In grasvelden die niet gemaaid zijn kan je in het najaar grote geel-zwart gestreepte spinnen in hun web zien. Dit zijn wesp- of tijgerspinnen. Waar de naam vandaan komt is direct duidelijk als je naar het gestreepte lichaam (van het zeer grote vrouwtje) kijkt! Deze spin hangt altijd ondersteboven in het wielweb, goed te herkennen aan de twee extra zigzag matjes.
De wespspin richt zich vooral op springende en laagvliegende prooien zoals sprinkhanen, libellen en kevers, die tussen de hoge grassen leven. Je zult meestal vrouwtjes zien; de mannen zijn veel kleiner en leven korter.
Het leven van een mannetjes-wespspin gaat namelijk niet over rozen. Hij heeft twee genitaliën, maar verliest er één bij de paring. Hij zou dus nog een keer kunnen paren, maar meestal komt het niet zo ver. Het vrouwtje eet hem namelijk graag op! Op die manier zorgt hij wel voor extra voeding, wat ook zijn nageslacht weer helpt.
Na de paring maakt het vrouwtje een grote eicocon. Daar zitten honderden eitjes in. Als je een wespspin ziet, kijk dan ook eens of je de cocon in de buurt ziet.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inJan 1 jaar geleden
Ik heb twee cocons van de wespspin in mijn tuin.
Mijn vraag is: komen die nimfen nog binnenkort uit het ei
of blijven die cocons intact tot volgend voorjaar om de nieuwe spinnetjes het daglicht te laten zien?
Jan 1 jaar geleden
Hoe lang duurt het voor de eitjes kippen en er nimfen geboren worden?
Is dat nog voor of na de winter?
Tuindingen 1 jaar geleden
Hoe bedoel je dat Jan?