Het is de week van ijsheiligen

16 May 2020 in Tuinieren

Door Tuindingen

Afbeelding bij Het is de week van ijsheiligen


Het is de week van de ijsheiligen. Weet jij wat dit is? 

Vroeger werd een bepaald weerbeeld nogal eens gekoppeld aan een heilige. De mensen onthielden geen datum maar eerder de heiligen. Zo zijn er nogal wat weerspreuken ontstaan waarin een heilige voorkomt.

ijsheiligen

Een spannende periode voor tuinbezitters en plantenliefhebbers want ondanks het prachtige lenteweer van de afgelopen dagen ligt in deze periode nachtvorst op de loer. Dat kan voor planten en gewassen funest zijn.

De ijsheiligen? Weet jij wat dit is en wie ze zijn🤔?  We leggen het uit. 

IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. 

De namen van de ijsheiligen zijn:

  • Mamertus (11 mei)
  • Pancratius (12 mei)
  • Servatius van Maastricht (13 mei)
  • Bonifatius van Tarsus (14 mei)
  • Sophia van Rome (15 mei)

Volgens de volksweerkunde zijn ijsheiligen de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit geldt vooral voor streken met vier jaargetijden. Dus plantjes en bloemtjes kunnen weer naar buiten🌷🌹🌷.

We hebben dus ijsheiligen. Bestaan er nog meer van dit soort begrippen?

Ja, die bestaan. Naast de ijsheiligen zijn er ook de minder bekende regenheiligen. Deze heiligen hebben hun naamdagen tussen 8 en 15 juni. Dat is de periode waarin het flink kan regenen. Die regenval kan gewassen, die nog niet volgroeid zijn, flink beschadigen. 

Regenheiligen valt in een periode die ook de schaapscheerderskou wordt genoemd. In de periode van 5 tot en met 20 juni kan het soms erg somber en koud zijn. Door een onafgebroken aanvoer van wolkenvelden vanaf de Noordzee is er dan nauwelijks zon. 

Voor herders was dit een ideale periode om de schapen te (laten) scheren. De kale, onbeschermde huid van de schapen werd dan niet direct blootgesteld aan de krachtige zon.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinieren

Landgoedtuin Nardinclant - kijkje in de historische tuin

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Nardiclant. Verscholen in een boomrijke wijk in Laren ligt deze unieke plek. Nardinclant is een prachtig aangelegde historische tuin.


Tuinieren

Kaalslag en mini-paddestoeltjes

Kortom een allegaartje van alles wat er zich in een tuin kan afspelen. Het is een mix geworden van vreugde, bewondering, verbazing, ongenoegen en acceptatie.


Door Marie Mul

Tuinieren

De Kievitsbloem

De Kievitsbloem, ook wel bekend als de Zwolse tulp, is een vrij zeldzame plant die voornamelijk groeit in vochtige graslanden. Met zijn paars en soms wit geblokte bloemen is het een prachtige voorjaarsbloem. Ontdek meer over deze bijzondere plant en zijn leefomgeving en leer waarom het zo'n gewaardeerde en waardevolle toevoeging is aan de natuur.


Door Tuindingen

Tuinieren

Planten die samenwerken

Of je het geloven wilt of niet, maar ook planten vertonen menselijke trekjes. Daar kun je als plant trots op zijn, als je dat predicaat opgespeld krijgt.


Door Marie Mul

Tuinieren

Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit

Een heg of haag is namelijk meer dan een rijtje struiken naast elkaar.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox