Welk doel heeft jouw tuin?

19 Jan 2023 in Tuinontwerpers


Een tuinontwerp begint voor mij altijd bij de vraag wat het doel wordt voor de tuin.

Meestal heb je als tuineigenaar wel een idee hoe je de tuin wilt gebruiken. Dan bedoel ik niet of je veel of weinig onderhoud aan de tuin wilt hebben. Of welke beplanting in de tuin moet komen. Deze invulling wordt mede bepaald door het doel van de tuin, maar waar let je nou op bij de verschillende doelen?

Is het een verlenging van de woonkamer, gaat er geleefd worden in de tuin? Feestjes, samen tafelen, gezelligheid. Dan is er ruimte nodig voor een grote tafel en misschien zelfs een buitenkeuken als de tuin het toelaat. In een tuin waar het gaat om gezelligheid en waar vrienden samen moeten kunnen eten staan de zitplekken centraal en is beplanting de decoratie om de sfeer te creëren. In een tuin waar het gaat om gezelligheid is de verlichting ook meer dan alleen functioneel. De verlichting helpt bij het maken van de sfeer. 

Een gezin met kinderen heeft hele andere wensen.

In een tuin voor kinderen wordt vaak plek gemaakt voor een grasveld waar lekker gespeeld kan worden. Dat water in een tuin waar kinderen spelen gevaarlijk is weet iedereen. Is het toch de wens om een vijver te plaatsen, maak het dan veiliger met een hek of betongaas, maar laat kinderen daar nooit alleen. Een zandbak, een schommel of een speelhuisje is hier bijna onmisbaar. Waar kinderen spelen is het niet handig om kwetsbare dingen te plaatsen. Een dergelijke tuin moet dus tegen een stootje kunnen. Dit betekent niet dat de tuin leeg moet zijn natuurlijk of alleen maar voor de kinderen. Er moet gewoon goed nagedacht worden over de plek van die mooie dure bloempot.

Je hebt ook nog de hobbytuin.
Een tuin waar onderhoud geen probleem is, waar insecten  de kans krijgen. Elk jaar planten weer zijn verplaatst, gestekt of gezaaid. Een plek voor een kas en mogelijkheden om de tuin te veranderen. Vaste borders zorgt ervoor dat je de tuin niet in vorm kan veranderen. Dit hoeft geen belemmering te zijn, maar wel een aandachtspunt om te bedenken in hoeverre de vorm van de tuin vast mag staan. 

Onderhoudsarme tuin.
Ik zou haast zeggen dat deze tuin het tegenovergestelde is van de hobbytuin. Vaste borders, met vaste planten, meer verharding in plaats van gras en het terras aangekleed met gevulde bloempotten. Gelukkig betekent onderhoudsarm niet dat de hele tuin geasfalteerd moet worden. Met omrande of verhoogde borders en de juiste beplanting kan een tuin mooi, groen en onderhoudsarm zijn. 

Er zijn vast nog veel meer doelen te bedenken voor de tuin. Naar mijn mening heeft een tuin niet maar één van deze doelen, meestal zal het een combinatie zijn. Als de tuin groot genoeg is kan de tuin verdeeld worden in verschillende kamers. In elke kamer kan je een ander doel centraal stellen. Uiteindelijk bepaald uiteraard smaak de concrete invulling van het tuinontwerp, zo maak je de tuin heel persoonlijk. Een plek waar jij kan genieten.

Bedenk dus bij het ontwerpen van je eigen tuin goed hoe je de tuin wil gebruiken :)

Mocht je het lastig vinden om tot een ontwerp te komen?
Ik wil graag meedenken en helpen om de tuin te maken tot een plek waar je op jouw manier van kan genieten.

Mijn website: www.Ilsestuinontwerp.nl 

Stuur me een bericht per email:  info@ilsestuinontwerp.nl


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinontwerpers

Tuinarchitect Oudolf

Bijzonder is dat Oudolf evenveel schoonheid ziet in een verwelkende herfsttuin als in een zomertuin in volle bloei.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox