10-10-10-10 Het knoflook ezelsbruggetje




Hoezo de 10e van de 10e op 10 cm

Rond 10 oktober, op 10 centimeter onderlinge afstand en met een pootdiepte van om en nabij de 10 cm wordt de “najaars” knoflook gepoot. Hierdoor (dan al poten) kan de teen beginnen uit te lopen, om in rust te gaan zodra het echt wat kouder wordt en daarna met een voorsprong aan de voorjaarsgroei en de uiteindelijke bolvorming te beginnen. Dat voordeeltje leidt dan als alles goed gaat tot een mooie oogst in de periode vanaf juli t/m eind augustus.

De herkomst

Onderzoekers kwamen midden 20e eeuw na een studie van DNA van meer dan 100 soorten knoflook tot de slotsom dat primitieve vormen van knoflook in de oudheid al groeide in midden-Rusland. Het meest waarschijnlijke, voorspelbare is dat de knoflook van daaruit via handelsroutes China en India bereikte en ook de Egyptische beschaving, en van daaruit de Grieken en de Romeinen heeft bereikt. De eerste beschrijving, knoflookafbeeldingen in Egypte, zijn van ruim 3.500 voor Christus. Ook in het graf van Toetanchamon zijn gedroogde knofloken gevonden. In Zuid-Europa werd de knoflook  veel geteeld, maar het heeft tot de jaren 50-60 van de 20ste eeuw geduurd, voordat de knoflook in het Noorden  van Europa vaste grond onder de voeten kreeg. Door de vele gastarbeiders die knoflook meebrachten en de buitenlandse vakanties werd de knoflook meer en meer onderdeel van onze keuken.

Vermeerdering

De knoflook kan zich op drie manieren voortplanten, vermeerderen.

  • Zaadvorming, alhoewel dit niet de makkelijkste methode is (kost ook wat meer tijd) de plant is dan min of meer een tweejarige en sommige soorten hebben zaad(jes) die niet kiemen.
  • De tweede mogelijkheid is dat vanuit elke teen, een soort van pootbolletje een nieuwe bol met meerdere tenen kan groeien.
  • En als laatste vorm hebben sommige soorten ook nog een soort bolvorming op de steel die dan ook weer gepoot kan worden.

Wat het meest te doen gebruikelijk is het poten van de “mooiste” teentjes van consumptieknoflook (winkel, markt, groenteboer), aangeschafte pootknoflook, of overgehouden van eigen oogst.

Welke look je kiest is echt persoonlijke voorkeur. Er zijn namelijk zo’n 700 verschillende soorten knoflook. Sommigen zijn daar dan ook expliciet in en andere liefhebbers poten wat ze op dat moment kunnen kopen. Je hebt ze van groot (olifantenlook) tot klein, kleur  (wit, zwarte, lichtpaars) en diverse smaak varianten (scherpte, pittigheid).

Bolgewas, look

Lookvarianten horen bij de bolgewassen, de familie van de narcisachtigen. Het is evenals de bieslook, de ui, de prei, de sjalot, de lente-ui de eetbare tak van de familie. Daarnaast heb je dan heel veel andere bolgewassen die voor de bloemenpracht, de sier worden gekweekt.

Er worden twee “hoofdgroepen” knoflook onderkent:  De Hardneck, die bloemstengels hebben met een bloemknop en de tweede: De Softneck die geen bloei kent.

De Softneck

Deze groep is minder winterhard, dus meer geschikt voor in de wat warmere streken. Je kan ze wel langer bewaren en je ziet ze derhalve meer in de verkoop bij winkels, supermarkten groenteboer etc. Doordat de stengel wat zachter is kan je ze ook beter vlechten om te droge, bewaren dan de Hardneck.

De Hardneck

Hardnekknoflooksoorten zijn meer geschikt voor onze omgeving, regio, ze zijn meer winterhard. Derhalve uitermate geschikt voor de najaar plant. In het voorjaar ontwikkelen ze een bloemstengel waaraan een bloemachtige met bolletjes die je het beste rond eind mei weg kan halen zodat alle energie van de plant voor de ontwikkeling van mooie grote bollen kan worden aangewend.

Teeltwijze

De plant groeit het best op goed doorlatende, voedzame grond en in de volle zon. Alleen extra water geven bij langdurige droogte en ze mag echt geen natte voeten hebben. Compost als grondverbeteraar en voeding werkt resultaat bevorderend bij de knoflook. Daarnaast kan de plant evenals andere knolsoorten wel wat extra kalium gebruiken. Bij een regelmatig, jarenlange voeding verbetering met compost, organische mest, lavameel en houtsnippers is eigenlijk geen extra voeding meer nodig.

Voorkweken, zaaien, poten.

Het meest te doen gebruikelijk is het poten van de teentjes direct in de volle grond op circa 10 cm diepte. Je kan ze ook wat minder diep poten en dan een verhoogde “rug” maken zoals bij aardappels. wat wij meestal doen. De grond is dan al voorbewerkt met compost. De houtsnippers worden verspreidt na het poten.

Sinds 2 jaar kweek ik ook een gedeelte voor in (poot) potjes van gerold krantenpapier die we dan de  koude grond in. Deze zijn meestal net iets eerder dan diegene die we winters ook al in de koude grond hebben staan, doordat we ze makkelijke bij een relatief koud voorjaar ’s nachts naar de schuur kunne halen.
Zaaien kan ook als je zaad hebt gewonnen van je softnecks, zaad kopen heb ik nog niet ergens gezien als mogelijkheid en je moet “wat” meer geduld hebben. Je zaait dan het beste in het voorjaar. Laat ze staan de winter daarna  en het jaar daarop heb je als het allemaal goed gaat oogstbare knollen, bollen met knoflooktenen. (je zult wel 1 tot 2 bollen moeten laten bloeien om zaad te winnen.

Knoflook als combinatiegewas en geneeskrachtig

Knoflook wordt naast de oogst, ook gezet (vanwege de geur) tussen de koolsoorten, aardappels, aardbeien, komkommers, tomaten, wortelen of paprika’s. Zo kan je voorkomen dat die gewassen worden aangetast door rupsen, luis, insecten etc. en ook gezonder zijn (dit laatste in combinatie met gezonde en voedzame grond).

Aan de knoflook worden vele geneeskrachtige eigenschappen toegekend: van bestrijden van infecties, voorkomen van diverse soorten kanker en hart en vaatziektes tot en met bestrijding van hoofdluizen.

Als anekdote wellicht: Zelfs graaf Dracula heeft een hekel aan de knoflook en zal je niet lastig vallen.

Voor sommigen is echter de smaak en of (lichaams) geur zo afschrikwekkend dat ze geen knoflook eten.
P.s. 2 jaar geleden begonnen met 2 bollen olifantenlook 1e jaar 11 bollen geoogst en vorig jaar 54 die we vandaag de 13e oktober gezet hebben. 40 in de volle grond en de rest in pootpotjes.

 

Vorige Blog:Arbeid Adelt, maar de Adel arbeidt niet (tuindingen.nl) en volgende Blog : Einde van ons kasseizoen 2021

Binnenkort meer en wil je ons volgen kijk dan op mijn FB pagina: Lekker van eigen land | Facebook

Meer van mijn Blogs lezen de afgelopen periode:

 

10-10-10-10 Het knoflook ezels...

Arbeid Adelt, maar de Adel arb...

Chili con of chili sin carne, ...

Waarom spit ik niet meer?

De Vlier (die van flierefluite...

Romanesco (Broccoli uit Rome)

Fabels inzake houtsnippers



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox