Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd aan de top - de dagelijkse strenge kwaliteitseisen


Door Tuindingen

Afbeelding bij Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd aan de top - de dagelijkse strenge kwaliteitseisen


Naktuinbouw - Bewaakt en bevordert de kwaliteit in de tuinbouw

Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd aan de top. Binnen- en buitenland roemt ons land om de kwaliteit van het zaad- en plantmateriaal. Tuinbouwondernemers zorgen voor nieuwe rassen en voor betrouwbaar en gezond teeltmateriaal zoals zaden, stekken en jonge planten. NAK-tuinbouw onderzoekt rassen, keuren en inspecteren zaad- en plantmateriaal en toetsen op ziekten en plagen. Hierdoor kunnen de tuinbouwondernemers hun plantmateriaal over de hele wereld verhandelen.
Samen met bedrijven, organisaties en overheden - nationaal en internationaal - deelt NAK-tuinbouw kennis om te leren en innoveren. Goed, gezond en betrouwbaar teeltmateriaal van hoge kwaliteit en geschikte rassen voor tuinbouwondernemers waar ook ter wereld. Daar staan ze voor!


Wat zijn de taken van Naktuinbouw?

Met keuringen en toetsen beoordeelt Naktuinbouw de identiteit, kwaliteit en gezondheid van teeltmateriaal.

Om teeltmateriaal van bloemisterij-, boomkwekerij- en groentegewassen te kunnen verhandelen moet het voldoen aan voorschriften van de Europese richtlijnen. Deze richtlijnen staan in de Nederlandse wetgeving in de Zaaizaad- en plantgoedwet. Naktuinbouw zorgt voor de controle op de uitvoer en het naleven van deze wet. We werken onpartijdig en onafhankelijk.

Naktuinbouw is als enige organisatie in Nederland door de overheid aangewezen om rassen van groente-, landbouw- en sierteeltgewassen te beoordelen op onderscheidbaarheid, homogeniteit en bestendigheid (DUS-onderzoek) voor registratie en/of kwekersrecht. De aanvraag hiervoor vindt plaats via de Raad voor plantenrassen.

Naktuinbouw, keurmerken, bollenteelt, gewassen, pootgoed, planten, gewassen, landbouw

Vrijwillige kwaliteitskeuringen vullen de wettelijke keuringen aan. Of gaan qua normen verder dan de wettelijke richtlijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor gezondheidskwaliteitsbepalingen van teeltmateriaal en onderzoek naar rasidentiteit en raszuiverheid. De deelnemers aan de systemen voor vrijwillige kwaliteitskeuringen zijn meestal producenten van teeltmateriaal. Naktuinbouw richt zich daarnaast op kwaliteitsbevordering. Dit werk doen wij voor bedrijven uit de hele tuinbouwketen, ook buiten Nederland.

De eerste vrouwelijke keurmeester van Nederland van NAK-tuinbouw laat ons een dag mee kijken in het dagelijkse proces


Overige Keurmerken in Nederland zijn


Demeter is het keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw. Hierbij is veel aandacht voor het sluiten van kringlopen.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Producten met het Demeter-keurmerk voldoen in Nederland altijd aan de eisen van de biologische landbouw, en dragen dus het Europese keurmerk voor biologisch. Daar bovenop heeft Demeter aanvullende voorwaarden. Er zijn strenge eisen aan bodembeheer en grondgebruik. Er zijn richtlijnen voor verpakkingen en voor glastuinbouw zijn er eisen t.a.v. energiebesparing en is gebruik van groene stroom verplicht.

Hoe is de controle geregeld?
Naleving van de Europese eisen voor biologische landbouw wordt gecontroleerd door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie. In Nederland is dat SKAL. In het buitenland zijn er vergelijkbare organisaties benoemd om te certificeren. Stichting Demeter beoordeelt zelf op de aanvullende eisen vanuit Demeter.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Je vindt het keurmerk op biologisch-dynamische zaden, (pot)planten en bloemen. Planten en bloemen worden meestal lokaal of regionaal aangeboden door de producenten zelf of zijn te koop in lokale winkels


Groenkeur-keurmerk-nederlandse-planten-bomen-kwaliteitslabel-potplanten

Groenkeur is te vinden op duurzame boomkwekerijproducten als bomen, rozen, heesters en overige tuinplanten.

Het keurmerk hanteert dezelfde kwaliteitseisen als het keurmerk On the way to PlanetProof voor boomkwekerijproducten. Je kunt dus naast het Groenkeur logo ook het On the way to PlanetProof logo aantreffen.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Net als bij het On the way to PlanetProof-keurmerk zijn er per thema basiseisen en keuzemaatregelen. Er wordt o.a. gelet op energiegebruik, bodemvruchtbaarheid en bemesting, hergebruik van water, eisen voor verpakkingsmateriaal en afvalscheiding. Het is toegestaan gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken indien er geen milieuvriendelijk alternatief voorhanden is. In dat geval voert het bedrijf compenserende keuzemaatregelen uit op de thema`s bodemvruchtbaarheid, gewasbescherming en/of biodiversiteit.

Hoe is de controle geregeld?
Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Boomkwekerijproducten als bomen, rozen, heesters en tuinplanten.


keurmerk-bloemen-plantenhandel-kwaliteitseisen

MPS is een veelgebruikt keurmerk in de bloemen- en plantenhandel.

De milieubeoordeling hangt af van het niveau: A+ is het strengst, C is het minst streng.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Er zijn geen absolute eisen. Het keurmerk geeft aan hoe de teler ten opzichte van andere bedrijven scoort op de aspecten mest, bestrijdingsmiddelen en energie. Scoort een teler hoog dan krijgt deze het A+ label. De score wordt elk kwartaal berekend. Er zijn aanvullend punten te verdienen met het gescheiden afvoeren van afval en door milieu-gecertificeerd uitgangsmateriaal te gebruiken. Ook het waterverbruik wordt geregistreerd. MPS hanteert een zwarte lijst met gifstoffen die in de EU allang verboden zijn, maar niet in Afrika, Azië en Zuid Amerika. De bloemen (en planten) kunnen van ver weg komen en ingevlogen zijn.

Hoe is de controle geregeld?
MPS wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Het keurmerk is niet gericht op consumenten maar verschillende consumenten(keur)merken baseren zich op de MPS-normen. Er is een ruim aanbod van MPS-bloemen en waarschijnlijk heeft ook uw bloemist deze in het assortiment. Hoewel de MPS-bloemen vaak niet als zodanig te herkennen zijn, kan de bloemist in veel gevallen aan de hand van zogenaamde aanleverlijsten zien welke bloemen onder MPS-A+, A, B of C vallen.


Keurmerk-bloemisten-SustainableFlorist-duurzaam-ondernemen-gezonde-producten-herkennen-label-klaiteitslabel

Met de Sustainable Florist (voorheen Barometer Duurzame Bloemist) toont een bloemist aan dat hij duurzamer onderneemt.

Een deel van de bloemen en planten is duurzaam ingekocht en er zijn eisen op het gebied van verpakking, het gebruik van afbreekbaar steekschuim, afvalscheiding en het verminderen van het energieverbruik. Binnen elk thema zijn aanvullende keuzemaatregelen opgesteld waaruit een bloemisterij kan kiezen om tot een vereiste minimale puntenscore te komen.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Het aandeel duurzaam ingekochte bloemen en planten bedraagt minimaal 50% (Goud), 30% (Zilver) of 15% (Brons). Keurmerken die meetellen als duurzaam zijn biologisch/EKO, Planet Proof, Max Havelaar/Fair Trade, MPS-A+, EHPEA, Florverde en Kenya Flower Council. In het assortiment moeten in ieder geval biologische en Planet Proof-gekeurde bloemen zitten, maar voor de rest van de keurmerken (zoals Fairtrade) zijn er geen minimumeisen voor het inkoopaandeel. Het steekschuim bestaat voor minstens 80% uit afbreekbaar materiaal. De bloemist maakt gebruik van groene stroom of van energiebesparende installaties en voert jaarlijks minstens één energiebesparende maatregel uit de energiescan door. Er zijn geen eisen aan het energiegebruik bij de teelt van de bloemen (zoals in een verwarmde kas), of aan het transport (invliegen van bloemen).

Hoe is de controle geregeld?
SMK (Stichting Milieukeur) is eigenaar van Sustainable Florist en er is sprake van een 3-partijencertificering met onafhankelijke, geaccrediteerde controle.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Aangesloten bloemisten kunnen het beeldmerk voeren. In juli 2020 namen 143 bloemisterijen deel aan de Barometer Duurzame Bloemist, zoals het beeldmerk toen heette.

Welk-keurmerk-zit-op-biologisch-producten-en-hoe-herkennen

EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval sierteeltproducten.

Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Het Europese keurmerk voor biologische producten stelt ook in het geval van snijbloemen, potplanten en bloembollen strenge milieueisen. Bloemen zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest. Om de bodem gezond te houden, is wisselteelt verplicht. De eisen liggen vast in wetten van de Europese Unie. Er zijn geen eisen aan afvalbeheer, energiegebruik en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Biologische bloemen kunnen dus ook uit de warme kas komen, of ingevlogen zijn.

Hoe is de controle geregeld?
Elk EU-land wijst een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie aan die verantwoordelijk is voor de controle. In Nederland is dat Skal.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Snijbloemen die biologisch geteeld worden zijn onder andere tulpen, pioenrozen en zonnebloemen. Daarnaast zijn ook andere siergewassen (decoratiegroen, bloembollen, kamer- en tuinplanten) en (bloemen)zaden te koop met het biologisch-keurmerk.

keurmerk-bloemen-planten-soorten-en-welke-logos-zijn-hier-van-te-herkennen-planetproof

On the way to PlanetProof is de nieuwe naam van Milieukeur.

Het keurmerk staat op diverse producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten zonder keurmerk. Binnen de categorie Bloemen en Tuin is het keurmerk te vinden op snijbloemen, huiskamerplanten, bloembollen, bomen, tuinplanten, (rozen)struiken en boomkwekerijproducten. Het gaat alleen om Nederlandse teelt dus het keurmerk staat niet op ingevlogen bloemen.

Welke eisen stelt het?
On the way to PlanetProof heeft een brede benadering van verduurzaming van producten en diensten. De criteria van On the way to PlanetProof hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. Thema`s zijn watergebruik, meststoffen, verpakking en afval, biodiversiteit en gewasbescherming. Soms beperken de criteria zich tot een informatieplicht (zoals bij watergebruik). Energieverbruik moet worden geregistreerd en klimaatbelasting moet worden berekend. Het gebruik van duurzame energiebronnen is een keuzemaatregel en geen harde eis. Minpunten voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen met keuzemaatregelen gecompenseerd worden.   

Hoe is de controle geregeld?
Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij.

Waar kun je het keurmerk vinden?
Het keurmerk vind je op tuinproducten als snijbloemen, huiskamerplanten, bloembollen, tuinplanten, struiken en boomkwekerijproducten. Daarnaast vind je het keurmerk ook op aardappelen, groente, fruit, zuivelproducten en eieren.

Het MPS-Natural Protected keurmerk is van toepassing op sierteeltproducten.

Het Keurmerk geeft aan dat bij de teelt alleen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt die zijn toegestaan in de biologische teelt.
Je vindt het keurmerk alleen op producten die ook het MPS-A of het MPS-A+ keurmerk dragen.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Bij sierteeltproductie wordt voldaan aan de wettelijke Europese vereisten voor de biologische teelt wat betreft het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en op het gebied van reiniging en ontsmetting van gebouwen. Producenten registreren zelf wanneer ze gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. De eisen aan bemesting en  energiegebruik zijn gelijk aan die van MPS-A en MPS-A+.

Hoe is de controle geregeld?
Via monstername wordt het gebruik en de registratie van gewasbeschermingsmiddelen onafhankelijk gecontroleerd. De controle voor de MPS-A/MPS-A+ eisen gebeurt via onafhankelijke controle met accreditatie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Sierteeltproducten (snijbloemen, bolbloemen, potplanten, vaste planten, bloembollen en -knollen en boomkwekerijproducten).

De eisen van het EKO keurmerk zijn gelijk aan die van het Europese keurmerk voor biologische landbouw, waarvan EKO een van de grondleggers is.

Voor de biologische sierteelt is geen aparte biologische regelgeving: de strenge milieu-eisen die het keurmerk stelt voor de teelt van gewassen gelden ook voor snijbloemen, potplanten en bloembollen. Daarnaast kiest elk EKO-bedrijf twee thema’s om aan verdere verduurzaming te werken en stelt daar meetbare doelen bij.

Welke eisen stelt het beeldmerk?
Bloemen en planten zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest. Om de bodem gezond te houden, is wisselteelt verplicht. De eisen liggen vast in wetten van de Europese Unie. Er zijn geen eisen aan afvalbeheer en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Biologische bloemen kunnen dus ook uit de verwarmde kas komen, of ingevlogen zijn. Eisen voor het gebruik van duurzame energie gaan per 2021 gelden.

Hoe is de controle geregeld?
Naleving van de Europese eisen voor biologische landbouw wordt gecontroleerd door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie. In Nederland is dat SKAL. In het buitenland zijn er vergelijkbare organisaties benoemd om te certificeren. EKO zelf controleert of de boeren, verwerkers en handelaren verbeterdoelen formuleren en uitvoeren.

Op welke soort producten in het beeldmerk te vinden?
Op snijbloemen, kamerplanten, bloembollen/knollen en zaden.



Het Fairtrade-keurmerk op bloemen of andere producten stelt eisen op het gebied van milieu en sociale omstandigheden.


Welke eisen stelt het keurmerk?

FairTrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Max Havelaar / FairTrade bloemen worden op plantages geteeld door arbeiders met goede arbeidsvoorwaarden (onder meer vakbondsvrijheid en veiligheid). Er is een FairTrade-premie voor onderwijs en gezondheid en FairTrade helpt de plantage-eigenaar met de toegang tot de Europese markt. Telers moeten zuinig zijn met energie, water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. Omdat de bloemen in de tropen worden gekweekt, is geen kasverwarming nodig. Wel worden de bloemen naar Nederland gevlogen, wat veel energie kost.

Hoe is de controle geregeld?
Controle wordt uitgevoerd door geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Rozen, trosanjers, kerststerren en groene opvulling van boeketten.

Potgrond-keurmerk-label-gezonde-veenvrije-potgrond-soorten


MPS potgrond is een keurmerk voor potgrond die aan enkele duurzaamheidseisen voldoet.


Welke eisen stelt het keurmerk?
De potgrond moet voldoen aan een kwaliteitskeurmerk en moet daarnaast voor minimaal een kwart uit hernieuwbare grondstoffen bestaan (kokos, compost, schors, houtvezel of rijstkaf). De niet-hernieuwbare grondstoffen (veen, zand, klei en lava) mogen niet in een natuurgebied gewonnen worden. Voor de locatie waar het veen gewonnen wordt, geldt dat er een landschapsherstelplan moet zijn opgesteld. Schors en houtvezel zijn bij voorkeur afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

MPS-potgrond bestaat voor maximaal driekwart uit veen, en heeft daarmee een hogere klimaatbelasting dan potgrond zonder veen, zoals kokospotgrond.

Hoe is de controle geregeld?
Er is sprake van een onafhankelijke, geaccrediteerde controle.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Potgrond bij tuincentra en supermarkten.

green-florist-topbloemen-keurmerk-gezonde-bloemen-en-planten-bestellen-via-nederlandse-webshop-met-kwaliteitscontrole

Topgeschenken Nederland B.V. (topbloemen webshops) is eigenaar van het Green Florist Shop beeldmerk.

Een bloemist die is aangesloten bij topbloemen.nl kan zich laten certificeren als Green Florist. Daarmee geeft de bloemist aan dat hij of zij een duurzame bedrijfsvoering heeft.

Welke milieueisen stelt het beeldmerk?
40% van de ingekochte bloemen en planten moet een duurzaamheidskeurmerk hebben; MPS-A, MPS-A+, Planet Proof, Fair Trade, EKO of GAP. Fairtrade valt dus ook onder het duurzaam inkoopbeleid, maar de bloemist kan kiezen voor een ander duurzaamheidskeurmerk. We kunnen daarom niet beoordelen op eerlijke handel. Er zijn eisen aan de energievoorziening van de winkel, verpakking, afvalbeheer en transport. Er zijn geen eisen aan het energiegebruik bij de teelt van de bloemen (zoals in een verwarmde kas), of aan het transport (invliegen van bloemen).

Hoe is de controle geregeld?
De controle voor certificering wordt uitgevoerd door MPS-ECAS, een (niet voor dit keurmerk) geaccrediteerde instelling.

Op welke soort producten in het beeldmerk te vinden?
Green Florist Shop is een certificaat voor bloemisten. Aangesloten bloemisten zijn te vinden op de site van Green Florist. In de winkel is het keurmerk niet altijd te zien. Het Green Florist logo kun je ook op boeketten van de verschillende topbloemen webshops vinden (alleen via internet te bestellen), dat staat los van de bloemisterijen.


kwaliteitskeurmerk, garanties, gebied, veiligheid, kwaliteit, samenstelling, zuiverheid, gebruikswaarde, product bodembedekkers, bodemverbeteraars, potgrond

Quality Mark Good Soil is een keurmerk dat eisen stelt aan de kwaliteit van potgrond.

Voorheen was het ook bekend onder de naam Keurmerk Goede Grond.

Welke eisen stelt het beeldmerk?
Quality Mark Good Soil schrijft op de website ook aandacht te hebben voor duurzaamheid. Omdat het eisenpakket niet online beschikbaar is, kan Milieu Centraal het ambitieniveau van deze werkwijze niet beoordelen.

Hoe is de controle geregeld?
De controle op Quality Mark Good Soil is goed; een onafhankelijke organisatie voert de controle uit. Deze organisatie is echter niet geaccrediteerd voor het keurmerk.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Potgrond (o.a. in supermarkten).

Kwaliteitskeurmerk-potgrond-herkennen-turfwinning-gecertificeerd

RHP (Regeling Handelspotgronden) is een keurmerk voor potgrond met eisen aan kwaliteit en herkomst.


Welke eisen stelt het keurmerk?
RHP schrijft op de website aandacht te hebben voor ecologische aspecten van turfwinning. Omdat het eisenpakket niet online beschikbaar is, kan Milieu Centraal het ambitieniveau van deze werkwijze niet beoordelen.

Hoe is de controle geregeld?
Een onafhankelijke geaccrediteerde organisatie voert de controle uit.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Potgrond met RHP-keurmerk is te koop bij supermarkten en tuincentra.

Keurmerk-Daktuin-en-Gevelgroen-verzorging-aangesloten-bedrijven

Groenkeur Dak- en gevelbegroening Keurmerk

Groenkeur Dak- en Gevelbegroening is een kwaliteitsmanagementsysteem voor interne bedrijfsvoering (ISO 9001), aangevuld met eisen vanuit Groenkeur. Het is geen productkeurmerk en heeft daarom geen concreet uitgewerkte eisen. Je komt het keurmerk tegen bij bedrijven die daktuinen en groene gevels ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Groenkeur verplicht dat het bedrijf duurzaamheidsdoelstellingen vastlegt en dat deze worden uitgevoerd.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Er worden geen minimum eisen gehanteerd en bedrijven stellen zelf de duurzaamheidsdoelstellingen op. Een auditor bekijkt of de doelstellingen relevant zijn en evalueert de uitvoering jaarlijks. Het voldoen aan de duurzame doelstellingen maakt deel uit van de directiebeoordeling.

Hoe is de controle geregeld?
Er is een onafhankelijke controle met accreditatie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Bedrijven die daktuinen en groene gevels aanleggen.

arbeidsomstandigheden-landbouwsector-stelt-eisen-gezondheid-veiligheid-arbeidsvoorwaarden-keurmerk

Het MPS-SQ certificaat richt zich op de arbeidsomstandigheden in de landbouwsector en stelt eisen ten aanzien van gezondheid, veiligheid, en arbeidsvoorwaarden.

Het is gericht op producten buiten Europa. Alleen bedrijven die een MPS certificaat (A, B of C) hebben, kunnen een MPS-SQ keurmerk aanvragen.  

Welke eisen stelt het keurmerk?
Het keurmerk stelt eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden (beloning, werktijden, vakbondsrechten, minimumleeftijd, verlof, discriminatie, huisvesting), veiligheid  en gezondheid (drinkwater, sanitair, beschermende kleding, omgaan met gevaarlijke stoffen, EHBO). In landen waar de nationale wet strikter is worden de wettelijke eisen gehanteerd. Er zijn niet-verplichte richtlijnen over het beperken van milieuschade.  

Hoe is de controle geregeld?
Elke drie jaar vindt een certificatie-onderzoek plaats door MPS-ECAS, een onafhankelijke certificeringsorganisatie. In jaarlijkse tussencontroles wordt gecontroleerd of een bedrijf aan de eisen voldoet.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Op agrarische producten als bloemen, planten, groenten en fruit.

Keurmerk-broeikasgasuitstoot-klimaatopwarming-klimaatimpact-herkennen-en-waar-zichtbaar-op-producten

Climate Neutral Certified is een keurmerk van de Climate Neutral Group, die producenten helpt bij het verlagen van hun klimaatimpact, in lijn met het Parijs-akkoord.

Dat betekent in 2050 netto nul broeikasgasuitstoot, om klimaatopwarming te beperken tot minder dan 2°C in 2050, en liever tot minder dan 1.5°

Er is een Climate Neutral Certified-keurmerk voor organisaties en voor producten en diensten. Hier gaan we in op de certificering van een product, namelijk bloemen. Voor productcertificering geldt de doelstelling van 25% daling van broeikasgasuitstoot in 2030, ten opzichte van de basismeting in 2020. Voor na 2030 is nog geen reductiedoelstelling vastgesteld.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Een deelnemende producent moet alle broeikasgasemissies van de productieketen in kaart brengen. Het gaat om uitstoot in de kas of op het land, zoals door gebruik van gas, en indirecte uitstoot bij het opwekken van aangekochte elektriciteit. Maar ook emissies van grondstoffen, aangekochte onderdelen en verpakkingsmateriaal, en transport naar en vanaf de productielocatie die direct kunnen worden toegeschreven aan het gecertificeerde product.

Op basis van de berekende totale hoeveelheid broeikasgasuitstoot wordt een reductiedoelstelling per jaar bepaald, om 25% daling in 2030 te bereiken. Per jaar moet de uitstoot dus stapsgewijs verminderen. De broeikasgasuitstoot die overblijft na verlaging van de uitstoot moet worden gecompenseerd tot netto nul uitstoot. Compensatie gebeurt door investering in duurzame klimaatprojecten (alle VCS- of Gold Standard-gecertificeerd). Dus, ook al heeft productie nog broeikasgasuitstoot tot gevolg, door de compensatie mag de producent toch claimen dat het product klimaatneutraal is gemaakt.

Dit maakt Climate Neutral Certified ambitieus op het gebied van klimaatimpact. Het Climate Neutral Certified-keurmerk stelt geen eisen aan andere relevante milieuaspecten. Mogelijk presteren gecertificeerde producenten ook beter op andere aspecten zoals energie- en bestrijdingsmiddelengebruik, als gevolg van maatregelen die ze nemen om de broeikasgasuitstoot te verlagen.

Hoe is de controle geregeld?
Naleving van de eisen wordt gecontroleerd door onafhankelijke, geaccrediteerde organisaties

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Op bossen bloemen. Het Climate Neutral Certified-keurmerk wordt ook uitgegeven aan organisaties. Verder is het te vinden op producten zoals zuivel, koffie en groente en fruit. Je kunt het logo ook tegenkomen met aanvullende informatie.

Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren 4 sterren


Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren is een samenwerking van de bond van volkstuinderverenigingen AVVN, de vereniging voor veldbiologie KNNV en het instituut voor duurzaamheid en natuureducatie IVN. Het keurmerk begeleidt (volks)tuinparken en andere gemeenschappelijke tuinen naar een natuurvriendelijker beheer, onderhoud en inrichting.

Welke eisen stelt het keurmerk?
Er worden eisen gesteld aan de biodiversiteit, het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen, aan afvalscheiding, watergebruik en verharding. De eisen gelden alleen voor de algemene delen van een tuinpark, niet voor de individuele tuinen. Op basis van de behaalde milieu-eisen krijgt een tuin minimaal 1 tot maximaal 4 stippen. Onderdelen waarvoor de locatie geen potentie biedt worden niet meegenomen in de puntenbeoordeling.

Hoe is de controle geregeld?
De eindbeoordeling gebeurt door de adviseurs die in opdracht van het AVVN de begeleiding van het project gedaan hebben. Er is dus geen externe audit en geen onafhankelijke controle. AVVN zorgt voor de verlening, verlenging (met meer of minder stippen) of intrekking.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
(volks)Tuinparken.

NL Greenlabel is een platform voor duurzame buitenruimtes.

Het duurzaamheidspaspoort van NL Greenlabel geeft aan hoe haar partners (leveranciers van tuinplanten en tuinmaterialen) scoren op bedrijfsvoering en hoe hun producten scoren op duurzaamheid. Label A kent de hoogste duurzaamheidsscore, label G de laagste.

Welke eisen stelt het beeldmerk?
Het duurzaamheidspaspoort bekijkt de milieu-impact van een plant of materiaal tijdens de productie, het gebruik en de eindverwerking. Bedrijven leveren zelf gegevens aan over o.a. transportafstanden, gebruikte grondstoffen, verpakkingsmateriaal, eindverwerking en duurzame bedrijfsvoering. Het duurzaamheidspaspoort kent geen eisen maar geeft aan hoe een product scoort op verschillende onderdelen. Het beeldmerk wordt daarom niet gezien als keurmerk. Een expert bepaalt de score per onderdeel (van zeer onvoldoende tot zeer goed) op basis van een speciaal ontwikkelde beoordelingsmethode en een bedrijfsbezoek. Opgeteld geeft dit een duurzaamheidsscore van het product van A (hoge duurzaamheidsscore) tot en met G (laagste duurzaamheidsscore). Het duurzaamheidspaspoort met bijbehorende score is per product of materiaal te vinden op de site van het keurmerk.

Hoe is de controle geregeld?
Elke drie jaar vindt er een (her)beoordeling plaats door een gespecialiseerd adviesbureau. De beoordelingen worden steekproefsgewijs gecontroleerd door een ander adviesbureau. Een wetenschappelijke raad van advies werkt de beoordelingscriteria jaarlijks bij

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Op planten en tuinmaterialen.


Zo zie je maar voordat er iets in je tuin staat gaat er een heel proces aan vooraf 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Onderzoek 2024: tuinplanten nog steeds besmet met dodelijke pesticiden
Tuinmedia

Onderzoek 2024: tuinplanten nog steeds besmet met dodelijke pesticiden

Na 8 jaar ambitie van de tuinbranche Nederland toont onderzoek van PAN-NL in 2024 dat tuinplanten nog steeds giftige en verboden pesticiden bevatten. Lees meer over de impact op insecten en welke planten vermeden moeten worden.


Door Jan de B

Afbeelding bij Gardenersworld 2024 - aflevering 7 | zelfgezaaide zaailingen  verzamelen naar nieuwste dahlia en ontwerpconcepten en plantenselecties
Tuinmedia

Gardenersworld 2024 - aflevering 7 | zelfgezaaide zaailingen verzamelen naar nieuwste dahlia en ontwerpconcepten en plantenselecties

Ontdek de wereld van tuinieren met bestuivers, heilzame planten en dahlia-creaties, terwijl we een kijkje nemen in volkstuinen en kweekruimtes met inspirerende plantenselecties.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Gardeners' World 2024 aflevering 7 | Duurzaam tuinieren: van bosranden tot groene buitenruimtes
Tuinmedia

Gardeners' World 2024 aflevering 7 | Duurzaam tuinieren: van bosranden tot groene buitenruimtes

In deze aflevering van Gardeners' World concentreert Adam Frost zich op het verbeteren van een bosrand en zijn moestuin. Frances Tophill onderzoekt de Willows-tuin in Buckinghamshire, terwijl Rekha Mistry bijdraagt aan duurzaam tuinieren. Een narcis-expert uit Manchester deelt zijn levenswerk. We kijken mee hoe een echtpaar hun balkon hebben omgebouwd tot een weelderig groene buitenruimte. Ook zien we het integreren van kruidentuinieren, het kweken en oogsten van verschillende kruiden.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Gardeners' World 2024 Aflevering 6 terugkijken | praktische tuintips en inspiratie voor zomerse tuinavonturen!
Tuinmedia

Gardeners' World 2024 Aflevering 6 terugkijken | praktische tuintips en inspiratie voor zomerse tuinavonturen!

Verrijk je tuinplezier met deskundige tips van Monty Don, een reis naar Dublin met Adam Frost, een tulpententoonstelling in Arundel Castle, gratis planten delen met Carol Klein, en meer inspirerende tuinverhalen voor tuinliefhebbers van alle niveaus


Door Roel

Afbeelding bij Gardeners World 2024 Aflevering 5 | Een bewijs van de transformerende kracht van tuinieren.
Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 5 | Een bewijs van de transformerende kracht van tuinieren.

Ontdek een wereld van betovering en schoonheid in Gardeners World 2024 Aflevering 5. Monty Don creëert een aromatische oase, terwijl Toby Buckland ons meeneemt naar het lentewonderland van The Vann Garden. Sue Kent verrast met een vurig spektakel in haar ‘hot border’, terwijl we worden betoverd door de ruige schoonheid van Patrick Gale's kusttuin in Cornwall. Laat je inspireren door de harmonie van kleuren, geuren en creativiteit, en ontdek de transformerende kracht van tuinieren.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Gardeners World 2024 Aflevering 4 – viert de diversiteit van tuinieren in al zijn vormen.
Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 4 – viert de diversiteit van tuinieren in al zijn vormen.

De vierde aflevering van Gardeners World 2024 neemt ons mee naar een kleurrijke wereld van tuinen ontwakend uit de winter. Van Adam Frost's ontwerptactieken tot Joe Swift's ontmoeting met gepassioneerde tuinders in Birmingham, en van de artistieke pracht van Charleston tot het doorzettingsvermogen van een echtpaar in West Yorkshire, deze aflevering viert de diversiteit van tuinieren en de schoonheid van de natuurlijke wereld


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox