Mimulus is een plantengeslacht in de familie Phrymaceae.
Maskerbloemen zijn, afhankelijk van de soort, kortlevende vaste planten of eenjarige zomerbloeiers die zowel kunnen gebruikt worden als border, moeras en vijverplant. De bloemen bestaan uit een cilindrische kroon die overgaat in een tweelobbige bovenlip van teruggeslagen bloembladeren en een drie-lobbige onderlip van naar voren stekende bloembladeren.
Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September.
Er bestaan verder talrijke rassen die in hoofdzaak zijn ontstaan uit kruisingen van Mimulus luteus met andere soorten. Hierbij gaat het om eenjarige zomerbloeiers die 20-30 cm hoog worden en van juni tot oktober bloeien. Grote bloemen in krachtige kleuren, markant gevlekt of getijgerd, zijn de kenmerken van het ‘Grandiflorus’ mengsel (30 cm). Het ras ‘Viva’ (20 cm) bloeit goudgeel met bruine vlekken, ‘Malibu’ (15 cm) geel met oranje. De serie ‘Mystie’ (30 cm) is verkrijgbaar in verschillende effen kleuren en als mengsel.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar jonge planten die net beginnen te bloeien of bestel zaad.
Geef maskerbloemen een standplaats in de halfschaduw In de zon hebben de planten zeer veel water nodig. Vochtige, voedselrijke grond. Ideaal is leemhoudende grond met veel organisch materiaal.
Ze kunnen en worden meestal ook als moeras of ondiepe vijverplant gebruikt.
Zaai maskerbloemen vanaf maart binnenshuis bij een temperatuur van 12°C. Zeef een dunne laag aarde over het zaad. Na het kiemen licht en koel (8-10°C) verder kweken. Half mei kunt u jonge maskerbloemen in planten.
Onderhoud
Naar behoefte water geven. Maskerbloemen verdragen geen droogte.
Uitgebloeide bloemen verwijderen. Als de bloei in de late zomer afneemt, de planten licht terugsnijden.
In het najaar: Eenjarige soorten uittrekken en als ze niet door ziekten en plagen zijn aangetast, composteren. Vaste planten op handbreedte boven de grond terugsnijden en met compost en takken afdekken.
Krachtige vaste planten kunt u ook door deling vermeerderen
Ziekten
Maskerbloemen kunnen vooral bij overbemesting met stikstof, bij sterke temperatuurschommelingen en als ze te dicht bij elkaar staan, door meeldauw worden aangetast. Vernietig de delen met een poederachtige aanslag. Zorg voor een goede luchtcirculatie.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in