Chili con of chili sin carne, uit eigen tuin

13 Mar 2021 in Eten uit eigen tuin
Afbeelding bij Chili con of chili sin carne, uit eigen tuin


Lees ook mijn vorige Blog: Waarom spit ik niet meer

Wat is het?

In de basis bestaat dit Amerikaanse, Mexicaanse stoofpot uit de volgende ingrediënten: vlees (vaak rundergehakt of spek) en (chili)peper, knoflook, ui, bonen, paprika en tomaten. Zoals in veel Zuid-Amerikaanse gerechten wordt er ook vaak nog komijn aan toegevoegd, maar daar moet je van houden. Een vegetarische/veganistische versie: chili sin carnelkan je ook prima maken, waarbij je het vles of spek vervangt door bijvoorbeeld paddenstoelen, of mais of kidneybonen

 

Oorsprong:

Bron Wikipedia: Er wordt aangenomen dat het gerecht van origine uit het noorden van Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten stamt en dat deze stoofschotel voor het eerst werd gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas. Andere bronnen ook in Wikipedia vermelden dat in geschriften uit 1529 de Franciscaanse monnik Bernardino de Sahagún stoofschotels met chili peper beschreef die werden geconsumeerd in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, de huidige locatie van Mexico-Stad. Het gebruik van rundvlees als het primaire vlees in plaats van spek, is afkomstig van Spaanse kolonisten. In het Spaans wordt "chili con carne", bestaande uit het woord chili (van de Nahuatl chīlli) en carne, Spaans voor 'vlees', voor het eerst opgetekend in een boek uit 1857 over de Mexicaans-Amerikaanse oorlog. Een recept dat dateert uit die jaren beschrijft gedroogd rundvlees, niervet, gedroogde chilipepers en zout, die samen werden gestampt, tot stenen werden gevormd en gedroogd, die vervolgens in potten konden worden gekookt in een legerkamp in Monterrey.

 

En de Amerikanen dan?

De Amerikanen beweren weer wat anders: Chili con carne is een Texaans gerecht, dat stamt uit San Antonio en dat sinds 1977 zelfs per resolutie in de wet is vastgelegd als official dish of the U.S. state of Texas. Het is dus ook géén origineel Mexicaans eten, want volgens Texaanse bronnen, omschrijven de Mexicanen Chili als: verfoeilijk voedsel dat zich voordoet als Mexicaans en verkocht wordt in de VS van Texas tot New York. Is dat de enige waarheid of is dat Fake nieuws

 

21e eeuw?

Heden ten dage wordt Chili vaak geserveerd met stokbrood, Turks brood en kruidenboter of tortillachips, rijst of aardappels. Sinds de jaren 90 vorige eeuw wordt er ook wel zure room, crème fraîche of Guacamole geserveerd bij het gerecht. En tegenwoordig is het een hype om als afwerking vaak geraspte cheddar toe te voegen. Als je op het internet zoekt naar chili recepten vind je 15,3 miljoen hits, varianten, met o.a. paddenstoelen, worst(en) waaronder chorizo, veganistische, vegetarische, kosher 35.3 miljoen (dat is dan inclusief de Engelstalige)  

Bij ons; Lekker van eigen land

Wij hebben ze het liefst “old school” Zo maken wij hem vandaag de dag. En het leuke is het kan, als je een vleesloze variant maakt, bijna helemaal met producten, groentes van eigen tuin. Ingrediënten

  • 4-5 uien (800-900 gram)
  • 350 gram gedroogde bruine bonen
  • 2 paprika’s (1 rode en 1 groene)
  • 1 Spaanse peper
  • 2 knoflook teentjes
  • 100 gram prei
  • Peper en zout naar smaak
  • Chilipeper
  • Wat olie

(voor)Bereiding

  • De dag ervoor; Zet de bruine bonen de avond van te voren in water om te wellen, liefst 0-24 uur minimaaal 8 uur
  • Kook de bruine bonen echt gaar (meestal 1 uur) soms wat langer
  • Snijd de peper in heel fijne ringen (met zaadlijsten als je de chili wat pittiger wil) anders de zaadlijst van te voren verwijderen en maak de uien schoon en snipper ze en smoor, bak beide zachtjes in wat olie
  • Maak de teentjes knoflook schoon en pers die in de uien/peper mix, ben je gek op knoflook 4 mag ook gerust
  • Bak de gehakt rul in een koekenpan en meng de gehakt bij uien en laat dit lekker sudderen.
  • Als de bonen gaar zijn giet ze dan af en voeg ze ook aan de mix toe en laat dat nog zeker een half uur sudderen en roer dit zo nu en dan
  • Als je de bruine bonen dan nog te “stevig” vindt stamp dan even (geniet wel onze voorkeur) je mag ze ook zo laten.

Opdienen

En dan het serveren dat kan op zo veel manieren met salade, aardappel, koeskoes, brood of rijst bijna alles is mogelijk.   Wil je meer weten over Lekker van eigen land like ons dan op Facebook: Lekker van Eigen Land   Binnenkort de volgende Blog


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox