt kalk bij aan de verbetering van de bodemstructuur door kleideeltjes te binden en de bodem luchtiger en beter doorlatend te maken. Dit bevordert een gezonde wortelgroei en voorkomt bodemverzuring.

Strooi bij aanplant wat in het plantgat en mix het er lekker doorheen.Zo geef je je lavendelplanten en zeker de hoog groeiende soorten een goede start en kunnen ze floreren in je tuin!

Zijn er vragen omtrent de aanschaf of verzorging van bovengenoemde hogere soorten lavendelplanten, het aanplanten van lavendelhagen, grondverbetering of verzorging van hogere lavendelsoorten? Laat hieronder een reactie achter in de comments en ik help je graag verder.
0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox