Tuiniers zijn van nature optimisten die altijd weer bezig zijn met plannen maken voor het volgende seizoen om de tuin nog mooier te maken. Om dat te bereiken moeten we vooruitdenken en een gezond plan nastreven.
Teveel tuinliefhebbers willen een (perfecte) tuin en dat is niet te realiseren. De norm voor een (perfecte) tuin is een tuin die altijd in de pioniersfase zit en dat blijft een intensieve klus. Een perfecte tuin bestaat daarom ook niet, in elke tuin is wel wat te vinden dat nog in bloei moet komen of net uitgebloeid is, een stuk dat nog wat beter ingericht kan worden en ongetwijfeld zijn er, als je goed zoekt, genoeg ziekten en plaagdieren te vinden. Toch zijn deze tuinen mooi, worden met liefde onderhouden, geven veel vruchten en er bloeien elk seizoen vaste planten, heester en bomen weelderig. Waar het om gaat, is dat je van een tuin moet genieten. Wees positief, wees realistisch, vestig de aandacht niet op fouten, een goede voorbereiding is van belang hierin om onnodige fouten buiten de deur te houden.
Aan de hand van een serie informatieve tuinblogs ga ik je meenemen door de seizoenen heen. Heb je een vraag laat het me weten in de reacties onder dit blog, of maak gebruik van de uitgebreide zoekfunctie en wellicht is er al iets over beschreven.
Wil je een eigen tuinblog starten op Tuindingen, registreer je dan en inspireer duizenden tuinliefhebbers met jouw tuinavonturen.
In dit eerste deel gaan we kijken hoe we de basis van elke tuin, ''de grond onder je voeten" gezond kunnen krijgen of houden.
In elke tuin is wel wat te vinden dat nog in bloei moet komen of net uitgebloeid is, een stuk dat nog wat aandacht verdient en ongetwijfeld heeft elke tuin zijn ongemakken. Toch zijn deze tuinen mooi, worden met liefde onderhouden, geven mooie oogsten, en huisvesten een kleurrijk pallet aan bomen, planten en heesters. Het spreekwoordelijke gezegde; het gras is bij de buren altijd groener, geldt dan ook voor elke tuinliefhebber.
De basis van elke tuin staat of valt met een gezond bodemleven. Je voedt namelijk de bodem en niet de planten, Zonder een rijk bodemleven is een grond dood en fungeert dan alleen maar als een soort substraat. In een dergelijk substraat is geen bodemvruchtbaarheid, en in deze omstandigheden kan een plant zich niet gezond ontwikkelen. Om tot een rijk bodemleven te komen wil ik je meenemen in de lezing van Marc siepman, in 30 minuten word je bijgespijkerd over de functies en verbindingen welke in een gezonde tuingrond gaan samenwerken
Je krijgt inzichten in
- Wat doen bacteriën in onze tuin
- Hoe leven al die bodemorganismen in symbiose samen
- Wat je met kunstmest kapot kan maken
- Onkruiden geven je inzichten over je tuin
Grondsoorten leer er goed mee om te gaan - Tuinier met de Ph van de bodem van de bodem
- Schimmels zijn van levensbelang
- bodembedekking gaat erosie van de grond tegen
- functies van onkruiden onkruiden benutten
- bodemstructuren en het belang daarvan
- grondkruimels en voedseldeeltjes
- Regenwormen voeden brengen zuurstof in de bodem
- Planten hebben meer functies dan alleen maar mooi zijn
- Wat is een gezonde Biodiversiteit
- En leer wat het grootste organisme op aarde is
Bodemorganismen hebben dus de touwtjes in de handen.
Onderzoek je tuingrond, pak een grondboor, of een schep en onderzoek wat er zich afspeelt in je tuin. Is de grond kruimelig of heeft het grove kluiten, en hoeveel wormen tel je in 1 schep tuinaarde. Op welke grondsoort moet jij tuinieren klei, löss, leem, zand of veengrond. Deze verschillende grondsoorten zijn bepalend wat er wel of niet goed gedijt, als jij goed onderzoekt wat voor en in je grond aanwezig is kun je hier van profiteren. En tijdens de processen die elke tuin nu eenmaal ondergaat door dieren, de wind, de zon, de temperatuur en neerslag de juiste richting opsturen.
Het is dus belangrijk om veel organisch materiaal aan de grond toe te voegen zodat deze in goede conditie blijft. Doordat je de grond intensief gebruikt en veel planten dichtbij staan, nemen de planten veel voedingstoffen uit de grond op. Daarom is het belangrijk dat je de grond wat terruggeeft, zodat je planten en gewassen het goed blijven doen. De beste oplossing hiervoor is om zelf compost te maken. Er zijn verschillende soorten compostvaten en bakken te koop, maar het is nog leuker, en zelfs heel eenvoudig om er zelf een te maken. Zo'n zelfgemaakte compostbak is goedkoop en past in elk hoekje van je tuin.
Wat is compost
Compost bestaat uit verteerde overblijfselen van het tuinafval van het jaar ervoor, gecombineerd met keukenafval. De bedoeling is dat alles met elkaar verteerd tot een op grond lijkende, humusrijke toevoeging voor planten in de tuin in plaats van mest. Potgrond en compost worden nogal eens door elkaar gehaald, Potgrond is een bodem op zich hierin kunnen planten direct in worden aangeplant en compost wordt aan de grond toegevoegd. Het uitstrooien van potgrond in een tuin heeft weinig zin om de voedingswaarde te verhogen.
Hoe start je een composthoop
Allereerst wil ik 3 veel gehoorde misverstanden uit de weg ruimen:
1. Een composthoop stinkt; natuurlijk ruikt hij wel maar dat is niet meer dan een beetje bosgeur.
2. Alles kan op de composthoop; niet ‘alles’ kan op de hoop. vooral geen gekookt eten ( geen restjes dus) geen vlees of visresten, en geen zuivelproducten.
3. Een composthoop trekt muizen aan; zolang je geen gekookt eten of vleesresten op de hoop gooit komt er geen ongedierte op af.
Wat geleefd heeft kan verteren en is geschikt om te composteren
Niet alles verteert, Maar de meeste dingen die ooit geleefd hebben , doen dat wel als ze de tijd krijgen en de omstandigheden optimaal zijn. Dikker, steviger materiaal doet er langer over dan verse, zachte spullen. Sommige materialen, Zoals gekookte botten of timmerhout kunnen er zelfs tientallen jaren over doen, maar uiteindelijk verteren ze. Vlees , olie en kaas trekken ongedierte aan en kunnen beter aan de vogels opgevoerd worden of in de GFT-bak gedaan worden. Tuinafval dat ziek kan beter eerst verbrand worden waarna de as aan de compost toegevoegd kan worden, of deponeer dit ook in de GFT-bak.
Alle andere materialen zullen sneller verteren als ze in kleine stukjes worden geknipt of verhakselt en goed door elkaar worden gehusseld. Droog materiaal zoals papier en karton moeten van tevoren nat worden gemaakt en in dunne lagen aan de hoop worden toegevoegd, bedekt met een flink laag vers materiaal of oude compost.
Het is altijd goed om iets dierlijks aan de compost toe te voegen zoals beendermeel. paardenmest, kippenmest koe of schapenpoep.
- Goede compost wordt gemaakt van zoveel mogelijk verschillende materialen maar van geen enkel materiaal mag een te grote hoeveelheid ineens worden toegevoegd
- Een compost hoop opzetten is leuk werk en in 90% van de gevallen gaat het goed als je maar rustig en gestructureerd te werk gaat.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in