Hoe snoei je een Vlinderstruik? Handige tips die je niet moet vergeten

08 May 2021 in Tuinieren

Door Linda

Afbeelding bij Hoe snoei je een Vlinderstruik? Handige tips die je niet moet vergeten


Vlinderstruik snoeien? - Handige tips die je niet moet vergeten

De Vlinderstruik ook wel Buddleja genoemd is een tuinplant waar de tuinliefhebber veel plezier van kan hebben. De mooie struik is een toevoeging voor de tuin. Vele vlindersoorten, maar ook bijen en hommels worden naar de struik toe gelokt. Ga op een heerlijk plekje in de tuin zitten en geniet van de insecten die op je tuinplant afkomen. Maar de Buddleja heeft ook onderhoud nodig, snoeien is zeer belangrijk. Door goed te snoeien blijft de plant immers bloeien. Maar wanneer kan je de plant snoeien?

Wanneer moet je de struik snoeien?

De Vlinderstruik is een bladverliezende heester die pas in de zomer gaat bloeien. De bloeitijd is van juli tot oktober. De struik is in vele vormen en kleuren verkrijgbaar van wit, lila, roze tot geel. De bloemen kunnen wel 10-30 cm worden. Om mooie bloemen te krijgen moet de heester gesnoeid worden. De eerst snoeibeurt kun je geven in maart/april. Een handige tip die ik je wil meegeven is dat het niet mag vriezen. Het beste kun je wachten totdat de erge nachtvorst verdwenen is. Je kunt de zomerbloeier op verschillende manieren snoeien. De meeste gehanteerde manier is door de plant sterk terug te snoeien. Alles wat hoger is dan 30 cm kun je afzagen of afknippen. Je zult zien dat de mooie heester al snel nieuwe twijgen ontstaan, die hetzelfde jaar nog gaan bloeien. Wil je de struik iets hoger laten groeien omdat de tuinplant staat waar het makkelijk kan, dan kun je de oude takken laten staan en snoei je alleen de zijtakken weg. 

Wat moet je doen als de bloempluimen zijn uitgebloeid?

Je kunt na de bloeiperiode als alle scheuten zijn uitgebloeid de stengels meteen na de pluim afknippen. Het is niet noodzakelijk, vaak krijg je er nog een hele magere bloei voor terug met kleine pluimen. Je kunt er ook voor kiezen om niks te doen en het volgend voorjaar weer de heester te snoeien. De (tuin)vogels zijn immers gek op de zaadjes van de tuinplant. In het voorjaar kun je de takken die zijn afgeknipt proberen te stekken, door ze af te knippen op ongeveer 35 cm en ze in de aarde te zetten. Zorg ervoor dat je stukjes van het oude hout pakt wat ook nog zijtakken heeft.

Wordt de bloeiende tuinplant erg groot?

Als tip wil ik je meegeven dat als je de struik compact wil houden je het beste laag (30cm) kunt snoeien. De mooie struik groeit snel en vaak hoog, hierbij zijn de lage soorten uitgesloten. Een compacte plant is dan tijdens het tuinieren makkelijker te onderhouden.

Kan de Buddleja tegen de vorst?

Een vlinderstruik kan gevoelig zijn voor de vorst. Vergeet dus niet om je heester te snoeien als het een paar dagen zacht weer is. De takken kunnen bij vorst deels afsterven. Als je de struik streng hebt gesnoeid, dan kan de struik volledig afsterven. Dit wil je natuurlijk niet, want je kunt zoveel plezier van de plant hebben.

Misschien heb je ook interessein mijn blog Hoe lok ik meer vlinders en insecten naar de tuin.

Heb jij een Vlinderstruik in de tuin?


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinieren

Landgoedtuin Nardinclant - kijkje in de historische tuin

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Nardiclant. Verscholen in een boomrijke wijk in Laren ligt deze unieke plek. Nardinclant is een prachtig aangelegde historische tuin.


Tuinieren

Kaalslag en mini-paddestoeltjes

Kortom een allegaartje van alles wat er zich in een tuin kan afspelen. Het is een mix geworden van vreugde, bewondering, verbazing, ongenoegen en acceptatie.


Door Marie Mul

Tuinieren

De Kievitsbloem

De Kievitsbloem, ook wel bekend als de Zwolse tulp, is een vrij zeldzame plant die voornamelijk groeit in vochtige graslanden. Met zijn paars en soms wit geblokte bloemen is het een prachtige voorjaarsbloem. Ontdek meer over deze bijzondere plant en zijn leefomgeving en leer waarom het zo'n gewaardeerde en waardevolle toevoeging is aan de natuur.


Door Tuindingen

Tuinieren

Planten die samenwerken

Of je het geloven wilt of niet, maar ook planten vertonen menselijke trekjes. Daar kun je als plant trots op zijn, als je dat predicaat opgespeld krijgt.


Door Marie Mul

Tuinieren

Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit

Een heg of haag is namelijk meer dan een rijtje struiken naast elkaar.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox