Mimulus / Maskerbloemen

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr



Mimulus is een plantengeslacht in de familie Phrymaceae.

Maskerbloemen zijn, afhankelijk van de soort, kortlevende vaste planten of eenjarige zomerbloeiers die zowel kunnen gebruikt worden als border, moeras en vijverplant. De bloemen bestaan uit een cilindrische kroon die overgaat in een tweelobbige bovenlip van teruggeslagen bloembladeren en een drie-lobbige onderlip van naar voren stekende bloembladeren.

Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September.
Er bestaan verder talrijke rassen die in hoofdzaak zijn ontstaan uit kruisingen van Mimulus luteus met andere soorten. Hierbij gaat het om eenjarige zomerbloeiers die 20-30 cm hoog worden en van juni tot oktober bloeien. Grote bloemen in krachtige kleuren, markant gevlekt of getijgerd, zijn de kenmerken van het ‘Grandiflorus’ mengsel (30 cm). Het ras ‘Viva’ (20 cm) bloeit goudgeel met bruine vlekken, ‘Malibu’ (15 cm) geel met oranje. De serie ‘Mystie’ (30 cm) is verkrijgbaar in verschillende effen kleuren en als mengsel.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar jonge planten die net beginnen te bloeien of bestel zaad.
Geef maskerbloemen een standplaats in de halfschaduw In de zon hebben de planten zeer veel water nodig. Vochtige, voedselrijke grond. Ideaal is leemhoudende grond met veel organisch materiaal.
Ze kunnen en worden meestal ook als moeras of ondiepe vijverplant gebruikt.
 
Zaai maskerbloemen vanaf maart binnenshuis bij een temperatuur van 12°C. Zeef een dunne laag aarde over het zaad. Na het kiemen licht en koel (8-10°C) verder kweken. Half mei kunt u jonge maskerbloemen in planten.

Onderhoud
Naar behoefte water geven. Maskerbloemen verdragen geen droogte.
Uitgebloeide bloemen verwijderen. Als de bloei in de late zomer afneemt, de planten licht terugsnijden.
In het najaar: Eenjarige soorten uittrekken en als ze niet door ziekten en plagen zijn aangetast, composteren. Vaste planten op handbreedte boven de grond terugsnijden en met compost en takken afdekken.
Krachtige vaste planten kunt u ook door deling vermeerderen

Ziekten
Maskerbloemen kunnen vooral bij overbemesting met stikstof, bij sterke temperatuurschommelingen en als ze te dicht bij elkaar staan, door meeldauw worden aangetast. Vernietig de delen met een poederachtige aanslag. Zorg voor een goede luchtcirculatie.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox