Insecten

Determineren van insecten uit eigen tuin. Stel je vragen en deel je kennis.

Om volop mee te genieten van Tuindingen dien je geregistreerd te zijn. Maak nu gratis je account aan.

Afbeelding bij Fruitbomen aangetast door bloedluis, ook wel wollige bloedluis genoemd

Fruitbomen aangetast door bloedluis, ook wel wollige bloedluis genoemd

Ontdek hoe je deze plaag op biologische wijze kunt bestrijden met natuurlijke vijanden en huisgemaakte middelen zoals knoflook- en brandnetelgier. Zo houd je je tuin gezond zonder chemische bestrijdingsmiddelen.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.

Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.

Ontdek alles over de dennenprocessierups, die met zijn 1 miljoen brandharen op de grens van Nederland opduikt. Dit artikel behandelt de allergische reacties die de rups kan veroorzaken, zijn optocht naar Nederland en de impact op onze naaldbomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De wespspin valt op met haar zwart-gele strepen, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe dit ongevaarlijke wezen zijn prooien vangt met een slim webpatroon en hoe het mannetje een bizarre voortplantingstechniek toepast.


Door Jan de B

Afbeelding bij Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wordt de bovenkant van het vijgenblad gegeten en blijft alleen het ‘skelet’, de nerf van het blad over? Dan is het wellicht de vijgenskeletteermot. De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger van de zo gevreesde buxusrups en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en vijgenstruiken aan.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Elzenbladwesprupsen

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De dag actieve nachtvlinder.

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

Afbeelding bij Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen

Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen

Muggen! Die irritante zoemers die ons overal achtervolgen en ons lek prikken. Muggen kun je afschrikken met DEET, maar als een middel wordt afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen, dan hoef je geen complotdenker te zijn om te vermoeden dat het spul niet supergezond is. Gelukkig bestaan er muggenwerende natuurlijke middelen die wel werken.


Door Mellisa

Afbeelding bij Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

Vuurwantsen zijn bontgekleurde insecten die graag in de zon zitten. Ze zijn nuttig als opruimers in de tuin en kunnen het pantser van kleine insecten doorboren. Vuurwantsen lijken op kevers maar behoren tot de wantsenfamilie en kunnen niet vliegen. Ze hebben unieke patronen op hun dekschild en zijn individuen, net als andere dieren. Ze zijn interessant om te leren kennen.


Door Ilse

Afbeelding bij Insectenhotel knutsel ideeën

Insectenhotel knutsel ideeën

Naast de honingbij is er een unieke variëteit aan wilde bijensoorten. Met hun bestuivingsactiviteit zorgen ze voor diversiteit in de natuur, en in onze tuinen. Een blikjeshotel voor wilde bijen is makkelijk zelf te maken en kan bijna overal geplaatst worden: in je eigen tuin, op het balkon, op het dakterras of op een vensterbank. Omdat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, zorgen ze ook bij slecht weer voor bestuiving.


Door Kim

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox