Wesp- of tijgerspin (Argiope bruennichi)

09 Sep 2022 in Spinnen

Door TuindingenIn grasvelden die niet gemaaid zijn kan je in het najaar grote geel-zwart gestreepte spinnen in hun web zien. Dit zijn wesp- of tijgerspinnen. Waar de naam vandaan komt is direct duidelijk als je naar het gestreepte lichaam (van het zeer grote vrouwtje) kijkt! Deze spin hangt altijd ondersteboven in het wielweb, goed te herkennen aan de twee extra zigzag matjes.
Spin geel met zwart gestreept

De wespspin richt zich vooral op springende en laagvliegende prooien zoals sprinkhanen, libellen en kevers, die tussen de hoge grassen leven. Je zult meestal vrouwtjes zien; de mannen zijn veel kleiner en leven korter. Het leven van een mannetjes-wespspin gaat namelijk niet over rozen. Hij heeft twee genitaliën, maar verliest er één bij de paring. Hij zou dus nog een keer kunnen paren, maar meestal komt het niet zo ver. Het vrouwtje eet hem namelijk graag op! Op die manier zorgt hij wel voor extra voeding, wat ook zijn nageslacht weer helpt. 
Spin geel met zwart

Na de paring maakt het vrouwtje een grote eicocon. Daar zitten honderden eitjes in. Als je een wespspin ziet, kijk dan ook eens of je de cocon in de buurt ziet.

Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Spinnen

Spinnen in de tuin: wat doen ze daar eigenlijk?

De kruisspin is een middelgrote spin. De kruisspin is geen schuwe spin en daarom zie je deze spin vaak in zijn web zitten


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox