Voorkomen dat dieren verdrinken in zwembad of vijver

14 Jun 2021 in Dieren

Door Tuindingen

Afbeelding bij Voorkomen dat dieren verdrinken in zwembad of vijver


Vijvers en zwembaden met te steile wanden dodelijk voor dieren

Strakke vijvers of zwembaden met een rechte rand zijn in. Ze zijn beeldbepalend voor een moderne tuin. Liefst moet de rand ook nog iets boven het grondoppervlak uitkomen en mooi afgewerkt worden met roestvrij staal, zink,  beton of ander materiaal.

De meeste dieren halen een groot deel van het vocht dat ze nodig hebben uit hun voedsel zoals slakken, regenwormen, insecten, bessen of zaden, planten of nectar. Dat vocht wordt aangevuld met een slokje uit een plas of druppels ochtenddauw. Maar slakken en andere vochtrijke prooien hebben zich de voorbije weken in de vegetatie of onder houtstapels verscholen, heel wat plassen zijn opgedroogd en dauw is er nauwelijks.

In hun zoektocht naar water kunnen dieren in de verleiding komen om uit een zwembad of vijver te drinken. Maar wanneer die voorzien zijn van steile wanden, bestaat het risico dat ze in hun dorstige bui in het water belanden en is het  onmogelijk om tegen de stijle rand omhoog te klimmen en sterven ze een verdrinkingsdood.

Klimmat voor dieren uit vijver of zwembad zodat ze niet verdrinken

Ringmat trap voorkomt verdrinkingsdood

Mat dieren kunnen klimmen uit zwembad of vijver stijle wanden niet verdrinkenDoor deze ringmat te plaatsen kunnen dieren altijd zelfstandig een zwembad, vijver uitklimmen

Plaats extra water voor dieren tijdens droogte 

Veel vogels en dieren hebben water nodig om te drinken. Je kunt op beschutte plekken waterschalen neerzetten. Zet ze niet in de volle zon want dan drogen ze snel weer op. Vogels badderen ook graag en dus is het fijn als er een steen is waar ze veilig op kunnen staan om te badderen. Voor egels en andere zoogdieren is het juist belangrijk dat ze goed bij het water kunnen. Zorg dus voor een lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen.

Wil je deze handige tip delen kopieer de volgende link >> 

www.tuindingen.nl/blog/dieren/voorkomen-dat-dieren-verdrinken-in-zwembad-of-vijver

Dank namens alle tuindiertjes πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻

🐭🐰πŸ₯πŸ•πŸ¦¨πŸ¦‘πŸ¦”πŸΎπŸ€πŸΏπŸ©


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Sandra Avatar

Sandra 3 weken geleden
Deze mat zal soms best helpen, maar niet genoeg. Een dier in nood gaat langs de randen zwemmen om houvast te zoeken. Wanneer een klein katje of een egel, of een muis, of een ander klein beestje, hier langs de rand bij de mat aanbelandt, ploetert hij er onderdoor en verdrinkt alsnog. Als ze de mat al zien zullen ze niet meteen de link leggen: daar kan ik eruit. Ze pakken iets wat ze stevigheid geeft en gaan dan klimmen. Het beste is om EVENWIJDIG aan de rand, een lange plank of egeltrap te bevestigen, tegen de wand aan. Zelfs in mijn speciekuip minivijvertje (in de maak, maar al gevuld met water) heb ik dat gemaakt. Plank langs de rand en onder water verzwaard met stenen. Als een diertje dan rondzwemt, komt het op de plank en kan eruit. Hoop ik. Het heeft dan in elk geval meer kans.


Dieren

Wolf zorgt voor rijke biodiversiteit - de grote kringloop die in de natuur plaatsvindt

(Video) In een ecosysteem is er een web van voedselketens: de ene soort eet de andere soort en is zelf weer voedsel voor een andere soort.


Door Jan de B

Dieren

De Ringslang in eigen tuin

maak een diervriendelijke tuin en ontmoet amfibieΓ«n en reptielen


Door Tuindingen

Dieren

Tuininrichting voor de Eekhoorn

Lok Eekhoorntjes naar je tuin met een diervriendelijke inrichting


Door Tuindingen

Dieren

De Pissebed aan het woord

De pissebed en al zijn geweldige weetjes


Door Paula kok

Dieren

Vetranquil als slaapmiddel tegen vuurwerk doe het niet

Dit narcosemiddel doet spieren verslappen en gehoor versterken


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox