Een film over het maaiveld als fundament van biodiversiteit.
Een vitale bodem is heel belangrijk voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Deze bioscoopfilm wil iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven wat je tegenkomt onder je voeten. Een film waarin het bodemleven centraal staat. Een rijk bodemleven is essentieel voor veel natuurlijke bodemfuncties, zoals het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen.
lees ook: schimmelnetwerk dat als een onzichtbare architect fungeert binnen ecosystemen
Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem?
De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde. Het is die natuur die zorgt dat we het water kunnen vasthouden en zuiveren, waar we onze koolstof kunnen opslaan, waar we kunnen werken aan natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen.
Met de film Onder het maaiveld zal iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven dat je tegenkomt net onder je voeten.
Want wat weten we nu eigenlijk van onze bodem? Hoogste tijd voor een film waarin het bodemleven centraal staat. In de afgelopen decennia zijn mensen in toenemende mate uit de natuur ‘ontworteld’. Veel mensen voelen daardoor een diep gevoel van verlies en vervreemding.
Deze film zet ons mensen weer terug op aarde. Letterlijk en figuurlijk.
De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Op het erf woont en werken een aantal personages. Daarnaast komen er met regelmaat gasten, zowel kinderen als volwassenen, helpen of kijken. Op het erf is er een transformatie te zien van een natuur die we zijn gaan verwaarlozen naar natuur die zichzelf opricht, met een beetje hulp van ons mensen. De natuur in de buurt van de drukke stad komt in de film stukje bij beetje weer tot leven. De groep gaat het experiment aan: ze willen een stukje boerenland met een monocultuur van Engels raaigras ‘omtoveren’ in een productieve moestuin – en de grote vraag is: gaat dat lukken! Niet alleen bij de tuin maar overal in de omgeving komen ineens de dieren, vogels en insecten terug. Ook de microwereld krijgt een boost.. Van daaruit, via de bodem, leert de kijker hoe wonderlijk en vernuftig het ondergrondse leven is. Het laat zien hoe veerkrachtig en vindingrijk de natuur is. We leren inzien dat we de bodem alleen maar een beetje moeten helpen. En vooral luisteren naar wat die bodem ons te zeggen heeft. Wij mensen staan niet los van de natuur, wij zijn natuur De film is een film van de makers van De Nieuwe Wildernis. Zij zien ‘Onder het Maaiveld’ film als een nieuw verhaal over rewilding maar dan op microniveau. In De Nieuwe Wildernis werden de grote grazers ingezet voor ‘rewilding’ van een natuurgebied. Bij Onder het Maaiveld gaat het over het rewilden van de bodem. De natuur doet zelf het werk.
In de film wordt de vergelijking getrokken met de werking van onze darmen en maag: de bodem is één groot spijsverteringsproces, waar voedzame stoffen uit voorkomen, die onze gewassen doen groeien. En de organische resten van ons voedsel, voeden het bodemleven weer opnieuw.
Er zijn meer organismen in één gram gezonde bodem dan er mensen zijn op aarde.
Een hectare grond bevat het gewichtsequivalent van twee koeien aan bacteriën. Er zijn meer organismen in één gram gezonde bodem dan er mensen op aarde zijn. Een regenworm kan elke 24 uur zijn eigen gewicht in aarde verteren. 50% van de planeetbodem passeert elk jaar de darm van regenwormen. Bodemorganismen verwerken 25.000 kg organische stof op een oppervlakte gelijk aan een voetbalveld, dat het gewicht heeft van 25 auto’s. In slechts 7,5 cm aarde zijn er 13 biljard levende organismen, met een gewicht van 100 miljoen ton.
Meer lezen over Bodemleven
- Bijna elke potgrond bestaat voor meer dan de helft uit veen.
- Je tuin beschermen en voeden met bladcompost.
- Bodemleven van ruw tuinafval tot voeding voor planten.
- Wist je dat de bodem de maag van een plant is.
- Onkruiden zijn waardevolle inheemse vaste planten.
- De tuin voorjaar klaar maken DOE HET NIET
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in