De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving


Door Jan de B

Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving


De tijger- of wespspin, met haar opvallende zwart-gele strepen, is een van de meest fascinerende spinnen in Europa. Ondanks haar intimiderende uiterlijk, dat doet denken aan gevaarlijke en giftige insecten, is deze spin volledig ongevaarlijk voor mensen. Haar felle kleuren zijn een slimme vorm van misleiding om roofdieren op afstand te houden.

Wespenspin-geel-zwart-wit-groot-

Wat deze spin nog interessanter maakt, is haar unieke voortplantingsgedrag. Het mannetje, dat aanzienlijk kleiner is dan het vrouwtje, heeft een eigenaardige maar effectieve strategie om ervoor te zorgen dat hij de enige vader van de nakomelingen wordt. Na de paring laat hij een van zijn twee genitaliën, de zogenaamde 'palp', achter in het vrouwtje. Deze fungeert als een soort 'plug', waardoor andere mannetjes niet meer met haar kunnen paren. Hoewel dit gedrag bizar lijkt, is het een uitstekend voorbeeld van hoe dieren in de natuur zich op ingenieuze manieren aanpassen om hun overlevingskansen en voortplanting te maximaliseren.

Grote-geel-zwarte-gestreepte-spinnen-nederland

Naast haar opvallende uiterlijk en bijzondere voortplantingstechniek, heeft de wespspin nog een andere fascinerende eigenschap: het stabilimentum in haar web. Dit zigzagpatroon, dat ze in het midden van haar web spint, intrigeert wetenschappers al jaren. Het stabilimentum is gemaakt van een dikkere, reflecterende zijde dan de rest van het web en valt daardoor extra op. Hoewel de exacte functie van dit patroon nog onderwerp van discussie is, zijn er verschillende theorieën die proberen te verklaren waarom de wespspin deze moeite neemt. Een veelgehoorde verklaring is dat het stabilimentum dient als een visueel signaal om vogels te waarschuwen, zodat ze niet door het web vliegen en het vernietigen. Een andere theorie suggereert dat het stabilimentum prooien aantrekt door ultraviolet licht van de zon te weerkaatsen, waardoor insecten worden misleid om in het web te vliegen. Er zijn ook onderzoekers die geloven dat het stabilimentum simpelweg dient om het web te versterken of stabiliseren, zodat het beter bestand is tegen wind of grotere prooien.

Soorten-spinnen-groot-geel-zwart-gestreept

Daarnaast heeft de wespspin nog een opmerkelijke eigenschap: ze hangt vrijwel altijd ondersteboven in haar web. Dit gedrag is niet alleen karakteristiek voor de wespspin, maar ook functioneel. Door ondersteboven te hangen, kan de spin snel reageren op trillingen in het web wanneer een prooi erin vliegt. Haar poten staan in deze positie optimaal gepositioneerd om direct naar de bron van de trilling te bewegen, zodat ze haar prooi snel kan bereiken en vastgrijpen. Dit verhoogt haar jachtsucces aanzienlijk. Bovendien helpt deze positie haar om snel te ontsnappen bij gevaar, door zich eenvoudigweg te laten vallen. Dit is cruciaal, vooral omdat haar web vaak in open veld of struiken is gespannen, waar ze kwetsbaar is voor roofdieren.

Tijgerspin-webben-zigzag-motief-in-web-gespannen

De ondersteboven positie biedt ook een strategisch voordeel bij het vangen van vliegende insecten. Door met haar kop naar beneden te hangen, heeft de wespspin een beter overzicht van haar web en de omgeving, wat haar helpt om de richting van inkomende prooien nauwkeurig te bepalen. Deze slimme aanpassing, samen met haar indrukwekkende stabilimentum en fascinerende voortplantingsgedrag, maakt de wespspin tot een ware meester in de kunst van overleving en aanpassing in de natuur.


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving
Insecten

De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De wespspin valt op met haar zwart-gele strepen, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe dit ongevaarlijke wezen zijn prooien vangt met een slim webpatroon en hoe het mannetje een bizarre voortplantingstechniek toepast.


Door Jan de B

Afbeelding bij Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.
Insecten

Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wordt de bovenkant van het vijgenblad gegeten en blijft alleen het ‘skelet’, de nerf van het blad over? Dan is het wellicht de vijgenskeletteermot. De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger van de zo gevreesde buxusrups en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en vijgenstruiken aan.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Elzenbladwesprupsen
Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De dag actieve nachtvlinder.
Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

Afbeelding bij Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen
Insecten

Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen

Muggen! Die irritante zoemers die ons overal achtervolgen en ons lek prikken. Muggen kun je afschrikken met DEET, maar als een middel wordt afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen, dan hoef je geen complotdenker te zijn om te vermoeden dat het spul niet supergezond is. Gelukkig bestaan er muggenwerende natuurlijke middelen die wel werken.


Door Mellisa

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox