Planten in tuincentra bevatten nog steeds gevaarlijke bestrijdingsmiddelen - Lavendel spande de kroon


Door Tuindingen

Afbeelding bij Planten in tuincentra bevatten nog steeds gevaarlijke bestrijdingsmiddelen - Lavendel spande de kroon


TER INFO

Vervelend nieuws πŸ™ PAN, Pesticide Action Network, heeft onderzoek gedaan naar 12 planten die populair zijn onder insecten.

Ze hebben de planten bij 3 verschillende bekende tuincentra gehaald en, niet verrassend: het regent bestrijdingsmiddelen. Lavendel spande de kroon: bij het ene tuincentrum bevatte deze plant de meeste bestrijdingsmiddelen (17), bij een ander tuincentrum had de lavendel het hoogste gehalte: 103 mg/kg. Lees meer via het nieuwsbericht met de link naar het gehele rapport: πŸ‘‰ https://media-01.imu.nl/.../onderzoeksrapport-pan...

Deze bestrijdingsmiddelen zitten in de sapstroom van planten. Dat betekent dat insecten het o.a. binnen krijgen via nectar en stuifmeel. Een van de problemen met bv. het limiteren van bestrijdingsmiddelen is dat er gekeken wordt naar de schadelijke dosis pér middel. Dus max 5mg van A, max 8mg van B, max 2mg van C. Maar wat gebeurt er als je planten buiten zet waar de maximale dosis van zowél A, B en C in zit?? Juist ja....

Gifvrije planten kopen?  we geven enkele tips:

- Planten met het Europese biologische keurmerk, het Skal logo, zijn gegarandeerd gifvrij.

- Planten van Hello Garden zijn gifvrij én geschikt voor bijen en vlinders. Dit assortiment is samengesteld door de Vlinderstichting en de Bijenstichting.

- Planten van Cruijdt-Hoeck zijn gifvrij en bijna allemaal nuttig voor bestuivers.

- Bezoek een ecologische kweker. Op Locatieoverzicht - Biotuinwijzer.nl vind je allerlei goede adressen (online & offline).

πŸ‘‰πŸ‘‰Deel dit artikel πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻 Dankjewel


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Sellie Avatar

Sellie 1 jaar geleden
Veel mensen willen bijen en andere insecten helpen en kopen met alle goede bedoelingen planten in het tuincentrum. Planten zoals cosmea, zonnehoed, zonnebloem, dahlia of bijenvoer. Planten met veel kleuren, grote bloemen en een lange bloeiperiode.

Er bestaan in Nederland ongeveer 356 soorten wilde bijen en één soort niet wilde bij: de honingbij. De wilde bijen zijn inheemse bijen en herkennen alleen een bepaald soort inheemse planten (die dus in Nederland groeien en niet in het tuincentrum). De bedreigde wilde bij heeft niets aan die kleurrijke planten uit het tuincentrum. Die herkennen ze niet of hun tong is te kort om bij de nectar of stuifmeel te komen. De wilde bij leeft meestal alleen en nestelt in de grond, grasvelden of in insectenhotels.
De niet bedreigde honingbij daarentegen is niet kieskeurig qua planten en doordat zij door imkers in grote groepen gehouden worden, verdrijven zij de bedreigde solitair levende wilde bij. Zij zijn onderdeel van het probleem waarom het zo slecht gaat met de wilde bijen (naast de landbouw en verstedelijking). Honingbijen zijn door imkers/boeren in het leven geroepen om honing te maken. Wat daarna weer van ze gestolen kan worden: de melkkoe onder de bijen.

Wil je de bedreigde wilde bijen helpen? Laat dan de planten uit het tuincentrum staan en koop alleen maar inheemse planten. Want insecten van hier houden van planten van hier.

Wil je nog meer doen? Verwijder tegels, laat plekjes gecontroleerd dichtgroeien, plaats een (mini) vijver, laat bladeren in de herfst liggen, voer de vogels en de egels, plaats een insectenhotel op het zuiden, laat uitgebloeide bloemstengels staan, maak een houtstapel, leg een zandheuvel aan met geel straatzand en leemzand, maak een bloemenweide en laat je gras groeien.


Afbeelding bij Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.
Insecten

Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.

Ontdek alles over de dennenprocessierups, die met zijn 1 miljoen brandharen op de grens van Nederland opduikt. Dit artikel behandelt de allergische reacties die de rups kan veroorzaken, zijn optocht naar Nederland en de impact op onze naaldbomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving
Insecten

De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De wespspin valt op met haar zwart-gele strepen, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe dit ongevaarlijke wezen zijn prooien vangt met een slim webpatroon en hoe het mannetje een bizarre voortplantingstechniek toepast.


Door Jan de B

Afbeelding bij Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.
Insecten

Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wordt de bovenkant van het vijgenblad gegeten en blijft alleen het β€˜skelet’, de nerf van het blad over? Dan is het wellicht de vijgenskeletteermot. De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger van de zo gevreesde buxusrups en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en vijgenstruiken aan.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Elzenbladwesprupsen
Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De dag actieve nachtvlinder.
Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox