Welke materialen kies je voor jouw tuin?

09 Feb 2023 in Tuinontwerpers
Afbeelding bij Welke materialen kies je voor jouw tuin?


De sfeer in de tuin wordt mede bepaald door de materialen die gebruikt worden voor de verschillende elementen. Een pergola van hout geeft een hele andere sfeer dan een pergola van staal net als een verhoogde border van stenen/tegels of van cortenstaal. Door te spelen met verschillende soorten materiaal maak je de tuin dynamisch en interessant om naar te kijken. 

Pergola

Een pergola zorgt voor hoogte in de tuin. Dit kan verschillende doelen hebben, namelijk gewoon hoogte creëren, een doorloopje of bijvoorbeeld schaduw door middel van een doek of begroeiing. Door middel van de pergola hieronder ontstaat een knus hoekje waar je even heerlijk kan zitten genieten van de tuin. 
houten, pergola, Tuininspiratie, tuinontwerp

De meeste pergola's zijn van hout gemaakt, maar tegenwoordig zie je ook regelmatig een constructie van metaal. Een houten constructie zoals op het plaatje afgebeeld geeft een meer romantische sfeer, zeker door tegen de pergola een mooie bloeiende klimplant te laten groeien. Een metalen constructie geeft meer een industrieel moderne uitstraling. Ook tegen een metalen pergola kunnen mooie bloeiende klimplanten geplaatst worden, zo krijgt het metaal een iets vriendelijker uitstraling. 

Verhoogde border

Een border kan je ook met verschillende materialen verhogen, dit kan met planken, tegels, bakstenen of cortenstaal. Om te bepalen op welke manier jij de verhoogde borders kan maken is het belangrijk naar de directe omgeving van de verhoogde border te kijken. Ligt de verhoogde border tegen een tegelpad? Dan zou ik kiezen voor contrast. Dat hoeft niet te betekenen dat het geen steen kan zijn, maar zorg dan voor een heel ander soort of kleur tegels. Dezelfde tegel zal een wat vlakkere en daarmee wat saaier beeld opleveren in de tuin.

Ik ben voor het combineren van verschillende materialen in de tuin, maar je kan het in mijn ogen ook te bont maken. Combineren is leuk, maar er moet ook een soort eenheid en rust zijn in de tuin, daarom zou ik met meerdere verhoogde borders voor hooguit twee verschillende materialen werken. 

Houten overkapping met tegels

overkapping, zitplek, Houten, overkapping,tegels

Een houten overkapping is een goed voorbeeld waar materialen in mijn ogen gecombineerd zouden moeten worden. Het is vaak een groter element met veel hout, wanneer hier ook een vlonder terras gelegd zou worden zou het snel saai worden door het eentonige gebruik van materialen. Daarom wordt onder een overkapping bijna altijd gebruik gemaakt van een tegelterras. 

Terras

Ook voor een terras kan je verschillende keuzes maken. Een soort tegel is de meest voor de hand liggende keuze, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zoals eerder genoemd een vlonder terras, dit kan van hout, maar ook van composiet gemaakt zijn. Composiet heeft als groot voordeel dat de meeste soorten er heel natuurlijk uitzien, het onderhoudsarm is en niet glad wordt als het nat is. Zo'n vlonderterras kan heel mooi gecombineerd worden met andere stoere materialen zoals cortenstaal voor een verhoogde border. Zo krijg je een sprekende tuin door een combinatie van natuurlijke en stoere materialen. 

Als je toch bij tegels wilt blijven is het ook mogelijk om te spelen met verschillende soorten tegels, zoals waaltjes en grote grijze tegels. Dit kan in allerlei verschillende patronen gelegd worden, door onder het zitgedeelte een afwijkende tegel te leggen, krijg je een soort vloerkleed effect. Dit effect zorgt ervoor dat je buiten een woonkamergevoel krijgt, het begin van een echte leeftuin. 

Combineren en creëren

Een tuin wordt interessanter, dynamischer en sprekender door materialen te combineren. Wees hier niet te voorzichtig in en kijk welke mogelijkheden hier allemaal voor zijn. Traditioneel hout kan leuk gecombineerd worden met stoere moderne materialen, je hoeft je niet bij één stijl of sfeer te houden. Zorg wel voor eenheid en en voorkom dat het te bont wordt.

Door zelf combinaties te maken wordt de tuin persoonlijk en eigen. Dus wees creatief en durf te combineren!

Vind je het toch nog spannend om de juiste keuzes te maken? Ik denk graag met je mee!

Mijn website: www.Ilsestuinontwerp.nl 

Stuur mij een bericht per email:  info@ilsestuinontwerp.nl


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Janneke Lovers Avatar

Janneke Lovers 1 jaar geleden
We hebben onlangs een pergola laten plaatsen. En willen deze nu laten begroeien met blauwe regen. Welke blauwe regen is hier geschikt voor en bloeit het langste? Of kunnen we verschillende soorten mixen voor een langere bloeitijd?


Ilses Tuinontwerp Avatar

Ilses Tuinontwerp 1 jaar geleden
Hallo Janneke,

Wat leuk dat jullie een pergola hebben geplaatst. Dat zal er mooi uit zien met blauwe regen. De meeste blauwe regen bloeit rond mei. Sommigen van april tot mei anderen van mei tot juni.
Van de vroege bloeiers zeggen ze dat je kans hebt op een tweede bloei in het najaar. Daarnaast heb je blauwe, witte en roze.

Even uitgaande van de blauwe, blauwe regen zou je de volgende soorten kunnen combineren voor langere bloeiperiode:
- April - mei : Wisteria Frutescens 'Amethyst Falls'
- mei - juni : Wisteria Floribunda 'Domino'
- augustus - september :Wisteria Sinensis 'Prolific'

Heel veel plezier met de pergola.

Groeten Ilse


Tuinontwerpers

Hoe krijg je diepte in een kleine tuin?

Een kleine tuin kan heel mooi en functioneel worden ingericht met de juiste keuzes van planten en materialen. Creëer een duidelijke structuur. Speel met hoogte. Kies de juiste planten. Maak gebruik van kleur en verschillende structuren.


Door Tuindingen

Tuinontwerpers

Welke materialen kies je voor jouw tuin?

Als ik door bijvoorbeeld een bouwmarkt loop zie ik overal verschillende materialen die gebruikt kunnen worden in de tuin. Elementen in de tuin kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen die de sfeer bepalen in jouw tuin, maar hoe welke materialen passen dan bij jou en kan je materialen ook combineren?


Tuinontwerpers

Welk doel heeft jouw tuin?

Het doel van de tuin bepaalt een groot deel van het ontwerp. Hoe de tuin gebruikt gaat worden is voor iedereen anders. Verschillende factoren hebben invloed op.


Tuinontwerpers

Tuinarchitect Oudolf

Bijzonder is dat Oudolf evenveel schoonheid ziet in een verwelkende herfsttuin als in een zomertuin in volle bloei.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox