Je moet voorzichtiger zijn met eieren dan je misschien dacht. Want ze bederven makkelijk. En als ze bedorven zijn word je wel erg ziek.
Als je niet zeker weet of ze nog eetbaar zijn moet je er een openmaken. En om te beginnen ruiken. Bij twijfel: weg. En ook als het ei goed ruikt, maar het ziet er dunner uit dan je gewend bent, je ziet een verkleuring of iets anders: eet het ei niet.
Er is ook de watertest:
Je kunt eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is met de ‘ei nog goed water test’. Dit gaat als volgt:
Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet meer) er voorzichtig in.
Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken. Wanneer het ei…
- op de bodem, helemaal plat op zijn zijkant blijft liggen, is het ei vers.
- op de bodem blijft liggen en met de punt een klein beetje schuin omhoog wijst, is het ei ongeveer 1 week oud.
- op de bodem blijft liggen maar met de punt helemaal omhoog wijst, is het ei ongeveer 2 à 3 weken oud.
- blijft drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten.
Waarom een oud ei gaat drijven als hij bedorven is.
Een ei bevat een klein luchtzakje aan de bolle kant. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in