Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen


Door Mellisa

Afbeelding bij Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen


Het tuinterras is geopend! Het seizoen van zonneschijn, buitenactiviteiten en... muggen. Ja, die irritante zoemers die ons 's avonds en 's nachts lastigvallen. 

Oké, lees dit eerst even, dit is interessant: muggen zijn eigenlijk helemaal geen fan van licht, ook al denken we vaak van wel. Ze zijn overdag in rust en komen pas 's avonds tevoorschijn om op jacht te gaan naar een smakelijk maaltje (oftewel jouw bloed). Het maakt eigenlijk niet uit of je al je lampen aanzet of niet, die irritante muggen weten je toch wel te vinden. Ze worden aangetrokken door je lichaamsgeur, warmte en koolstofdioxide.

Vergeet de illusie van het verdrijven van muggen met een overdosis parfum, citronella, wierook of andere geurtjes. De waarheid is dat je lichaamsgeur diep in de poriën van je huid zit verankerd. Helaas valt deze geur niet te verdoezelen voor muggen. Ze weten je nog steeds te vinden, hoeveel geurende trucjes je ook probeert.

middel-tegen-muggen-wat-werkt-er-wel-en-wordt-ik-niet-meer-gestoken-Spray-olie-

Muggen hebben een zeer gevoelige neus en kunnen je al ruiken vanaf een afstand van zeventig meter. Maar waarom lijken ze altijd jou te kiezen en niet je partner? Nou, jouw lichaamsgeur is voornamelijk genetisch bepaald. Dus als je veel sport, veel zweet of graag een drankje neemt, loop je meer kans om gestoken te worden dan je partner. En trouwens, zwangere vrouwen produceren meer geur, warmte en koolstofdioxide, dus zij zijn eigenlijk de nummer één doelwitten voor muggen. Dus ja, die muggen hebben een voorkeur voor jouw geur, maar gelukkig zijn er manieren om ze op afstand te houden. 

Zoet bloed? Het licht aangelaten? Te weinig knoflook gegeten, het zijn allemaal fabeltjes.

Je herkent het vast: wanneer je na een zwoele zomernacht 's ochtends wakker wordt, zit jij onder de muggenbeten, maar je bedpartner blijkt ongeschonden! En je had je nog wel ingesmeerd.   Hoe kan dit? 

Deze mug werende middelen kunnen we in iedergeval naar het land van de Fabeltjes verwijzen.  

  • Doe het licht uit de muggen komen binnen.
  • Ik heb zoet bloed en daarom word ik meer gebeten door muggen.
  • Je moet veel knoflook eten dat houdt muggen op afstand.
  • Citronella kaarsen houden muggen op afstand.
  • Muggenwerende armbandjes met citronella geur.
  • Apjes op je telefoon met mugwerende ultrasone geluiden. 

Daarnaast legt Entomoloog dr. ir. Bart Knols  uit waarom je geenzins het chemische product DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) moet gebruiken. 
DEET is een bekende insectenafwerende stof. Insectenafwerende middelen met DEET erin zijn in Nederland verkrijgbaar met concentraties van 10 tot 50%. De hogere concentraties zijn effectiever en werken langer, maar je mag ze weer minder vaak gebruiken op een dag. Een te hoge blootstelling aan DEET kan door schadelijke effecten op het zenuwstelsel leiden tot vergiftigingsverschijnselen.

Laat je bijpraten hoe dit allemaal zit met die mug. 


Let's fight the bite!

Laten we het probleem bij de bron aanpakken:

1- Ga de tuin in en verwijder emmers, bloempotten en andere objecten waar stilstaand water in zit. Dit is namelijk de broedplaats voor muggenlarven. Gooi ze om en je zult merken dat je al grotendeels van je muggenprobleem af bent.

2- Installeer horren in je slaapkamerramen en je zult direct merken dat zo'n 80% van de muggen minder je huis en slaapkamer binnenkomt.


Natuurlijke middelen die helpen om muggen op afstand te houden.

Als je toch iets wilt gebruiken dat effectief is tegen muggen, kun je kiezen voor eucalyptusolie. Deze olie bevat citriodiol, een werkzame stof die muggen op afstand houdt. Citriodiol wordt gewonnen uit de eucalyptusboomsoort Corymbia citriodora en is het enige insectenafwerende middel met een natuurlijke oorsprong. Het werkt bijna net zo goed als DEET, maar het grote voordeel is dat eucalyptusolie niet giftig is. Een veilig alternatief dus!


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.
Insecten

Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.

Ontdek alles over de dennenprocessierups, die met zijn 1 miljoen brandharen op de grens van Nederland opduikt. Dit artikel behandelt de allergische reacties die de rups kan veroorzaken, zijn optocht naar Nederland en de impact op onze naaldbomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving
Insecten

De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De wespspin valt op met haar zwart-gele strepen, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe dit ongevaarlijke wezen zijn prooien vangt met een slim webpatroon en hoe het mannetje een bizarre voortplantingstechniek toepast.


Door Jan de B

Afbeelding bij Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.
Insecten

Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wordt de bovenkant van het vijgenblad gegeten en blijft alleen het ‘skelet’, de nerf van het blad over? Dan is het wellicht de vijgenskeletteermot. De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger van de zo gevreesde buxusrups en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en vijgenstruiken aan.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Elzenbladwesprupsen
Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De dag actieve nachtvlinder.
Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox