Bidens / Tandzaad (eenjarig)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr



Bidens is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tandzaad ontleent zijn naam aan de tandjes  die aan het nootje ('zaad') zitten, waarmee het aan langslopende dieren of mensen kan blijven haken en zodoende verspreid wordt.

Zeer rijkbloeiende plant.

De gele bloemhoofdjes verschijnen in grote getale vanaf april en de plant bloeit tot het einde van de zomer. De planten worden zo’n 60 tot 70 centimeter hoog en vrij breed, ze hebben een losse en natuurlijke uitstraling.
In ons klimaat zal de plant niet overleven en wordt de Bidens als eenjarige in bloembakken aangeplant. Deze plant wordt niet alleen in bloembakken gebruikt, maar is ook dank zij de lange slanke stengels vol bloemen razend populair in hanging baskets. Er bestaat ook een rood gele en roze variëteit.


Plantvoorschriften bidens tandzaad
Zonnige standplaats. Een ideale plant voor hanging baskets en potten.
Gebruik goed doorlatende, lichte maar voedselrijke grond en zorg voor een goede drainage.
Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.

Onderhoud
Hoewel de plant enige droogte verdraagt, geef je best toch regelmatig water. Plantenvoedsel toevoegen aan het water komt de bloei ten goede.
Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden en vermijd ook natte voeten.
Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten.
Je geeft je planten best 's morgens water. 's Avonds kan ook, maar de planten zijn dan nog vochtig wanneer de avond valt. Dit maakt ze zeer aantrekkelijk voor schimmels en slakken.
Geef het water zoveel mogelijk aan de basis van de planten en niet op de bladeren of bloemen. Kan indien nodig fors teruggeknipt worden.

Zaaien
De zaailingen kunnen wel wat kou verdragen  maar niet te lang en zeker niet teveel. Om die reden zaai je best tussen eind maart en eind april bij kamertemperatuur voor, de langwerpige zaadjes (het lijken net stokjes) kiemen daar binnen 1 tot 2 weken. Vanaf half april de zaailingen naar de koude kas brengen, of ze af te harden door ze overdag buiten te zetten en in de avond weer in huis te halen. Vanaf begin mei als er geen vorst meer wordt voorspeld, en de zaailingen groot genoeg zijn, plant ik de zaailingen uit.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox